Foto: Shutterstock
Kanapē ir burvīga uzkoda, ko var ēst un nepārēsties visu nakti. Jaungada naktī pārēšanās un smagi ēdieni īsti neder – tie velk uz miegu, bet kurš tad ballēs un negulēs? Turklāt kanapē lieliski sader ar Jaungada nakts galveno dzērienu – dzirkstošo vīnu, ko pēc veca paraduma bieži dēvējam par šampanieti.

Tulkojumā no franču valodas vārds "canapé" nozīmē "niecīgs", "miniatūrs". Niecīgajā izmērā slēpjas šo mini maizīšu īpašā burvība – garšo burvīgi, izskatās eleganti, neprasa ne nažus, ne dakšiņas, ne šķīvjus. Iemet mutē – un kārtībā!

Vēsturiski kanapē tika pasniegtas kopā ar aperatīviem pirms galvenās maltītes – gan kanapē, gan aperatīvi bija paredzēti apetītes atmodināšanai. Vārdu sakot, kanapē bija galvenās maltītes "tīzeris" vai treileris.

Taču kurš gan teicis, ka cilvēks nevar pārtikt tikai no kanapē? Īpaši, ja tā ir viena nakts, kad gribas našķēties, bet negribas neko smagu.

Kanapē ir ne tikai "viena kumosiņa" sviestmaize, bet arī iespēja drosmīgi eksperimentēt ar formu, izmēru un garšu. Te gan jāatzīst: kanapē noteikti nav nekāds ātrais variants un iespēja pārāk nenodzīvoties pa virtuvi – mini maizīšu gatavošana ir laikietilpīga. Bet, kā jau ar daudzām laikietilpīgām lietām – rezultāts ir tā vērts!

Kanapē gatavošanas noslēpumi


Kanapē nav parasta sviestmaize, tikai mazāka. Kanapē gatavošanas princips nedaudz atšķiras no parastās sviestmaizes pagatavošanas, lai gan abiem tiek izmantoti vieni un tie paši produkti.

Svarīgi zināt: vislabāk kanapē izvēlēties ne pirmā svaiguma maizi – citādi pamats būs pārāk mīksts un nestabils un nenoturēs pārējos produktus. Lielisks kanapē pamats ir arī sāļie krekeri vai, vēl labāk, krekeri ar neitrālu garšu.

Kanapē pamata maizīti var viegli apžāvēt vai mazmazlietiņ apgrauzdēt – kraukšķīgā struktūra kopā ar citiem produktiem dos vēl vienu garšas niansi, un kanapē būs īpaši pikanti.
Maizi apžāvē, nogriežot garoziņu, sagriež vienmērīgās plānās šķēlītēs, uz katras šķēles uzpilina pāris pilienus olīveļļas un izklāj maizi uz cepamā papīra cepešpannā. Žāvē 200 grādu temperatūrā apmēram 10 minūtes līdz knapi pamanāmai zeltaini brūnai kondīcijai. Ļoti jāuzmanās maizi nepāržāvēt – tai jābūt viegli kraukšķīgai no ārpuses, taču, vēlams, mazliet mīkstai iekšpusē, vārdu sakot – al dente.

Jāatceras, ka uz kanapē nesmērē parasto sviestu, bet liek pabiezu kāda produkta kārtu: pastēti, šķiņķi, krēmsieru, sieru, dažādus smēriņus – tālāk seko visi citi produkti, ko sirds vēlas. Gaļa, zivis, sēnes, olas, svaigi un marinēti dārzeņi.

Ar visu formu un garšu dažādību ir vairākas būtiskas sastāvdaļas, bez kurām nav iedomājamas klasiskās kanapē: olīvas, vīnogas un siers. Olīvas un vīnogas jāizvēlas bez kauliņiem, savukārt sieram jābūt kādam no cietajiem, nedrūpošajiem sieriem.

Kanapē nāks tikai par labu, ja tos pirms pasniegšanas uz brīdi ieliks ledusskapī. Aukstums palīdzēs kanapē sastāvdaļām saturēties kopā un radīt vienotu garšu kokteili.

Parasti uz vienu cilvēku rēķina apmēram 8-10 kanapē, bet katrs jau zina labāk, uz ko gatava ģimene un draugi, ja runa ir par kaut ko garšīgu.

Ko likt uz kanapē sviesta vietā

  • Kaviāra smēriņš: mīkstu sviestu ar augstu tauku saturu saberž kopā ar sarkanajiem ikriem līdz viendabīgai masai.
  • Siļķu smēriņš: sālītas siļķes gabaliņus ieliek blenderī kopā arī mīkstu sviestu, blendē, līdz sasniegta smēriņa konsistence.
  • Olu smēriņš: vārītu olu dzeltenumus sakuļ kopā ar mīkstu sviestu, pievieno nedaudz sāls, sīki sakapātus zaļumus, dažus pilienus olīveļļas, mazliet citronu sulu un visu sakuļ blenderī.
  • Siera smēriņš: krēmsieru sajauc ar sīki sakapātiem zaļumiem, piepilina pāris piienus olīveļļas un citronu sulas.
  • Sēņu smēriņš: krēmsieru sajauc ar ļoti sīki sakapātām marinētām sēnēm, piepilina kādu lāsi no marinādes, visu kārtīgi sakuļ.
  • Brētliņu smēriņš: brētliņas (var izmantot arī anšovus) sīki sakapā, sajauc ar vārītas olas dzeltenumiem, piepilina pāris pilienus olīveļļas. Var sakapātās brētliņas vienkārši sakult ar mīkstu sviestu.
  • Šprotu smēriņš: šprotes ar dakšiņu saspaida viendabīgā masā, sajauc ar vārītu olu dzeltenumiem un sīki sakapātiem zaļumiem, visu sablendē viendabīgā masā.

22 idejas kanapē kombinācijām

1. Olīvas, šķiņķis, gurķis, siers, maize.
2. Olīvas, lasis, paprika, gurķis, siers, maize.
3. Ķiršu tomāti, paprika, gurķis, siers, maize.
4. Maza kotletīte, gurķis, siers, šķiņķis, maize.
5. Gurķi, ķiršu tomāti, brētliņas, citrona šķēlīte, garšaugi.
6. Rupjmaize, siļķu smēriņš, vārītas bietes, marinēts gurķis.
7. Rupjmaize, siers, sviests, vārīta desa, garšaugi.
8. Krekeris, siļķu smēriņš, siers, svaigs gurķis.
9. Krekeris, siera smēriņš, siers, augļi, sasmalcināti rieksti.
10. Maize, šķiņķis, olīvas, olas, majonēze, citronu sula, sinepes, pipari.
11. Rupjmaize, mārrutku smēriņš, vārīta mēle, olas, gurķi, garšaugi.
12. Baltmaize, smēriņš, siers, vīnogas.
13. Rupjmaize, mārrutku mēriņš, šķiņķis vai cepetis, tomāts, garšaugi.
14. Baltmaize, kaviāra smēriņš, ola, citrona šķēlīte.
15. Rupjmaize, olu smēriņš, siļķe, gurķis, garšaugi.
16. Baltmaize, zaļumu sviests, kūpinātas zivis, tomāts.
17. Krekeris, olu smēriņš, vārītas garneles, tomāti, garšaugi.
18. Baltmaize, šķiņķa pastēte, žāvētas plūmes.
19. Baltmaize, anšovu smēriņš, siers, marinēti gurķi.
20. Baltmaize, zivju pasta, olīvas, ikri.
21. Krekeris, gaļas vai aknu pastēte, marinēti gurķi, sēnes.
22. Krekeris, fetas siers, mīkstais siers vai siera smēriņš, saulē kaltēti tomāti.

Foto: Shutterstock

Kanapē ir viens no tiem brīnišķīgajiem ēdieniem, kuriem receptes neeksistē. Viss atkarīgs no gatavotāja iedvesmas un fantāzijas lidojuma. Lai izdodas ar mini maizītēm sasniegt maksimālu efektu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!