Foto: Shutterstock
No smalkiem kviešu miltiem gatavotais kuskuss Latvijā ir salīdzinoši mazpazīstams, bet ļoti veselīgs produkts, tuklāt bagātīgs šķiedrvielu un B vitamīna avots. Tradicionālā kuskusa pagatavošana ir laikietilpīga, taču steidzīgo rietumnieku ērtībām veikalu plauktos atrodams termiski iepriekš apstrādāts produkts, kura pagatavošanai nepieciešamas vien dažas minūtes. Un labi, ka tā, citādi daudzi no mums aizņemtības dēļ šo gardo produktu tā arī nenobaudītu!

Latvijā salīdzinoši mazpazīstamais kuskuss Āfrikā ir zināms un tiek izmantots jau kopš 9.gadsimta. Pāris gadsimtus vēlāk no Ziemeļāfrikas tas aizceļoja uz Andalūziju un Vidusjūras valstīm, bet citās Eiropas valstīs to iepazina vien 20.gadsimtā, īpašu popularitāti iemantojot Francijā.

Smalkās kuskusa pērlītes gatavo no cieto kviešu miltiem - skrotētus un samaltus kviešu graudus samitrina un saveļ sīkās lodītēs, ko pēcāk pārkaisa ar sausiem miltiem, lai atdalītu citu no citas. Lodītes izsijā, lai atdalītu tās, kuras nav pietiekami lielas kuskusa granulām, tvaicē un izkaltē. Granulu diametrs pirms gatavošanas ir aptuveni viens milimetrs.

Kuskusam nav savas izteiktas garšas, tāpēc tās piešķiršanai un dažādošanai bieži izmanto dažādus buljonus, garšvielas, garšaugus, dārzeņus, žāvētus augļus, riekstus vai gaļu. Kuskusa uzbriedināšanai iesakām izmēģināt vistas buljonu, nevis ierasto ūdeni. Interesantākai garšai gatavo kuskusu var papildināt ar plūmju eļļu. Gatavojot smalko kuskusu, nav nepieciešams to vārīt, pietiek vien apliet ar vārošu ūdeni vai buljonu, savukārt rupjāku, piemēram, pērļu kuskusu nepieciešams apliet ar verdošu buljonu vai ūdeni un vārīt, līdz gatavs.

Siltu kuskusu pasniedz pie gaļas vai dārzeņu sautējumiem vai kā atsevišķu pamatēdienu. Atdzisušu kuskusu var izmantot arī salātu un desertu pagatavošanā.

Vistas un kuskusa salāti ar gurķu mērci

Vistas un kuskusa salātu recepte tapusi "Aikāgaršo" pavārskolas ietvaros, un to kopā ar šefpavāru Normundu Baranovski gatavojuši Tukuma evaņģēliski luteriskās draudzes "Štābiņa nometnes" dalībnieki.

Lasīt vairāk

Tītara kotletes ar piparmētru kuskusu un gurķu mērci

Foto: Publicitātes foto

Pārsteidz sevi un savu ģimeni ar šo maltīti. Svaiga garšu pārbagātība, turklāt figūrai draudzīga. Un, kas labākais - virtuvē pavadīsi vien aptuveni 30 minūtes.

Lasīt vairāk

Jūras karūsa ar kuskusa pildījumu

Foto: Shutterstock

Ātra, garšīga un interesanta ideja vakariņām - cepeškrāsnī cepta jūras karūsa ar kuskusa pildījumu.

Lasīt vairāk

Citronu tabulē – arābu salāti ar svaigiem dārzeņiem

Tabulē ir tradicionāli arābu salāti, ko parasti gatavo no bulgura, tomātiem, gurķiem, smalki sagrieztiem pētersīļiem, piparmētrām, citrona miziņas, sīpoliem un ķiplokiem, kas sajaukti ar olīveļļu un citronu sulu. Nereti bulguru mēdz aizvietot ar kuskusu.

Lasīt vairāk

Laša fileja ar pērļu kuskusu, apelsīna un dzērveņu mērci un svaigiem cukini salātiem

Kristīgajās tradīcijās Ziemassvētku gaidīšanas sastāvdaļa ir gavēnis, kas ar saprātīgiem uztura ierobežojumiem un mērenību palīdz cilvēkiem šķīstīt savu dvēseli, prātu un ķermeni. Gavēņa laikam īpašu recepti - laša fileju ar pērļu kuskusu, apelsīna un dzērveņu mērci - iesaka restorāns "Tex Mex".

Lasīt vairāk

Veģetārie riekstu burgeri ar sēnēm

Pikantie riekstu burgeri ar kuskusu, papriku un ceptiem šampinjoniem.

Lasīt vairāk

Kuskuss ar šampinjonu un zilā siera mērci

Foto: J.Roze

Vēlaties iepriecināt ģimeni ar ko jaunu un netradicionālu? Izmēģiniet kuskusu ar šampinjonu - zilā siera mērci. Lai labi garšo!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!