Foto: PantherMedia/Scanpix
Skaisti raibās paipalu oliņas ir ļoti augstvērtīgs produkts, tādēļ jau kopš seniem laikiem tās tiek vērtētas augstāk nekā vistu, pīļu vai zosu olas. Lai gan paipalu olas ir maziņas, tās satur daudz vairāk bioloģiski aktīvo cilvēka organismam nepieciešamo vielu, turklāt tās dekoratīvi un graciozi izskatās ne vien salātos, bet arī uz maizītēm un citos ēdienos, kas īpaši labi iederēsies uz Lieldienu svētku galda.

Ja tu uztraucies par holesterīna līmeni, bet tev ļoti garšo olas, tad nevajag no olām atteikties pavisam, bet gan izmantot paipalu olas, jo, lai gan tajās ir holesterīns, tās nesatur tieši slikto holesterīnu.Turklāt uzturā, nebaidoties no salmonellām, droši var lietot arī svaigas paipalu oliņas, jo, salīdzinājumā ar vistām, paipalām ir daudz augstāka ķermeņa temperatūra. Paipalu olas pat iesaka ēst jēlas, jo tādējādi var uzņemt maksimāli daudz olās atrodošos vielu.

Atšķirībā no vistu olām, paipalu olas neizraisa alerģiju, bet gan tieši otrādi – spēj samazināt tās simptomus. Alerģiju ārstē ar īpašām vielām, ko satur paipalu olas, tās izmantojot dažādu pretalerģijas medikamentu izgatavošanā. Paipalu olās esošais lizīns spēj sašķelt baktēriju šūnapvalku, aizkavējot audzēju veidošanos cilvēka organismā.

Paipalu olu ēšana jo īpaši ieteicama ir bērniem fiziskās un garīgās attīstības veicināšanai. Bērniem, kuri dienā apēd divas paipalu olas, ir labāka atmiņa, stipra nervu sistēma un laba redze, turklāt viņi daudz labāk attīstās un retāk slimo. Ne velti Japānā skolēniem pirms nodarbībām ir jāapēd pa divām paipalu olām.

Viena no vērtīgākajām paipalu olu īpašībām ir tā, ka tās ilgi saglabājas svaigas. Istabas temperatūrā tās vari glabāt 30 dienas, bet ledusskapī – divus mēnešus. Tik ilgs glabāšanas termiņš ir iespējams, pateicoties olās esošajam lizīnam (leicīnam) – vienai no astoņām neaizvietojamām aminoskābēm, kuras nevar sintezēties cilvēka organismā. Tas aizsargā no kaitīgiem mikroorganismiem gan pašu olu, gan cilvēku, kurš to lietojis uzturā.

Ja mājās ir tikai paipalu olas un vēlies ar tām aizstāt receptē nepieciešamās vistu olas, tad aptuvena proporcija ir piecas paipalu olas pret vienu vistas olu.

Gardā rudzu maizīte ar paipalu olu, spinātiem un prošuto šķiņķi

Sajūti, kā nokraukšķ tumši brūnā garoziņa, kas aptver visu vērtīgo - šķiedrvielām bagātos rudzu pilngraudu maizes valgajā mīkstumā, ķimeņu pikantumu un rudzu iesala saldeno garšas niansi…

Lasīt vairāk

Grūbu un meža ķiploku putra ar mīksti vārītām paipalu olām un grauzdētiem valriekstiem

Radoša ideja Lieldienu galdam - grūbu putra ar meža ķiplokiem, mīksti vārītām olām un grauzdētiem valriekstiem. Recepti iesaka "Eco catering" dibinātājs, šefpavārs Rihards Frīdenbergs-Kalniņš.

Lasīt vairāk

Svaigie lapu salāti ar kartupeļu pankūku un laša tartaru

Svinībām vai īpašai ēdienreizei - svaigie lapu salāti ar kartupeļu pankūku un laša tartaru. Recepti iesaka restorānu tīkls "Tex-Mex".

Lasīt vairāk

Sāļais Lieldienu pīrāgs - Roberto Meloni ģimenes tradīcija

Itālijā Lieldienu galdā tiek celts jēra cepetis, sāļais pīrāgs un dažādi saldie ēdieni. Savukārt olu krāsošana un ripināšana dziedātājam Roberto Meloni bija patīkams jaunums, ierodoties Latvijā. Viesojoties pie "Aikāgaršo" šefpavāra, Roberto Meloni pagatavoja tradicionālo Meloni ģimenes sāļo Lieldienu pīrāgu. "Šī pīrāga recepte ir sena mūsu ģimenes tradīcija, kuru katrās Lieldienās gatavo mana māsa. Turklāt tas noteikti labi iederēsies arī uz latviešu svētku galda," stāsta Roberto.

Lasīt vairāk

Neīstie Cēzarsalāti ar vistas fileju, bekonu un cieto sieru

Foto: Privātais arhīvs
"Pieļauju, ka ar Cēzarsalātiem nav ne mazākās saistības, īpaši mērce, bet visiem TIK ļoti garšo šie salāti. Un tik dekoratīvi un smuki..." raksta receptes autore Gundega Kļava-Onzole.

Lasīt vairāk

Zaļie salāti ar tunci un olām

Foto: PantherMedia/Scanpix
Gardi zaļie salāti ar tunci - slaveno "Nicoise" salātu variācija.

Lasīt vairāk

Lašmaizītes ar avokado, olīvām un paipalu olu

Foto: PantherMedia/Scanpix
Skaists galda papildinājums - lašmaizītes ar avokado, olīvām un paipalu olu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!