Foto: Shutterstock
Par laika trūkumu liecina pilna izlietne netīru trauku? Varbūt drīzāk fakts, ka netīras ir tikai kafijas tasītes, jo kaut kā cita pagatavošanai vienkārši nav bijis laika. Un, protams, karotes, dakšiņas un veikalā nopirkto salātu trauciņi, kāda jogurta bundžiņa, kas nav izskalota un ielikta šķirojamo atkritumu spainī. Ko darīt? Vai ir ēdieni, ko mājās pagatavot tiešām ātri un vienkārši? Un kā nepārtērēties, ja nav laika gatavot?

"The Kitchn" piedāvā vairākus variantus, kā nepārtērēties, ja esi sapratis, ka veselu nedēļu nebūs laika gatavot. Protams, neēst nav iespējams, bet ēst ārpus mājām ir dārgi. Tiem, kas nolēmuši tomēr pasūtīt maltīti vai dodies paēst kaut kur ārpus mājām, der paturēt prātā dažus ieteikumus, kā iztērēt nedaudz mazāk. Viena no lietām, protams, ir pievērst uzmanību īpašajiem piedāvājumiem – pusdienu piedāvājumi, atlaides noteiktos laikos, atlaides konkrētiem ēdieniem. Iespējams, uzreiz vari iegādāties ēdienu vairākām maltītēm, piemēram, picu gan jau varēsi ēst arī nākamajā dienā. Tāpat atceries, ka bieži papildus maksā par dažādām piedevām un papildinājumiem, bez kā varētu iztikt. Eiro par kečupa vai majonēzes šļuku? To noteikti vari ietaupīt.

Protams, nekad nenāk par skādi pārbaudīt saldētavu. Liela daļa cilvēku tās saturu zina no galvas, bet, iespējams, tur glabājas kāda līdz galam neiztukšota pelmeņu paka vai periodos, kad aizrāvies ar ēst gatavošanu, sagatavotas maltītes, par ko esi aizmirsis.

Ja vēlies tomēr kaut ko pagatavot, bet laika nav, viena iespēja ir kaut kās līdzīgs uzkodu platei. Sagriezti dārzeņi, nedaudz siera un dažas desas šķēlītes blakus vārītiem makaroniem vai rīsiem jau veido cienīgu maltīti. Starp ātri un vienkārši pagatavojamām maltītēm noteikti jāuzskaita dažādu veidu salāti, karstmaizes un vrapi.

Savukārt "My Recepies" iesaka atcerēties par dažādām variācijām, kā maltītēs iekļaut olas. Omletes un kulteņi ir ātri un viegli pagatavojami, dārzeņu sagriešana arī neprasa milzum daudz laika. Turklāt vārītas olas lieliski papildinās arī salātus, kuru pamatā ir dažādu salātlapu maisījums. Būs ne tikai ātra, bet arī barojoša un uzturvielām bagāta maltīte.

Neaizmirsti arī par tādiem salīdzinoši lētiem produktiem, kā saldēti un konservēti labumi. Tie bieži ir lētāki par svaigiem un uzturvielu ziņā (īpaši saldētu dārzeņu, ogu un augļu gadījumā) nebūt neatpaliek no produktiem, kas pašam jāgriež un jāgatavo.

Lūk neliela recepšu izlase ar viegli un ātri pagatavojamām maltītēm!

Ātrā rīta olu 'pica'

Ja svētdienas rītā ir vēlēšanās apēst picu, nav jāzvana kurjeram – to var ātri un vienkārši pagatavot no olām! Recepti iesaka LAPNA projekta "Olas ir spēks!" speciālisti.

Lasīt vairāk

Vienkārši un ātri pagatavojams dārzeņu sautējums

Foto: Privātais arhīvs

Vienkārši pagatavojamā dārzeņu sautējuma garšas noslēpums ir tieši garšvielu izvēlē – tiek izmantots rozmarīns un kumīns, un paprikas pulveris, kas palīdz garšām spēlēties dažādās notīs. Ja variēsi ar citām garšvielām, iegūsi citas nianses. Recepti iesaka ēdienu bloga "ir.bene" autore Karlīna Latsone.

Lasīt vairāk

Tikai trīs sastāvdaļas: ātrais vistas un pupiņu sautējums

Foto: Privātais arhīvs

"Makten sātīgs un ātri pagatavojams sautējums. Ticu, ka pietiktu ar divām dziesmām fonā, lai šo uztaisītu. Trešā dziesma, lai notiesātu," savā "Instagram" kontā pārbaudītu recepti atklāj Justīne Rūda.

Lasīt vairāk

Tikai 4 sastāvdaļas: ātrais pupiņu sautējums ar kūpinātu desu

Foto: Shutterstock

Ātri pagatavojams, gards un sātīgs pupiņu sautējums, kuram īpaši labu garšu piešķir apceptas kūpinātās desas šķēlītes. Sautējumu pasniedz ar vārītiem rīsiem vai maizi.

Lasīt vairāk

Desmit minūšu pica uz tortiljas plāksnes

Foto: DELFI

Saldētava ir labākais draugs tiem, kas iepērkas reti un dod priekšroku ātram virtuves apmeklējumam. Tādēļ izsalkuma brīdī atliek vien izņemt no saldētavas vienu tortiljas plāksni, iemest cepeškrāsnī, lai atkūst un tikmēr sagriezt sastāvdaļas, ko kārtot virsū.

Lasīt vairāk

Tomātmaizītes ar siera un krabju nūjiņu salātiem

Foto: DELFI

Šīs zibenīgi pagatavojamās maizītes palīdzēs ātri remdēt izsalkumu un noderēs arī kā uzkoda mājas ballītēs. Ja nav plānots bučoties vai iet cilvēkos, tad siera un krabju nūjiņu masai var pievienot arī kādu daiviņu ķiploka - gan garšai, gan vīrusu atvairīšanai.

Lasīt vairāk

Brokastu karstmaizes ar šķiņķi, sieru un olām

Foto: Veronika Ļevša

Viss ģeniālais ir vienkāršs - gluži kā šīs kārdinošās karstmaizes. Recepti sātīgām brokastīm iesaka garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.

Lasīt vairāk

Pikantās siera karstmaizes ar desu un marinētiem gurķīšiem

Foto: Privātais arhīvs

"Šīs ir mūsu mājās iecienītās karstmaizes, kas garšo visiem," tā pārbaudītu recepti iesaka mūsu lasītāja Everita Strazdiņa.

Lasīt vairāk

Bīstami gardas karstmaizītes

Foto: DELFI

Karstmaizes ir ideāls veids, kā ikdienišķo sviestmaizi padarīt par vēlo brokastu zvaigzni. Būs nepieciešama cepeškrāsns, maize un uz tās liekami siera salāti.

Lasīt vairāk

Sātīgie pupiņu un vistas burito ar sieru

Foto: Privātais arhīvs

"Tasty" lasītāja Stella recepšu konkursam, kurā var laimēt noderīgu un ērtu pannu pankūku cepšanai, piesaka savu vienkāršo un garšīgo versiju par populārā meksikāņu burito tēmu.

Lasīt vairāk

Foto recepte: Tortiljas labam vakaram

Foto: Edgars Turķis

"Sestdienas vakaram ar draugiem, suņiem, kaķiem vai vienkārši tev pašam pie aliņa" – tā tortilju brīnišķīgi demokrātisko un garšīgo būtību apraksta receptes autors Edgars Turķis. Viens divi - un izdevies vakars garantēts!

Lasīt vairāk

Karsti kūpoša tortilja ar siera, šķiņķa un dārzeņu pildījumu

Foto: Privātais arhīvs

Variācija par ātri pagatavojamu picu no tortiljas plāksnēm. Garšu buķeti veido dažādās sastāvdaļas un mērces, kas veiksmīgi savienojas īstajā garšā. Punktiņš uz "i", protams, ir siers, taču ar to nevajag pārcensties, citādi nebūs jūtams citu sastāvdaļu izteiksmīgums. Recepti iesaka gardēde Monta Štrodaha.

Lasīt vairāk

Ideja brokastīm – omlešmaizītes ar sieru un šķiņķi

Šīs vienkāršās un gardās omlešmaizītes būs lieliskas ne tikai brokastīs, bet arī vēlās brokastīs, pusdienās vai launagā. Recepti iesaka LAPNA projekta "Olas ir spēks!" speciālisti.

Lasīt vairāk

Brokastu omlete gaļas mīļotājam

Foto: DELFI

Ja esi viens no brokastu cilvēkiem, tad šī recepte ir domāta tev. Piekritīsi, ka rīta laiks ir tik īss, it īpaši, ja ir jāžonglē gan ar darbu, gan bērniem, tāpēc ātras, vienkāršas un gardas brokastis izklausās kā neiespējamā misija, vai ne? Nu, mums ir risinājums!

Lasīt vairāk

Omlete ar mocarellu un ķirštomātiem

Omlete ir viena no populārākajām brokastu izvēlēm. Sulīgi ķirštomāti, mocarellas bumbiņas un aromātiskais baziliks piešķirs šim ēdienam saulainās Itālijas garšu nianses.

Lasīt vairāk

Gaisīgā dārzeņu omlete

Foto: DELFI

Sātīga un ļoti gaisīga omlete ar krietnu sauju dārzeņu – tā, lai brokastis var baudīt divatā.

Lasīt vairāk

Kuskusa salāti grieķu stilā

Runā, ka, baudot šo maltīti ar aizvērtām acīm, var sajusties kā īstā grieķu tavernā! Viegli un ātri pagatavojami, taču sātīgi salāti baudīšanai brīvā dabā kādā saulainā rudens pēcpusdienā. Recepti iesaka šefpavārs Dzintars Kristovskis, "Barbora" garšas eksperts.

Lasīt vairāk

Fiksie krabju salāti ar sieru, tomātiem un kukurūzu

Šie gardie salāti ir ļoti ātri pagatavojami, kad viesi jau teju vai klauvē pie durvīm, jo nekas nav jāvāra vai jācep. Recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.

Lasīt vairāk

Lavašs ar biezpiena, gurķu un zaļumu pildījumu

Foto: Shutterstock

Lavašs ar gardu, krēmīgu biezpiena un gurķu pildījumu - ātri un vienkārši pagatavojama uzkoda darba ballītēm vai svētkiem.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!