Foto: Shutterstock

Krēmīgais piena produkts, ko esam raduši ēst vien brokastīs, sen jau vairs nav paredzēts tikai šim mērķim. Jogurts ir tik daudzējādi izmantojams, ka vajag tikai sākt mēģināt, lai saprastu, ka tas var aizvietot ne tikai skābo vai saldo krējumu, bet arī majonēzi un klasiskās gaļas marinādes. Lūk, daži veidi, kā radoši izmantot jogurtu gatavošanā un padarīt maltītes kaut nedaudz veselīgākas!

Pirmkārt, jogurts ir ideāli piemērots saldajiem ēdieniem un konditorejas izstrādājumiem. Ar dažādu garšu vai bezpiedevu jogurtu vari pagatavot kārtojumus glāzītēs, pievienojot ievārījumu, sadrupinātus cepumus un svaigas ogas vai augļus. Ja nepieciešams mazāk trekns krēms, ko smērēt starp biskvīta kārtām tortē, tad tādu vari pagatavot no grieķu jogurta, garšai pievienojot mazliet pūdercukuru, citrona sulu un miziņu. Bet kēksu, kūku un biskvītu mīklām jogurts piešķirs īpašu garšu un padarīs tās gaisīgākas.

Otrkārt, jogurts ir gards un veselīgs pamats uzkodu un salātu mērcēm. Atliek bezpiedevu jogurtam pievienot garšvielas, zaļumus un mazliet pikantākas piedevas, piemēram, sinepes vai zilo sieru, un garda mērce gatava. Bet, ja gatavo salātus, kam parasti pievieno skābo krējumu, to vienkārši aizvieto ar tādu pašu daudzumu jogurta.

Treškārt, bezpiedevu jogurts būs noderīgs arī gaļas iemarinēšanai. Ne velti indieši iecienījuši jogurtā marinētu vistas un jēra gaļu. Jogurts padarīs gaļu maigāku, kā arī sulīgāku. Vienkārši sajauc lielā traukā gaļu ar pārējām marinādes sastāvdaļām, pievieno jogurtu un ļauj ievilkties. Pēc tam gatavo, kā paredzēt.

Un beidzamais – no jogurta sanāk visātrāk pagatavojamākie un gardākie saldējumi, saldētie deserti un smūtiji. Piemēram, izmantojot dažādu garšu jogurtu, mājās vari pagatavot itāļu dievināto semifredo. Vai, ja mājās ir daudz augļu, no tiem un jogurta sanāks biezs un veselīgs dzēriens.

Jogurta mīklas kūka ar mellenēm un citronu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gaisīga un ļoti garda kūka ar mellenēm, kraukšķīgām mandeļu skaidiņām un aromātisko citronu. Ideāli pasniegšanai pie tējas vai kafijas.

Lasīt vairāk

Tropisko augļu kārtojums ar jogurtu angļu gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ļoti gards un salds deserts angļu gaumē – trifle. Tas ir kārtojums, kur mijas mīksts biskvīts, deserta vīns, saldens krēms, augļi un putukrējums. Pagatavo to vienā lielā traukā un pasniedz viesībās.

Lasīt vairāk

Medus, citronu un aveņu semifredo

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Klasiskais itāļu saldētais deserts – semifreddo. Pagatavots no jogurta, olu dzeltenumiem un svaigām avenēm.

Lasīt vairāk

Tortiljas ar zivi, salātiem un jogurta mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garda un vienkārša uzkoda – ar zivi, salātiem un mērci pildītas tortiljas. Šo no tortiljām gatavoto maltīti dēvē par fahitām (fajitas).

Lasīt vairāk

Pikantie vistas stilbiņi indiešu gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pikanti un ātri pagatavojami vistas stilbiņi jogurta marinādē. Pasniedz ar maigu jogurta mērcīti, lai gaļa nebūtu pārlieku asa.

Lasīt vairāk

Jogurta gvakamole un biešu tzatziki mērce ar kartupeļu salmiņiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Divas gardas mērces, kas piestāvēs ceptiem kartupeļiem un citām kraukšķīgām uzkodām – gvakamole, kas pagatavota no avokado un grieķu jogurta, un "tzatziki", kam pievienotas bietes.

Lasīt vairāk

Grieķu jogurta, cepumu un ievārījuma kārtojums

Foto: Shutterstock

Viss garšīgais ir vienkāršs – saldo ēdienu vari pagatavot arī no trim sastāvdaļām. Izkārto glāzītēs grieķu jogurtu, sasmalcinātos cepumus un savu mīļāko ievārījumu.

Lasīt vairāk

Biskvītkūka ar kokosriekstu, jogurta un citronu krēmu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kārdinoša un garda biskvīta kūka ar grieķu jogurta un citronu-medus krēma pildījumu. Biskvīta mīklai pievienots kokosriekstu piens – maigākai garšai.

Lasīt vairāk

Kartupeļu un burkānu pankūkas ar grieķu jogurta mērci

Foto: Shutterstock

Kraukšķīgas burkānu un kartupeļu pankūkas vasarīgām pusdienām vai vakariņām. Asumiņu tām piešķirs sīpols un pavisam nedaudz ķiploka, bet maigākai garšai klāt pagatavo gardu jogurta un medus mērci.

Lasīt vairāk

Gardie doner kebabi ar liellopa gaļas pildījumu

Foto: Shutterstock

Kebabus pagatavot mājās nav nemaz tik sarežģīti. Protams, tas prasa nedaudz vairāk laika un pūļu, nekā kebabnīcas apmeklējums, bet, paaicinot talkā ģimeni vai draugus, drīz vien varēsiet mieloties ar gardum gardiem kebabiem, turklāt, izbaudot patīkamo apziņu, ka varat būt pilnīgi droši par to, kas ir kebabu pildījumā.

Lasīt vairāk

Jauno kartupeļu salāti ar kariju

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Jaunajiem kartupelīšiem pašiem par sevi ir fantastiski maiga garša, taču nelielu asumiņu un izteiksmīgāku garšu tiem piešķirs karijs. Nevajag satraukties – šoreiz to pievieno pavisam nedaudz, lai garšas kontrastētu.

Lasīt vairāk

Saldo kartupeļu plācenīši ar jogurta mērci

Foto: DELFI

Ja pāri palicis izvārīts vai cepeškrāsnī izcepts saldais kartupelis jeb batāte, to var likt lietā plācenīšu gatavošanā. Arī no vakariņām pāri palikušie rīsi, kuskuss, bulgurs vai pat griķi noderēs plācenīšu cepšanai. Šis noteikti varētu būt ēdiens, ko viegli iemānīt arī bērniem, kas varbūt līdz šim uz saldo kartupeli negribīgi skatījušies.

Lasīt vairāk

Cepti kāļu salmiņi ar sinepju mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Karsta un smaržīga uzkoda no latviešu virtuvei tik tuvā kāļa. Šoreiz kālis pagatavots gluži kā frī kartupelīši, klāt pasniedzot pikantu sinepju mērcīti, kam pievienoti arī mārrutki.

Lasīt vairāk

Granola ar jogurtu un ogām

Foto: Shutterstock

Ātri un viegli pagatavojamas brokastis. Turklāt, ja tiks izmantots bezpiedevu jogurts, arī ļoti diētiskas. Izvēlies ogas, kādas tev garšo. Ja izmanto zemenes, sagriez tās mazākos gabaliņos.

Lasīt vairāk

Neceptā jogurta un svaigā siera kūka ar zemenēm

Foto: DELFI

Svaigās siera kūkas visnotaļ ir dievīgs kārums. Interesantākai garšai pamēģini to pagatavot ne vien no svaigā siera, bet pievieno tam jogurtu un putukrējumu, kā arī zemeņu gabaliņus. Šo recepti piedāvā kulinārās studijas "Viesistaba Vintage" šefpavārs Gatis Grosbergs.

Lasīt vairāk

Medū karamelizēti banāni ar kanēli, pekanriekstiem un jogurtu

Foto: Publicitātes attēls

Ātri pagatavojams un veselīgs pēcpusdienas našķis kā bērniem, tā pieaugušajiem. Pekanriekstu vietā var izmantot arī citus riekstus, kas bērniem pašiem labāk garšo.

Lasīt vairāk

Jogurts ar melleņu mērci un pistācijām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Laiks uzfrišināt ierasto brokastu jogurta bļodiņu ar ko īpašu! Pagatavo gardu melleņu kompotu, kas piedevām garšos un smaržos pēc gabaliņa saules, pateicoties apelsīnam un vaniļas ekstraktam. Servējot neaizmirsti pievienot pistācijas – tās ne tikai dos enerģiju dienas sākumam, bet patīkami kontrastēs ar jogurtu un saldajām ogām.

Lasīt vairāk

Pikantās pastinaku pankūkas ar jogurta mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Vienkārši un gardi pastinaku plācenīši, kas pasniegti kopā ar veselīgu grieķu jogurta mērcīti. Ideālas brokastis vai vieglas pusdienas.

Lasīt vairāk

Citronu un jogurta kēkss

Foto: Shutterstock

Vienkāršs un gards kārums pie tējas vai kafijas. Kēksu var glabāt apmēram nedēļu, tas tikai jāietin folijā, lai nekalstu. Izvēlies jogurtu bez piedevām, tā tu varēsi kontrolēt cukura daudzumu kēksa mīklā. Vispiemērotākais būs biezais grieķu jogurts. Cepot kēksu, sviestam jābūt mīkstam, istabas temperatūrā, lai to varētu sakult gaisīgā krēmā.

Lasīt vairāk

Dienvidu jūras smūtijs

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Īpaši tropisks un augļiem bagāts smūtijs, kurā satiekas krietna deva vitamīniem bagāto eksotisko augļu. Līdzās ierastajam banānam, kokteilī būs arī melone, papaija, marakujas mīkstums un grieķu jogurts.

Lasīt vairāk

Tanduri vista indiešu gaumē

Foto: Shutterstock

Izmantojot Indijas garšvielu tanduri (tandoori) maisījumu, var pagatavot ļoti garšīgu marinādi. Gaļa marinējoties, iegūs skaistu sarkanu krāsu un stilbiņi izskatīsies īpaši apetelīgi.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!