Foto: Shutterstock
Mēdz teikt: lai kādas būtu vakariņas, vēl pāris karbonādēm latvieša vēderā vieta vienmēr atradīsies.

Bez karbonādēm neiet krastā! Karbonādei jābūt gan kāzās, gan bērēs; gan Ziemassvētkos, gan dzimšanas dienās. Karbonādei jābūt katrā sevi cienošā krogā, un ceļmalas krogā pilnīgi obligāti. To, ka karbonādei jābūt pie omes, teikt lieki: kur gan vēl, ja ne pie omītes laukos mums tiek ceptas karbonāžu grēdas, bļodas un kalni. Ja iestāsies pasaules gals, to nokavēt nevarēs: tas būs tad, kad ome pārstās klapēt karbonādes.

Karbonāžu "mākslinieciskā apdare" ir apbrīnojama: ar panējumu un bez; sviestiņā ceptas un cūku taukos čurkstinātas; ar kauliņu un no šķīsta mīkstuma vien; bez treknuma un ar dieivišķu speķa kārtiņu gar malu, kas izkūst mutē kā dievu nektārs; olā mērcētas un miltos viļātās (ēdienu kauja par to, kurā substancē vispirms, ir nebeidzama!), rīvmaizē apviļātas vai tāpat vien, tīrā veidā ceptas, lai grilpannas strīpiņas skaisti iecepas.

Karbonāžu klapēšana ir īpaša zinātne un māksla vienlaikus. Te ir jājūt materiāls! Kuru gaļas gabalu vajag tā kārtīgi un no sirds izdauzīt (kā mēdz teikt, jo dusmīgāka sieviete, jo mīkstākas karbonādes), ar kuru jāapietas tā maigāk vai pat cieņpilni, atzinīgi ieklapējot vien pāris reižu no vienas un otras puses, un gatavs!

Par cepšanu runājot, te jau arī ir varianti: čuguna pannā, grilpannā, cepeškrāsnī, uz grila...

Un, galu galā, latvieša karbonāde ar tomāta ripiņu un elegantu siera cepurīti vienmēr var kļūt par franču karbonādi (par kuru franču pavārgrāmatas joprojām spītīgi klusē!)!

Protams, arī par pusnakts mielastu, no bāra, balles un citiem pasākumiem tā pavēlāk ierodoties, nedrīkst aizmirst: karbonāde ar majonēzes resti nekad nepieviļ!

Vārdu sakot, dodiet cilvēkam zeltaini saceptus kartupelīšus un čurkstošu karbonādi, lielu kā dzīve, - un visā Visumā viss būs kārtībā. Vismaz uz mazu brītiņu.

Foto: Shutterstock

Foto recepte: Edgara karbonāde franču gaumē

Edgara Turķa karbonādes franču gaumē top ātri, vienkārši un patiešām franciskā vieglumā. Un kurš gan labāk par latviešu pavāru spētu tās pagatavot? Vēl jo vairāk tāpēc, ka francūži par karbonādēm franču gaumē pirmo reizi uzzina tikai tad, kad atbrauc uz Latviju. Ja gadās kāds franču viesis, ko pārsteigt un gardi pabarot, tad Edgara recepte būs īstā!

Lasīt vairāk

Karbonādes saldā krējuma un siera mērcē

Kad runa ir par ceptām karbonādēm, tad prātā nāk tikko kraukšķīgi apcepta karbonāde, kas tā vien kūst mutē. Bet labs labu nemaitā – kā būtu ar karbonādi krēmīgā mērcē? Mmmm... Karbonādes saldā krējuma un siera mērcē novērtēs ikviens karbonāžu cienītājs!

Lasīt vairāk

Sulīga, cepeškrāsnī gatavota vistas karbonāde ar sieru un tomātiem

Siera cepurīte ir receptes garšas noslēpums, vistas filejas izdosies sulīgas un mīkstas. Vari izmantot mocarellu vai jebkuru sieru, kas tev garšo. Uz filejas vari klāt tomātus vai, piemēram, sēnes, kas papildinās garšu. Tomātus vari griezt kubiciņos vai šķēlēs. Cepeškrāsnī gatavoto vistas filejas recepti iesaka gardēde Monta Štrodaha.

Lasīt vairāk

Sulīga vistas filejas karbonāde ar tomātu pastu un sieru

"Visssulīgākā vistas karbonādes recepte, ko esmu gatavojusi," saka garšīgā "Instagram" konta "Ēdiens un vēl" autore un veselīga dzīvesveida piekritēja Anna Dimpere. Lūk, viņas gardā recepte!

Lasīt vairāk

Foto recepte: Krāsnī ceptas karbonādes ar rīvētiem kartupeļiem un majonēzes mērci

"Mazliet citādas karbonādes – ar ceptiem sīpoliem, rīvētiem kartupeļiem un bagātīgu ķiploku mērces kārtu. Tās izdodas ļoti sulīgas un teju vai kūst mutē! Pateicoties īpaši sātīgajām sastāvdaļām, šīs karbonādes īpaši novērtēs stiprais dzimums," teic mūsu lasītāja Inese Libeķe, iesakot pārbaudītu recepti.

Lasīt vairāk

Krāsnī ceptas karbonādes zem sīpolu un siera 'segas'

"Šādi pagatavota gaļa vienmēr izdodas sulīga, mīksta un kūst uz mēles," apgalvo mūsu lasītājs Gatis,"Tasty" recepšu konkursam, kurā var laimēt noderīgu un ērtu pannu pankūku cepšanai, piesakot krāsnī ceptu karbonāžu recepti.

Lasīt vairāk

Sulīgās vistas karbonādes ar tomātiem un mocarellu

No Itālijas virtuves aizgūtā tomātu, mocarellas un bazilika savienību var lieti noderēt arī karbonāžu uzfrišināšanai. Pateicoties sarkanbaltsarkanajam krāsu salikumam, valsts svētkos sulīgās karbonādes lieliski aizstās tradicionālo svētku cepeti, turklāt tās lieliski garšos arī nākamajā dienā, uzliktas uz maizes šķēles vai sagreiztas gabaliņos un ietītas lavašā.

Lasīt vairāk

Sulīgas franču karbonādes cepeškrāsnī

Franču karbonādes cepeškrāsnī jeb gaļas, sīpolu, tomātu un siera kārtojums gardai maltītei bez lielas piepūles.

Lasīt vairāk

Krāsnī ceptas karbonādes ar sēnēm, sieru un tomātiem

Krāsnī gatavotas karbonādes būs īpaši sulīgas un gardas. Šī ēdiena gatavošanai vari izmantot ne vien cūkgaļu, bet arī vistas, tītara, liellopa vai teļa gaļas šķēlītes.

Lasīt vairāk

Sātīgais karbonāžu kārtojums ar dārzeņiem, tomātu mērci un sieru

Kad apnicis karbonādes baudīt ierastajā veidā, liec tās krāsnī, papildini ar dārzeņiem, tomātu mērci, sieru un pasutini, lai tās kļūtu īpaši sulīgas un maigas.

Lasīt vairāk

Karaliskās karbonādes pikantā marinādē, ceptas ar tomātiem un siera 'kažociņu'

Par karaliskām šīs karbonādes var dēvēt gan pateicoties to iespaidīgajam izmēram, gan nepārspējamam sulīgumam un īpaši piesātinātajai garšai, ko plāni izklapētajām gaļas šķēlēm piešķir pikantā marināde un sātīgais siera "kažociņš". Protams, kalorijas šajā gadījumā skaitīt būs lieki, bet vismaz rudenī taču ir sevi jāpalutina, ja peldkostīmu sezonas gaidās ieturētās diētas šogad nebija ieguldīto pūļu vērtas. Labā ziņa ir tāda, ka varēsi iztikt bez eļļas un miltu-olas panējuma, kā arī izvairīties no stāvēšanas pie karstas pannas un ziliem dūmiem piepildītas virtuves, jo visu "melno" darbu tavā vietā paveiks cepeškrāsns.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas karbonādes ar Fetas siera mērci un ceptiem kartupeļiem

Grilētas cūkgaļas karbonādes ar krāsnī ceptiem kartupeļiem - tā ir nepārspējama garša un brīnišķīgs grilēta ēdiena aromāts!

Lasīt vairāk

Gardās tītara filejas karbonādes ar ķiplokiem

Daudziem iecienīta kļuvusi tītara gaļa, kas nopērkama visdažādākajos veidos. Šai gaļā ir maz piesātināto tauku, tādēļ tai ir maiga, izsmalcināta garša. Ēdienkartes dažādošanai iesakām pagatavot sulīgas tītara gaļas karbonādēs.

Lasīt vairāk

Vīnā un ābolos sautēta aļņa karbonāde

Aļņa karbonāde izsautēta buljonā un vīnā ar āboliem.

Lasīt vairāk

Karbonāde ar ābolu mērci

Burvīgi mīkstas un sulīgas cūkgaļas karbonādes, kuras vēl īpašākas padarīs rudenīgā ābolu mērce, kuru gatavo no medus, ābolu sulas un ābolu etiķa.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas karbonādes rulete ar žāvētiem augļiem

Aromātisks un bagātīgs svētku cepetis - rulete ar žāvētiem augļiem, ķiplokiem un rozmarīnu. Piemērota lielam ēdāju pulkam.

Lasīt vairāk

Jēra karbonāde ar piparmētru mērci

Izcils īpašu vakariņu vai pusdienu maltītes ēdiens, kuram vispiemērotākie būs jēra karbonādes vai filejas gabaliņi. Šādā veidā var cept gan gaļu ar kauliņu, gan bez kauliņa. Jēra karbonādes, līdzīgi kā liellopa steikus, pasniedz vidēji ceptus.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas karbonāde ar dārzeņu rīsiem, cepti vienā pannā

Ērts veids kā cūkgaļu sagatavot kopā ar rīsiem vienā pannā. Vispirms gaļu un dārzeņus pannā apbrūnina, bet pēc tam pannu liek cepeškrāsnī un visu cep gatavu, līdz cūkgaļa caurkarsusi un rīsi mīksti.

Lasīt vairāk

Kakla karbonāde zem zilā siera segas

Īsta cūkgaļas recepte vīrieša gaumē. Kalorijas, protams, šajā ēdienā labāk nezināt, bet garša – neatkārtojama. Un kāpēc gan mēs kādreiz pēc kārtīgas izslēpošanās dzestrajā ziemas gaisā nevarētu baudīt kaut ko tik sātīgu, toties bezgala gardu. Gatavo Dzintars Šteinbergs-Ozoliņš, ēst gatavot mīlētājs, dekorators mākslinieks.

Lasīt vairāk

Piena jēra karbonāde alus marinādē, glazēta viršu medū

Restorāna "Astor" šefpavāra Artūra Arnicāna gatavoto jēra karbonādi gribas pielīdzināt izsmalcinātam mākslas darbam, jo katra detaļa ir filigrāni izstrādāta un uzmanības vērta.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas karbonāde ar sinepēm

Iecienītās klasiskās karbonādes garšu var mainīt, piemēram, kā šajā receptē - pirms panēšanas gaļu pārziežot ar sinepēm. Rezultāts būs viegli pikanta un ļoti laba garša!

Lasīt vairāk

Krāsnī cepta vistas karbonāde riekstu panējumā

Nu ko, aprīlis ir klāt un vasara jau praktiski pie durvīm. Tas priecē, jo tad varēšu vilkt laukā savu vellapēdu un no visas sirds nodošos riteņbraukšanai. Pagaidām man vēl ir par aukstu, gribas tomēr tā ar baudu, nevis ar klabošiem zobiem. Un šajā pārejas posmā, kad dienas ir smuki saulainas, bet vēl saulīte ar zobiem, es skaisti vizinos ar savu jauniegūto auto! Uz darbu - no darba. Uz darbu - no darba. Tiesa, biju jau te lielāku līkumu līdz Rūjienai izmetusi. Mhm, tā nu tas ir.

Lasīt vairāk

Grilēta kakla karbonāde citronu un zaļumu marinādē

Grilēta cūkgaļas kakla karbonāde, kas marinēta citronu un zaļumu marinādē, būs gards risinājums vasarīgām pusdienām vai vakariņām. Šo pašu marinādi var izmantot arī šašlika gatavošanai, atšķirsies vien gaļas sagriešanas veids!

Lasīt vairāk

'Franču' karbonāde ar sēnēm un siera cepuri

Šī recepte ir tik vienkārša, ka to varēs pagatavot arī virtuvē nepieredzējušākas saimnieces. "Franču" karbonādēm var izmantot cūkas, liellopa vai vistas fileju - atkarībā no gaumes un aktuālā piedāvājuma gaļas veikalā.

Lasīt vairāk

Ļoti vienkārši pagatavojama karbonāde ar sieru

Vienkārši pagtatavojama cūkgaļas karbonāde ar sieru - Agra recepte konkursam "Meklējam februāra garšu!". Ļoti garda un sulīga - gan uzreiz pēc cepšanas ar piedevām, gan nākamajā dienā, liekot uz brokastmaizēm.

Lasīt vairāk

Baltvīnā marinēts cūkgaļas karbonādes steiks

Vīns ēdienam piešķir ne tikai īpašas garšas nianses, bet arī paātrina gatavošanas gaitu, piemēram, gaļa izcepsies ātrāk. Ļaujies eksperimentam, pagatavo pusdienās vai vakariņās sulīgo cūkgaļas karbonādes steiku baltvīna un timiāna marinādē!

Lasīt vairāk

Krāsnī ceptas cūkgaļas karbonādes ar āboliem

Svētku cepeša alternatīva - vienkārši pagatavojamas krāsnī ceptās cūkgaļas karbonādes ar karamelizētiem āboliem.

Lasīt vairāk

Sinepēs un bazilikā marinēta, grilēta cūkas karbonāde ar kauliņu 'Ašā sapnis'

Cūkgaļas karbonāde bez kauliņa, marinēta sinepju, bazilika un citrona sulas maisījumā, mmmm.... gardi!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!