Ja arī tu veikalā vai tirgus plačos puravu kātiem vienaldzīgi paej garām, jo nav ne mazākās nojausmas, kā tos izmantot maltīšu gatavošanā, pēdējais laiks šo ieradumu mainīt. Puravi ir gardāki, nekā varētu domāt, turklāt to pielietojums ir tikpat plašs, kā sīpoliem.
Sīpoliem jābūt ledusskapī teju vienmēr, taču vērts daļu vai pat visus sīpolu krājumus aizstāt ar puraviem. Tie ir daudzveidīgi izmantojami receptēs, sākot no zupām, sautējumiem, beidzot ar mērcēm un sāļo pīrāgu pildījumiem. Atšķirībā no sīpola un ķiploka, puravam piemīt maigāka garša, tāpēc tas būs tīkamāks ne tik spēcīgu aromātu cienītājiem.
Pareiza gatavošana
Atceries, ka puravs pirms griešanas jānomazgā, jo starp kārtām bieži vien mēdz palikt smilšu kārtiņa, kas jānoskalo. Ja puravs nav pirmā svaiguma un pirmā baltā kāta daļa šķiet apvītusi, to nolobi. Nogriez purava balto kātu no zaļajām lapām, pārgriez uz pusēm un tad griez smalkas pus ripiņas vai vēl smalkākus gabaliņus. Svarīgi puravu pareizi gatavot – tāpat kā sīpoli, tie jācep uz lēnas uguns, līdz tie kļūst viegli caurspīdīgi un aromātiski, tad var pievienot pārējās sastāvdaļas.
Ja vairies no purava, jo nezini, ko iesākt ar pāri palikušo daļu, proti, zaļajām, spurainajām lapām, tās atstāj buljona vārīšanas reizēm. Kopā ar dārzeņiem, zivi vai gaļu lapas piešķirs patīkami maigu garšu dzidrajam buljonam. Vairāk padomus par buljona vārīšanu var smelies šeit.
Kā izmantot puravu?
Puravi izmantojami tikpat daudzveidīgi, kā sīpoli, taču maigās garšas dēļ tie iederēsies ēdienos, kur varbūt sīpolu garša šķiet nepiemērota. Vai tas būtu risoto, sautējums, sakņu zupa, pīrādziņi, sāļā tarte, gaļas pildījums, piedeva pie ceptiem dārzeņiem vai svaigā veidā salātos, gala rezultāts neliks vilties. Lūk, 12 kārdinošas receptes, kur likt lietā puravus!
Pildītās sinepju pankūkas ar bekonu, puraviem un sēnēm
Sātīgas pildītās pankūkas, kuras pagatavotas no nedaudz pikantas mīklas – tai pievienota karote sinepju. Pildījumā izkausēts maigais krēmsiers, kas mijas ar apceptiem bekona gabaliņiem, šampinjoniem un puraviem.
Kartupeļu biezeņa, bekona, puravu un siera pīrāgs
Sātīgs un gards sacepums no maiga kartupeļu biezeņa, puraviem, nedaudz apcepta šķiņķa un garda siera. Pīrāgu pasniedz tāpat vai kā piedevu kopā ar kādu gaļas ēdienu vai plaucētām olām.
Pannā cepta menca ar karamelizētiem puraviem un gailenēm
Vasaras zivju ceturtdienas gardums – apceptas gailenes un puravi ar gardu sīpolu mērci, bet tam visam pa virsu apcepta mencas fileja. Derēs gan pusdienām, gan vakariņām.
'Tagliatelle' pasta ar puraviem un papriku
Garda un itāliska maltīte pusdienām vai vieglām vakariņām. Tagliatelle nūdeles šķīvī mīsies ar puraviem un košām paprikas šķēlītēm, bet garšu atsvaidzinās timiāns. Asumiņu maltītei piedos ne vien ķiploks, bet druska čili.
Vistas un puravu pīrāgs ar filo mīklas cepurīti
Gards mīklas sacepums, kas pildīts ar tik vasarīgajiem jaunajiem kartupelīšiem, puraviem un burkāniem. Sātīgumam klāt pievienota vistas gaļa un šķiņķis, tas viss papildināts ar maigu piena mērci. Bet kraukšķīgumu maltītei piešķirs filo mīklas virskārta.
Ņiprās puravu karstmaizes
Šo grauzdiņu brokastīs nebaudīsi – tas ir nedaudz ņiprāks garšas ziņā. Tas tāpēc, ka grauzdiņa garnējums – siera mērce – pagatavota kopā ar alu. Līdz ar to grauzdiņš būs lieliska uzkoda reizēm, kad tiek malkots gardais miestiņš.
Puravu, kartupeļu un zirņu krēmzupa
Garda, bieza un garšīga puravu un kartupeļu krēmzupa ar zirnīšiem. Maltīti paspilgtinās kraukšķīgā piedeva – mīklā apceptie puravi. Sasildīs vēsākajās dienās un kārtīgi pabaros izsalkušos.
Puravu un olu salāti ar sinepju mērci
Kaut kas pavisam vienkāršs, bet tajā pašā laikā īpašs – gardi puravu salāti ar estragona lapām. Tam visam pa virsu garšīga mērce, kas pagatavota no Dižonas sinepēm, sarkanvīna etiķa un olīveļļas. Būs tieši laikā vieglām pusdienām vai vakariņu pirmajam ēdienam.
Puravu zupa ar vistas stilbiņiem
Fantastiski smaržīgā puravu zupas recepte saglabājusies no Viduslaikiem, ko raksturo pievienotās garšvielas - safrāns, kanēlis, muskatrieksta ziedi, krustnagliņas un ingvers. Zupai, protams, netika pievienoti kartupeļi, jo tajā laikā Eiropa kartupeļus vēl nepazina. Ja vēlies, tu vari zupu papildināt arī ar kartupeļiem. Zupai ir ļoti patīkama, svaiga garša, un ingvers kombinācijā ar pipariem tai piešķir nelielu asumiņu.
Puravu un siera pīrāgs
Pīrāgs ar kūstošu sieru veģetārām vakariņām.
Nūdeles ar kraukšķīgu Parmas šķiņķi, puraviem un lazdu riekstiem
Visā pasaulē pazīstamajam Parmas šķiņķim prošuto piemīt aromāts un īpašs saldums, ko tam piešķir apgabala unikālā vide, kas ir ideāli piemērota dabīgam žāvēšanas un nogatavināšanas procesam. Parmas pakalnu gaisā virmo Versīlijas priežu un kastaņu mežu smarža, un tas ir attīrīts Čizas karsta kalnos. Parmas šķiņķis ir lieliska uzkoda, kā arī padara pamatēdienu pilnīgu, vieglu un ļoti barojošu.
Karstā kukurūza ar cūkas krūtiņu un puraviem
Cūkas krūtiņu sagriež nelielos kubiņos un viegli apcep olīveļļā un sviestā, pievienojot smalki sagrieztus sīpolus un puravus.