Kartupeļu biezputra ar kūpošu gulaša mērci vai dūšu piesienošu stroganovu vēl pārdesmit gadus atpakaļ bija katras sevi cienošas ēdnīcas ēdienkartes lepnums un prieks. Diemžēl šodien nav nemaz tik vienkārši atrast vietu, kur ārpus mājām nobaudīt šos vienkāršos, bet gardos ēdienus ar garšas kārpiņām tik ļoti tīkamo nostalģijas piegaršu, tādēļ neatliek nekas cits, kā gatavot tos savā virtuvē.

Rosinām smelties iedvesmu mūsu sarūpētajās 18 receptēs un padomos, lai iemācītos pagatavot izcili gardu gulašu un stroganovu.

Stroganovs

Klasiskā stroganova pirmsākumi meklējami Krievijā, 19. gadsimta sākumā, kad sinepju mērcē sutinātai, viegli izklapētai un stienīšos sagrieztai liellopa gaļai tika pievienots skābais krējums. Arī pārējās sastāvdaļas, kas nepieciešamas šī izcili gardā ēdiena pagatavošanai, ir vienkāršas un visiem pieejamas: sviests, sīpols, mazliet miltu, liellopa buljons un kapāti pētersīļi. Garšas uzlabošanai nenāks par ļaunu mērcei pievienot arī kādu saujiņu sviestā apceptu sēņu. Un tas arī viss!

Vien vēlāk radās klasiskā stroganova atvasinājumi, kas paredzēja arī tomātu vai tomātu pastas pievienošanu. Starp citu, tā kā gaļa ir iepriekš izklapēta, tad stroganovu nav nepieciešams ilgi sutināt – gaļas gabaliņiem jābūt stingriem, bet viegli sakošļājamiem.

Vairāk par stroganova vēsturi un pareizu gatavošanu uzzināsi šajā rakstā.

Gulašs

Gulaša dzimtene ir Ungārija, kur to ierasts gatavot gan kā pamatēdienu, gan, pievienojot vairāk buljona, pasniegt kā sātīgu zupu. Gulašu klasiskā variantā gatavo no cūkgaļas vai jauktas cūkas–liellopa gaļas, kas sagriezta palielos kubiņos, apviļāta miltos un strauji apcepta uz lielas uguns. Gaļai pievieno arī tomātus vai tomātu pastu, ķiplokus, sīpolus, paprikas pulveri, ķimenes, timiānu un, ja vēlas, arī nedaudz sausā baltvīna.

Gulašu, atšķirībā no stroganova, sautē ilgāku laiku, līdz gaļas gabaliņi ir tik gatavi, ka teju kūst mutē.

Kreptīga gulaša pagatavošanas knifiņus un receptes meklē šeit.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!