Foto: Publicitātes foto
Ziemassvētkos maizei bija īpaša goda vieta. Tika ceptas īpašas svētku maizes ar piedevām un gatavoti graudu ēdieni. Savās zināšanās par latviešu goda maizēm dalās etnogrāfe Indra Čekstere.

Mītiskā maizīte

Maizes, kas svētku laikā tika izceptas, bija ļoti dažādas, katrai bija savs uzdevums. Kā galvenā simboliskā maize tika cepta lielā Ziemassvētku maize, kas tika veidota čūskas formā ar paceltu asti un platu muti. Cepa arī otru mazāku sunim, bet, visticamākais, mītiskajam tēlam Vilkam.

Čūskas zīme attēlo zalkti, kas ir Māras jeb Zemes mātes simboliskais tēls. Zalktis latvietim personificē arī Piena māti, kas rūpējas par piena svētību sētā, un Zalktis kopumā tika uztverts kā svētības nesējs latviešu sētās.

Ziemeļvidzemē tika cepta vēl viena simboliskā maize - rudzu maize kaudzes formā, lai visa būtu "kaudžu kaudzēm".

Gaidot Ziemassvētku laika čigānus un budēļus, cepa četrstūrainu maizi, simbolizējot četras debess puses, jo arī maskotāji nāca vismaz četras naktis, katru nakti veltot savai debess pusei. Svētku naktij saimnieces cepa arī īpašus zīlēšanas sāļos plācenīšus, kurus sauca par mēmo maizi, arī par mēmo karašiņu vai mēmajiem pankokiem.

Kā tad notika zīlēšana?

Meita, piemēram, varēja izzīlēt, kas būs tās vīrs. Ziemassvētku vakarā bija jāiet uz pirti. Bļodiņā jāiejauc rudzu karašiņas mīkla, jāuzliek uz kļavas lapas un uz pirts krāsns jāizcep. Karašiņa bija tūliņ pat jāapēd. Tas viss bija jāizdara pirms pusnakts. Pusnaktī jāņem jau valkāts laulājamais gredzens, jāpakar savā matā un jāielaiž ūdens glāzē, tad caur gredzenu jāskatās uz durvīm. Ko redzēs ienākam, tas būs līgavainis.

Ziemassvētku maize ziedojumiem un svētku galdam

Daļa maizes tika cepta nevis apēšanai, bet gan ziedošanai Maize tika ziedota kūtī, rijā, stallī, pirtī, un pat likta uz krāsns. Ziedojamā maize parasti bija kukulītis ar gaļas pildījumu, bet tas varēja būt arī vienkāršs rudzu maizes kukulītis, kuram virsū uzlika trauku ar pienu. Ziedošanai izmantoja arī plāceņus un karašas. Lopu veselībai pie spāres sēja mazos baltmaizes kukulīšus, veģīšus, katram lopu veidam izcepot vienu veģi. Tajā sadūra caurumiņus, kuru skaits bija atbilstošs katra lopu veida skaitam kūtī. Tos sēja kopīgā virtenē, un aiz spāres ļāva tiem stāvēt līdz Trijkungu jeb Zvaigznes dienai. Pēc tam veģīšus atdeva pirmajam nabagam, kas ieradās mājās.

Mielastam un viesu uzņemšanai cepa arī dažādus pīrāgus un raušus ar pildījumu, īpašos svētku kukulīšus, plāceņus un plātsmaizes (lielos plāceņus). Lielie plāceņi gan latviešu sadzīvē ienākuši līdz ar dzīves līmeņa paaugstināšanos un baltvācu virtuves ietekmē. No pilsētām, muižu virtuvēm un gadatirgiem Ziemassvētku tradīcijā ienāca piparkūkas.

Ziemassvētkos cepa ne tikai īpašas maizes, bet vārīja arī graudu ēdienus. Senākais zināmais rituālais mielasts ir bijis piestā nogrūstā "dzīvā labība" (mieži) jeb ķūķu putra, ko ēd saldinātu ar medu katoliskajā tradīcijā un kopā ar gaļu luteriskajos apgabalos. Tādēļ Ziemassvētku vakaru mēdza saukt arī par ķūka vakaru. Arī auzu miltu ķīselis, kas var būt gan ar taukiem, gan saldināts ar medu, pieder šādiem seniem rituāliem mielastiem.

Ļaudis ticēja, ka dūšīga ēšana svētkos veicina nākamā gada ražu.

Biezpiena mīklas kāpostu pīrāgs

Foto: Shutterstock

Garšīgs un ļoti vienkārši pagatavojams lielais kāpostu pīrāgs, kas gan vairāk līdzinās kārdinošai kūkai. Biezpiena mīkla būs gatava dažās minūtēs, izceptā pīrāga maize ir mīksta un gaisīga.

Lasīt vairāk

Ķirbju un alus maize

Foto: Shutterstock

Mīksta maizīte brokastīm vai pēcpusdienas uzkodām. Pasniedz ar svaigu krēmsieru un kapātiem zaļumiem.

Lasīt vairāk

Maizītes ar sieru un dillēm

Foto: Shutterstock

Burvīgas brokastu vai pēcpusdienas maizītes ar sieru un dillēm. Īpaši gardas, kamēr vēl siltas. Pasniedz ar sviestu. No dotā produktu daudzuma sanāks četras maizītes.

Lasīt vairāk

Rupjmaize ar sīpoliem

Foto: Shutterstock

Pikanta ceptu sīpolu rupjmaize ar malta koriandra un melno piparu piedevu. No dotā daudzuma sanāks četri nelieli klaipiņi.

Lasīt vairāk

Fotorecepte: Mazie cūkgaļas pīrāgi

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Virtuves projekts čaklākajiem gatavotājiem – sātīgi gaļas pīrāgi, kas pildīti ne vien ar cūkgaļu, bet arī buljona želeju. Šos pīrāgus īpašus padara to forma, jo atgādina mazas maizes kūkas. No ārpuses nemaz nepateikt, kas paslēpies vidū.

Lasīt vairāk

Dzērveņu maizītes

Foto: Shutterstock

Salda maizīte pie tējas vai kafijas, kas bagātīgi papildināta ar svaigām dzērvenēm un aromatizēta ar apelsīnu miziņu.

Lasīt vairāk

Fotorecepte: Prāvā ražas svētku maize

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Tā kā augusts ir laiks, kad uz laukiem tiek novākti graudi, īstā lieta, ar ko šo notikumu svinēt, ir maizīte. Vadoties pēc attēlos redzamās pamācības, arī mājās iespējams izcept lielu un izskaistinātu kviešu baltmaizes kukulīti. Vajadzīgi vien milti, pacietība un uzticama cepeškrāsns.

Lasīt vairāk

Ūdens kliņģerīši

Foto: Shutterstock

Ūdens kliņģeru nosaukums nav svešs nevienam, kurš orientējas latviešu literatūras klasikā. Bet patiesībā šīs maizītes zināmas visā pasaulē, angliski runājošie tās sauc par "bagel" vai "beigel". Ūdens kliņģerīšu īpatnība - tos pirms cepšanas uz mirkli iegremdē vārošā ūdenī. "Ideāla maizīte brokastīm!" teic Arta, kuras atsūtīto recepti publicējam.

Lasīt vairāk

Kefīra un sēkliņu saldskābmaize

Foto: Privātais arhīvs

Kuram gan reizēm negadās tirgus dienā mazliet aizrauties un savā iepirkumu grozā salikt vairāk gardumu, nekā iespējams apēst, pirms beidzies produktu derīgumu termiņš? Īpaši aktuāls šis jautājums ir cilvēkiem, kas izvēlas maksimāli dabīgu pārtiku bez konservantiem un uzlabotājiem.

Lasīt vairāk

Medus rauši

Foto: Shutterstock

Tradicionāls latviešu godu kārums - medus rausis, tik piemērots rudenīgajam laikam, kad jau bagātīgi pieejams svaigais šī gada medus.

Lasīt vairāk

Apaļās rauga mīklas biezpienmaizītes

Foto: Shutterstock

Burvīgās biezpienmaizītes, tik mīlīgi apaļas, mājīgas un gardas, vēl siltas un tikko ceptas. Tās var cept gan ar rozīnēm, gan bez rozīnēm. Biezpiena masai var pievienot vaniļu vai rīvētu apelsīna miziņu.

Lasīt vairāk

Apaļais ķiršu pīrāgs

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Nav garšīgāka veida, kā sasildīties, par pīrāgu. Tāpēc vajag baudīt sezonas priekus, kamēr ķiršu vēl kokos atliku likām, un pagatavot smaržīgu un siltu desertu. Sulīgie ķirši kraukšķīgā mīklas garoziņā būs tieši laikā.

Lasīt vairāk

Kārtīgs kurzemnieku ēdiens - sklandrauši

Foto: F64

Kurzemnieku nacionālie rauši, gardie rudzu rausīši ar kartupeļu un burkānu pildījumu, kas nu jau citur pasaulē simbolizē visu Latviju. Man labāk garšo, ja sklandrauši nav saldi un, ja tie, līdzīgi kā gaļas pīrāgi, piesien dūšu.

Lasīt vairāk

Ātrie kefīra mīklas pīrādziņi

Foto: Shutterstock

Šī recepte noderēs tad, kad negribas raudzēt mīklu, bet ļoti kārojas gaļas pīrādziņus. Tajos var pildīt jebko, līdzīgi kā rauga mīklas pīrādziņos. Šoreiz izmantosim ceptu malto gaļu.

Lasīt vairāk

Uzticamie gaļas pīrāgi, kas izdodas vienmēr

Foto: DELFI

Šī ir uzticama rauga mīklas recepte, kura nekad nav pievīlusi, jo, pat sviestu aizstājot ar eļļu vai margarīnu, pīrāgi izdodas tikpat "pufīgi" un gardi. Nebūs brīnums, ja neilgu laiku pēc tam, kad cepiens tiks ielikts krāsnī, mājinieki, neatvairāmās smaržas pievilināti, sāks '"spietot" ap virtuves durvīm, jo, iekožoties aromātiskajā un sulīgajā gaļas pildījumā, būs skaidrs – šie ir pīrāgi ar pievienoto vērtību!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!