Foto: Shutterstock
Jaunā gada pirmais mēnesis ir īstais brīdis, lai iemācītos ko līdz šim neapgūtu, piemēram, pagatavot varen gardu lazanju, kurā sulīgas gaļas pildījuma kārtiņas mijas ar pastu un krēmīgu mērci. Lai iedrošinātu tevi, sniegsim vērtīgus padomus un padalīsimies ar smeķīgām receptēm.

Kaut gan šim populārajam ēdienam ir neskaitāmas variācijas, taču ir daži vispārīgi principi, ko būtu ieteicams ņemt vērā, lai tava lazanja būtu nevainojama.

Viss sākas ar mērcēm


Lazanjas svarīgākā sastāvdaļa ir mērces – klasiskā Boloņas mērce un Bešamela mērce. To pagatavošana ir vislaikietilpīgākā, tādēļ tieši ar mērču gatavošanu būtu jāsāk lazanjas tapināšana. Sevi cienošs itālis lazanjas gatavošanai nekad neizmantos kečupu vai jau gatavas mērces, bet veltīs laiku, lai pats tās pagatavotu, jo garda mērce ir jau puse no garšīgas lazanjas.

Kā pagatavot klasisko Bešamela mērci uzzināsi šeit, bet šajā padomrakstā atklājām, kā gatavojama ideāla Boloņas mērce.

Vārīt vai tomēr nevārīt mīklas plāksnes?


Visgardākā lazanja sanāks no mājās svaigi gatavotām mīklas plāksnēm, bet, ja izmanto veikalā nopērkamās, tad atceries, ka tās nedrīkst pārvārīt. Un netici, ja uz paciņas rakstīts, ka plāksnes nav jāvāra – pieredze rāda, ka pirms gatavošanas tās tomēr ir ieteicams 3–4 minūtes apvārīt verdošā sāls ūdenī, sekojot, lai plāksnes savā starpā nesaliptu. Tad tās aukstā ūdenī strauji atdzesē un liec uz dvieļa, lai mazliet apžāvētu.

Foto: Shutterstock

Siers, siers, siers


Lielākoties lazanju receptēs noslēdzošā ir bagātīga siera kārta. Veikalos ir nopērkams parastais mocarellas siers un klasiskās mocarellas bumbas sūkalās. Mēs iesakām izmantot mocarellas bumbas, jo šādi lazanjas garša būs daudz sulīgāka un krēmīgāka.

Lazanjas gatavošanai vari izmantot arī svaigo rikotu, kas ir arī lētāka nekā mocarella. Garšas uzlabošanai rikotai pievieno svaigu baziliku un gabaliņu smalki sarīvēta cietā siera.

Lazanjas "būvēšana"


Pirms sāc būvēt lazanjas kārtas, visām sastāvdaļām jābūt rokas stiepiena attālumā. Karstumizturīgā traukā, kas ieziests ar olīveļļu, liec lazanjas kārtas, plāksnes kārtojot tā, lai gareniskās mītos ar šķērseniskajām, tad lazanju griežot, tā neizšķīdīs. Nebaidies lauzt lazanjas plāksnes, lai tās piemērotu trauka izmēram – galarezultāts no tā necietīs.

Virsējā kārtā nevajadzētu likt malto gaļu, jo tā apdegs un neizskatīsies glīti. Lazanjas virsējo kārtu veido no mērces un siera.

Pirms griešanas lazanju mazliet atdzesē, lai to būtu vieglāk sagriezt.

Piedāvājam 12 lazanjas receptes,lai tu varētu izvēlēties vispiemērotāko un pagatavot bagātīgu un sātīgu maltīti visai ģimenei.

Lai garšīgi!

Lazanja ar spinātiem un tītara gaļu

Sātīga, sulīga, koša un bezgala garda - tāda ir šī lazanja, ko gatavojam ģimenē.

Lasīt vairāk

Cukīni un vistas lazanja bez makaronu plāksnēm

Kurš teicis, ka lazanjai obligāti jābūt ar lielajām makaronu plāksnēm? To var pagatavot tāpat, izmantojot cukīni šķēles.

Lasīt vairāk

Lazanja - vienkāršais variants

Vienkārši pagatavojama lazanja, kurā lazanjas plāksnes var aizstāt ar plānajām pankūkām.

Lasīt vairāk

Lazanja ar rikotu un tomātiem

Lazanja ar rikotu un tomātiem garšo labi arī nākošajā dienā. Ja paliek pāri mērce, tad ir garšīgi arī ar spageti.

Lasīt vairāk

Bagātīgā lazanja nesteidzīgam vakaram

Kas var būt labāks par sātīgu lazanju pēc garas darba dienas? Šī būs īstā recepte nesteidzīgam piektdienas vakaram. Vai jebkuram citam vakaram, kad ir vēlme tā kārtīgi paēst!

Lasīt vairāk

Slinkā lazanja ar krabju gaļu

Patiesībā šī nemaz nav lazanja, šis nosaukums izvēlēts, pateicoties lazanjas makaronu plāksnēm. Ātra un vienkārša ideja vakariņām vai pusdienām - sātīga pasta, maiga krabju gaļa, asumiņš no čili un ķiplociņa!

Lasīt vairāk

Fiksā lazanja ar artišokiem

Vienkārši un veikli pagatavojami lazanjas tornīši baudīšanai divatā. Pa vidu pastas sloksnēm izkārtoti ne vien gardie artišoki un melnās olīvas, bet paslēpies arī sulīgs paprikas pesto.

Lasīt vairāk

Lazanja ar ananasiem un spinātiem

Viesību galdam vai sātīgām vakariņām - branga lazanja ar ananasiem un spinātiem.

Lasīt vairāk

Ravioli lazanja

Man ļoti garšo lazanja, tomēr, runāsim atklāti, tās pagatavošana prasa ļoti daudz enerģijas. Pasta, mērce, pareizā rikotas un mocarellas proporcija - lai rezultāts nebūtu pārāk sauss vai, gluži pretēji, pārāk sulīgs... Teikšu, kā ir. Tas ir nogurdinoši. Lai arī debešķīgi gardi. Un tad, kādu vakaru, kad vakariņās baudījām brīnišķīgus ravioli, man pēkšņi atausa gaisma. Pasta. Rikota. Mērce. Atliek vien mocarella un stūrains cepamtrauks, lai neticami vienkārši pagatavotu nedaudz citādu lazanju.

Lasīt vairāk

Knorr Fix receptes: Siera lazanja ar baklažāniem

Vienkārša ideja ātrām ģimenes vakariņām.

Lasīt vairāk

Klasiskā lazanja

Klasiskā lazanja - kārtīgām pusdienām vai vakariņām.

Lasīt vairāk

Lazanja ar dārzeņiem

Pusdienām un vakariņām - gardā lazanja ar dārzeņiem.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!