Foto: Shutterstock
"Ielāps uz ielāpa, ne adatas dūriena," tā latviešu tautas mīklās tiek aprakstīta kāpostgalva. Ielāpi šim rudens dārzenim varen gardi – kā sautējami, tā vārāmi, kā svaigi graužami, tā skābējami. Šmorējami, sacepami, rīvējami un par ietinamo materiālu izmantojami. Tie ir viņi - kāposti!

Kāposti ir varena un stipra dzimta – tur ir gan stingrie galviņkāposti, gan krokotie virziņkāposti. Šī saime lepojas kā ar ziedkāpostiem un brokoļiem, tā mazītiņiem Briseles kāpostiņiem un ārzemniekiem – pačkoju un kalē kāpostu. Starp citu – kolrābis arī ir kāposts. Tam gan vairāk kacena nekā lapu, bet kāposts viņš ir.

Taču šoreiz uz pjedestāla galviņkāposts . Futbolbumbas apaļumā un izmērā, nereti pat pārsniedzot. Uh! Ar šo bumbu var spēlēt un uzvarēt kā zupas , tā salātu disciplīnā! Kāposts var! Un kāpostam sanāk – riktīgi labi sanāk!

Salātu varonis

Foto: Shutterstock

Tikt pie svaigu kāpostu salātiem var ātri – vajag tikai asu nazi, rīvi, ēveli vai virtuves kombainu. Jo smalkāk sagriezīs, jo gardāk būs! Nedaudz eļļas, nedaudz sāli un var šņakāt iekšā. Taču kāposts nav lepns – labprāt draudzējās arī ar citiem dārza un meža labumiem. Burkāni, āboli, ķiploki, paprika brūklenes, dzērvenes.... rindā uz kāposta draudzību stāv daudzi, un kāpostam labi sanāk draudzēties.

Zupas sabiedrotais

Foto: Shutterstock

Līdzīgi kā salātos, arī zupās kāposts jūtas labi. Viņš ļoti labi apzinās, ka spēj dot kā garšu, tā masu un galvenais, sāta sajutu. Kāposts gatavs kļūt kā par veģetāras, tā gaļas zupas pamatu. Viņam nav problēmu tapt sablendētam biezzupā un labprāt greznojas arī ar frikadeļu pogām.

Pannas ķēniņš

Foto: Shutterstock

Kāpostam patīk sildīt sānus karstā pannā un taukvielās. Ļoti vienkāršs un gards veids ir sagriezt kāpostu apaļās šķēlēs, izmērcēt olā un garšvielās un cept kā karbonādes.
Foto: Shutterstock

Droši var arī sarīvēt un cept plāceņos. Kopā ar skābu krējumu garšo vienkārši pasakaini!

Lokans un gards

Foto: Shutterstock

Kur kāposti, tur kāpostu tīteņi! Te bez variantiem! Kāpostu lapās savīstītā gaļa, rīsi, sēnes, dārzeņi sautējoties kļūst īpaši sulīgi. Tīteņu smeķis mainās no pievienotās mērces – tā var būt kā tomātu, tā krējuma, maiga vai pikanta.

Nav laika, gribēšanas vai pārliecības par tīteņu gatavošanu – slinkie tīteņi gatavi palīdzēt. Te kāposts smalki, smalki jāsakapā, jāiemaisa pildījumā un jāsaveļ bumbās, ko vēlāk apcept un izsautēt!

Pīrāgos un tartēs

Foto: Shutterstock


Kāposti noder ne tikai kā ietinamais materiāls, tie paši labprāt ļaujas ietīties, piemēram, pīrādziņos. No ārpuses tie maldina ar savu radinieku – speķpīrāgu– formu, bet iekšpusē caur un cauri veģetāri!

Foto: Shutterstock

Kāposti labprāt līdz darbojas arī lielu un apaļu pīrāgu tapšanā. Viņi to var! Viņiem tas patīk! Tartes, kiši, lieli plāceņi – dodiet kāpostam iespēju!

Gādīgais ziemas krājumu veidotājs

Foto: Shutterstock


Nevar nepieminēt veidu kā kāposts parastais kļūst par skarbo, sālī, garšaugos un garšvielās rūdīto kāpostu, proti – skābēšanu. Brīdī, kad kāposts ieskābēts tas gatavs līdzdarboties visās augšminētajās receptēs, piešķirot tām asāku un skarbāku noti. Skābēt var kā rīvētus, tā veselus, tikai jāatceras izņemt kacens.

Neaizmirstam violeto brāli!

Foto: Shutterstock


Visi augšminētie varoņdarbi pa spēkam arī sarkanajam kāpostam. Visizcilāk tas, protams, izskatās salātos. Sautējot un vārot košā krāsa paliek pelēka. To var aizkavēt pievienojot ēdienam etiķi un dažādus skābus produktus, piemēram ābolu sulu.

Lai ražena kāpostu balle virtuvē!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!