Foto: Shutterstock
Kūkas ir jāēd, un tieši jūlijā zemeņu kūkas ir vislabākās, jo ogas ir tik svaigas, tik sulīgas, tik vilinošas un tik... absolūti neatvairāmas!

Un runa jau nav tikai par zemeņu kūkām vien! Ir taču zemeņu tortes, tartes, ruletes un šarlotes, groziņi, eklēri un tiramisu... Gan grēcīgi gardas, gan figūrai tik draudzīgas, ka prieks, gan kalorijām bagātas (kurš skaita!), gan tikpat kā bez grēka. Katrā savs burvīgums un daiļums un katrā zemenes spēlē pirmo vijoli.

Foto: Shutterstock

Cepumu tortes laikam daudziem ir pirmā nopietnā pieredze kulinārijā – tās ir tik vienkāršas un lieliskas, ka tās spēj pagatavot ikviens, kurš spēj zemeni rokās noturēt un cepumu tornīti uzcelt. Cepums, zemenes, putukrējums, cepums, zemenes, putukrējums... Un tad tik vien kā tā trakā gaidīšana visu cauri nakti. Bet nākamajā rītā, kad visas garšas savilkušās, gaidīšana izrādās katra kumosa vērta, vai ne?

Cepumu torte ar zemenēm ir īsta bērnības garša, kuru vismaz reizi vasarā ir jāizjūt, tāpēc vismaz jūlijā cepumu tortei ar zemenēm mājās jābūt! Un, ja mājās mazi bērni, tad, protams, tas ir pilnīgi obligāts pasākums – kā tad citādi ierādīsi labāko, ko var pagatavot no zemenēm, kā citādi to zemeņu dzīvesziņu nodosi?

Un brīnišķīgās, brīnišķīgās mājās ceptās zemeņu tortes – tām nav jābūt simetriskām, gludām un pilnīgi smalkām, liec vai uz kāzu galda. Nē, tādām tortēm arī ir jābūt, bet man vismīļākās laikam ir tās – ar pašu cepto un griezto biskvītu, kā nu sagriežas tā ir, krēmu ar saspaidītām zemenēm pa vidu, vēl vienu biskvīta ripu virsū un putukrējumu un zemeņu rotājumu, un tā, lai nekas nav ar lineālu nomērīts! Tādā mājas tortē ir visas pasaules mīļums. Tāpēc jau tā ir tik bezgalīgi garda. Vispār jau arī zemeņu tarte tāda kūka vien ir, ja vien pildījums gana krēmīgs un sulīgs.

Foto: Shutterstock

Bet, protams, kurš gan var liegt nodarboties ar zemeņu kulinārijas augsto mākslu – īpaši, ja roka lieliski ietrenēta, ai, kādus te brīnumus var radīt, nenoelsties un nenoēsties. Šarlotes, apbārstītas ar zemeņu kalnu, kas spīd un zvēro, un visu to kopā satur cepumu sētiņa, kas vēl apsieta ar sarkanu lentu – liec kaut skatologā šo skaistumu! Nē, labāk neliec, labāk liec uz kafijas galda – un te piestāv tāds smalks, ar baltiem mežģīņu galdautiņiem un trauslām kafijas tasītēm no mantota "kuzņecova".

Foto: Shutterstock

Sladkairus vaidus un apbrīnas elsas var nodrošināt arī ar tādiem meistardarbiem kā zemeņu tiramisu, zemeņu pavlovu vai maigiem zefīra groziņiem, kas rotāti ar zemeņu kroni – un tikai cepēja zinās, ka patiesībā jau tas bija diezgan vienkārši, bet kāds efekts...

Foto: Shutterstock

Vēl tāds svarīgs jautājums: vai medus kūka un šokolādes kūka ir zemeņu kūkas? Bet protams – nober ar zemenēm un ir! Medus kūkas ir kā radītas zemenēm, kur kūkas saldums savienojas ar zemeņu skābeno sulīgumu un svaigumu, īsts garšu kosmoss. Un par šokolādes nebeidzamo mīlas stāstu ar zemenēm taču dzirdējis ikviens – šo jau nevar noslēpt, šokolāde un zemenes ir leģendārs savienojums.

Foto: Shutterstock

Cepam zemeņu kūkas – vai arī necepam, viss atkarīgs no tehnikas un vēlmēm. "Tasty" krājumos atradīsi receptes gan kūkām ar biskvītu, gan kūkām bez cepšanas. Lai izdodas izbaudīt zemeņu laiku maksimāli saldi un maksimāli brīnišķīgi!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!