Foto: Shutterstock

Pupiņas ir viena no lieliskākajām sastāvdaļām sātīgai maltītei – tās varam pievienot salātiem, zupām, sautējumiem, sacepumiem un kam tik vēl ne. Reizēs, kad nav laika stundām mērcēt cietās baltās vai sarkanās pupiņas ūdenī, rezerves variants ātrākai pagatavošanai būs konservētas pupiņas, kuru iepakojumu atliek vien attaisīt, pievienot izredzētajai pusdienu vai vakariņu maltītei, un viss gatavs. Taču kā to izdarīt pēc iespējas garšīgāk?

Iedvesmu un gatavotāju ieteikumus smēlāmies ne vien no Tasty.lv recepšu krājumiem, bet arī no Cālis.lv foruma diskusijām.

"Savāra kartupeļus, burkānus, es pievienoju vēl ceptus sīpolus, tad bundža pupiņu ar visu šķidrumu, beigās pievieno tomātus (vai nu svaigus, vai konservētus). Pasniedz ar krējumu un svaigu baziliku."

"Oi, pupiņas bundžās es mēdzu paķert ikreiz, kad ir atlaide kāds cents, lai stāv mājās. Parasti pieberu pie mērcēm. Mērces man vairāk vai mazāk no sīpola, tomāta, kāda paprikas gabaliņa utt. Tad piešaut var pupiņas un, ja kārojas, tad kādu karoti saldu krējumu vai tomātu mērci."

"Konservētas pupiņas manā virtuvē ir vienmēr. Ja nav, tad man iestājas viegla trauksme. Tas ir universāls "ja mājās nekā nav" produkts. Tik universāls, ka, ja nekā nav, tad vienkārši var apēst tās pupiņas, un esi ēdienreizi paēdis. Var taisīt salātus – pupiņas, gurķis, tomāts, drusku etiķa (kāda dille, pētresīlis, bazilika lapa, ja ir un ja gribas). Ir miljoniem variantu, bet visādus mačkājumus ar apelsīniem vai konservētiem mango es nedz ēdu, nedz atbalstu, tāpēc tos neizskatīsim."

"Pupiņu zupa: sagriež kartupeli, svaigu kukurūzu (vālītei ar asu nazi nogriež graudiņus), met katlā ar ūdeni, pieliek "Anniņas" garšvielu buljonam. apcep sīpolu vai puravu, apcep burkānu. var papriku arī pielikt. es vēl piemetu melnos piparus, sinepju graudiņus, karija lapas (var lauru lapu), sāls, nedaudz cukurs, sviests. Voila! Zupa gatava. Pasniedz ar krējumu un zaļumiem."

Pildīti cukīni ar pupām, papriku un sieru

Foto: Delfi Foto

Ātri un viegli pagatavojama dārzeņu uzkoda. Pupas dod sātu un brīnišķīgi aizvieto ierasto gaļu pildītiem cukīni vai kabačiem.

Lasīt vairāk

Pupiņu zupa ar žāvētām ribiņām

Foto: Shutterstock

Tradicionālā pupiņu zupa ar žāvētām ribiņām ikdienas ēdienreizei.

Lasīt vairāk

Pupas ar dārzeņiem un šampinjoniem Kaukāza gaumē

Foto: Shutterstock

Pupiņas ar dārzeņiem un šampinjoniem ir lieliska piedeva kādam gaļas ēdienam vai to var pasniegt kā pamatēdienu. Pikantā adžika patīkami atdzīvinās kopējo garšas buķeti. Vari izmantot jebkādus zaļumus, bet kinza būs vispiemērotākā. Ja pupas būs mirkušas visu iepriekšējo nakti, tad ēdienu varēs pagatavot samērā ātri. Vari izmantot arī gatavos pupu konservus, tad pupas iejauc dārzeņos pašās beigās.

Lasīt vairāk

Kāpostu un pupiņu zupa ar vistas gaļu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sātīga un aromātiska zupa, kurā bez kāpostu lapām un baltajām pupiņām ir arī vistas gaļa, selerijas un burkāni. Pasniedz vēl karstu kopā ar kādu šķēlīti grauzdētas maizes.

Lasīt vairāk

Pupiņu zupa meksikāņu gaumē

Foto: Shutterstock

Uhh, zupiņa ar pupiņām, papriku un meksikāņu garšvielām - pikanta, sātīga un sildoša!

Lasīt vairāk

Saldo kartupeļu un pupu plācenīši

Foto: Shutterstock

Šai receptei var izmantot gan mums ierastos kartupeļus, gan saldos kartupeļus. Iesakām pamēģināt tieši saldos kartupeļus, kuri plācenīšiem iedos eksotiskāku garšas buķeti un saulaini dzeltenu izskatu.

Lasīt vairāk

Pupiņu pastēte

Foto: Bonduelle

Gardām svētku vakariņām - ātri pagatavojama pupiņu pastēte 6-8 personām.

Lasīt vairāk

Sātīgie pupiņu salāti ar brinzu

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojami un sātīgi pupiņu salāti ar brinzas sieru. Kinza un citrona miziņa piešķir svaigumu, ķiploks gādā par veselīgumu, bet kūpināta paprika saliek pareizos akcentus.

Lasīt vairāk

Pupiņu salāti ar avokado un laimu

Foto: Shutterstock

Pupiņu salāti ar avokado - iepriecinās jebkuru kompāniju gan svētkos, gan ikdienā.

Lasīt vairāk

Vinegrets ar pupiņām

Foto: Shutterstock

Gardi, lēti un sātīgi dārzeņu salāti - vinegrets ar pupiņām.

Lasīt vairāk

Minestrone - dārzeņu zupa ar pastu itāliešu gaumē

Foto: Shutterstock

Minestrone - dārzeņu zupa ar pastu, ir viena no retajām zupām, kas atrodama tradicionālo itāliešu restorānu ēdienkartēs.

Lasīt vairāk

Tomātu biezzupa ar pupiņām

Šai biezzupai ir ne tikai koša krāsa, bet arī izteiksmīga garša. Sātīga, aromātiska ar kraukšķīgiem ķiploku grauzdiņiem un nedaudz asu pēcgašu - tomātu zupa atgādina saulaino Provansu un gaidāmo vasaru...

Lasīt vairāk

Balto pupiņu un paprikas salāti

Foto: Shutterstock

Lēts, ātrs un sātīgs salātu variants - baltās pupiņas ar papriku.

Lasīt vairāk

Tomātu zupa ar frikadelēm un pupiņām

Foto: Vida Press

Ko darīt, ja kārojas tomātu zupu, bērni dīc pēc frikadeļu zupas, bet vīrs teic, ka sen sapņo par pupiņu zupu? Pareizi! Jāpagatavo tomātu zupa ar frikadelēm un pupiņām!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!