Foto: Shutterstock
Medus ir viens no vēsturiski senāk zināmajiem saldinātājiem. Vēsturnieki lēš, ka pirmais medus ievākts pirms 20 miljoniem gadu, savukārt biškopība kā lauksaimniecības nozare sākusi attīstīties 700 gadus pirms mūsu ēras. Medus ceļš līdz mūsdienām bijis interesants un leģendām vīts - ēģiptieši tonnām medus lēja ūpēs, ziedojot to dieviem, senie romieši to izmantoja cīņu laikā gūto ievainojumu dziedēšanai. Medus līdz par nesenai pagātnei kulinārijā tika izmantots vien turīgo ļaužu namos, jo tas bija ekskluzīvs produkts, kurš bija pieejams vien tiem, kas to varēja atļauties nopirkt, vai iegūt paši, turot bites.

10 interesanti fakti par medu

Medus ir saldāks par parasto cukuru, tādēļ to pievienot vajadzētu proporcionāli mazākā daudzumā.

Medum nepatīk augstas temperatūras - saskarē ar karstu šķidrumu medus zaudē ne vien aromātu un garšas īpatnības, bet arī dabīgos tā sastāvā esošos enzīmus.

Mīts, ka medus ņemšanai nedrīkst izmantot metāla karotes, patiešām ir tikai mīts. Medus ir "skābs" produkts, bet īsā saskare ar karoti nekādus bojājumus korozijas formā metālam nenodarīs.

Medus var sabojāties - ja atstāsi to nenoslēgtā traukā ilgstoši, medum piekļūs gaiss un tā rezultātā var sākties fermentācijas process.

Ir interneta veikali, kuros var iegādāties kaktusu medus pulveri - jaunatklājumu cienītājiem tomēr būtu vēlams būt piesardzīgiem, jo kaktusu medus pulveris nav īsts medus. Medus pieejams tikai vai nu šķidrā, vai krēmveida konsistencē.

Medus kristalizēšanās neietekmē tā kvalitāti. Tādēļ nevajadzētu uztraukties, ja uz pavasara pusi iepriekšējās ražas medutiņš zaudējis savu sākotnējo konsistenci - kvalitāte vai uzturvērtība nebūs cietusi.

Medus ir veselīgāks par parasto cukuru - vienkārša patiesība, kuru būtu vērts atcerēties saldumu mīļotājiem.

Veselīgā dzīvesveida piekritēji var uzelpot, jo medus sastāvā nav holesterīna.

Protams, medū ir ne mazums kaloriju, bet arī pozitīvais aspekts - tajā nav ne grama tauku.

Lai cik neticami tas neizklausītos, zinātnieki ir pierādījuši, ka medus palīdz sadedzināt kalorijas, kamēr mēs guļam.

Medus saldējums

Foto: Shutterstock
Medus saldējums - visvienkāršāk pagatavojamais saldējums.

Lasīt vairāk

Medus tiramisu

Foto: Shutterstock
Ātri pagatavojama medus tiramisu no gatavas biskvīta ripas.

Lasīt vairāk

Zemeņu ievārījums bez cukura

Foto: Shutterstock
Ja rūpējamies par savu veselību un nevēlamies uzturā izmantot rafinētu cukuru, desertu un citu saldumu gatavošanā ir jāmeklē alternatīvas. Medus vienmēr bijis cukura veselīga alternatīva. Izrādās, medu var izmantot arī ievārījuma gatavošanā. Līdzīgi kā šo zemeņu ievārījumu, var gatavot arī melleņu ievārījumu.

Lasīt vairāk

Krēms brulē ar lavandām un medu

Foto: Shutterstock
Krēms brulē jeb brilē krēms
ir franču kulinārijas klasika. Tas ir tikpat tradicionāls kā lavandas lauki Francijas dienvidos. Šo abu lietu kombinācija rezultātā rada dievīgi gardu desertu, kas neatstās vienaldzīgu nevienu kārumnieku.

Lasīt vairāk

Karamelizēto dārzeņu, siera uzpūteņa, melleņu mērces pārlējums ar medu

Pašmāju medus Latvijas restorānu pavāru "ieroču arsenālā" nav nekāds jaunums. Un tomēr - vai visas idejas par medus pielietojumu ir izsmeltas? Nebūt nē. To pierādīja 1.Daugmales Jāņa medus ēdienu saiets, kurā 12 Rīgas restorānu pavāri piedāvāja katrs pa jaunai un neparastai receptei ar pašmāju griķu, viršu vai meža aveņu medu. Turpinām iepazīstināt lasītājus ar šī saieta īpašajām receptēm.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgs medus cālis

Foto: Shutterstock
Kraukšķīgs medus cālis - vēl gardāks kā Gan bei.

Lasīt vairāk

Halva no medus

Foto: Shutterstock
Halva no medus - ātri pagatavojams saldums.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!