Foto: Shutterstock
Sācies burvīgais Ziemassvētku gaidīšanas laiks, kad reizēm liekas, ka varētu pārtikt tikai no mandarīniem un apelsīniem! Bet ko darīt tad, ja augļi gadījušies skābi un galīgi negatavi? Tikai mieru – ir daudz veidu, kā tos izlietot un pārvērst par īstiem kārumiem, kas priecēs gan pašus, gan draugus.

Lai cik ātri trauktos Ziemassvētku vecīša citrusaugļu piegādes pajūgi, skaidrs ir viens: ne jau nu pašā pilnbriedā dienvidos novāc tos mandarīnus un apelsīnus, pēc kuriem svētku laikā tā ilgojamies savā ziemeļzemē. Gadās pa kādai zaļākai un skābākai partijai. Nesen kāds sūdzējās, ka neesot pat lāga nomizojami!

Skābāki vai saldāki – citrusaugļi Ziemassvētkos ir neaizstājami. Bet tos, kas nav apēdami tāpat (un visus pasaules mandarīnus apēst, visticamāk, nespēj pat latvieši Ziemassvētkos!), var izmantot Ziemassvētku laika brīnišķīgajā kulinārijā un gastronomijā. Kēksi, mufini, krēmi un kūkas, ievārījumi un marmelādes, liķieri, sulas un biezeņi, cepeši, mērces un sacepumi – ko tik nevar pagatavot ar mandarīnu un apelsīnu piedalīšanos! Uzreiz smaržo un garšo pēc svētkiem!

Kurš gan spēj un kāpēc gaidīt svētku vakaru – viss šis mēnesis ir paredzēts, lai kāds gardumiņš un prieciņš būtu katru dienu. Apelsīnu kēksa šķēlīte pie pēcpusdienas kafijas, mandarīnu ievārījuma maizītes brokastīs, cepetis svētdienas pusdienās ar izteiktu apelsīnu noti – iespēju daudz, visas gardas, visas gribas izmēģināt!

Runājot par marmelādēm un ievārījumiem – īstais brīdis gatavot garšīgas dāvaniņas. Piemēram, apelsīnu marmelāde ar brendiju nav vis nekādas zeķes, čības vai skūšanās putas – tā ir dāvana, ko saņēmējs nekad neaizmirsīs, ēdot slavēs un vienmēr ilgosies! (Nē, nav jau arī zeķēm un čībām nekādas vainas. Bet pašgatavota marmelāde tomēr ir kaut kas pilnīgi cits, ļoti personisks!)

Vārdu sakot, draugi, laiks ieripināt virtuvē mandarīnus un apelsīnus, lai svētku smaržas un garšas ienāk mājās un padara dzīvi priecīgu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!