Foto: Shutterstock
Piektdiena ik nedēļu ir kā mazi svētki. Un kas gan tie par svētkiem, ja galdā netiek celts kas neikdienišķāks?! Mēs iesakām palutināt sevi un mājiniekus ar gardiem laša salātiem, kuru pagatavošana nesagādās liekas klapatas, bet rezultāts vainagosies patiesi karaliskā garšu baudījumā.

Ziemas izskaņā, kad par sevi liek manīt vitamīnu deficīts, zivis ēdienkartē būtu iekļaujamas pēc iespējas biežāk, jo, papildus lieliskam olbaltumvielu sastāvam, tās satur arī veselībai svarīgās nepiesātinātās taukskābes, dzelzi, fosforu, kā arī daudzus citus vitamīnus un minerālvielas. Turklāt zivis, salīdzinot ar gaļu, organismam ir vieglāk pārstrādājamas.

Ja piekop veselīgu dzīvesveidu, tad salātu pamatam izmanto rukolu, Ķīnas kāpostu, ledussalātu, spinātu lapiņas vai jebkādus citus tīkamus gatavos salātu maisījumus. Papildini tos ar dažādiem dārzeņiem, piemēram, papriku, tomātiem, burkāniem, blanšētiem brokoļiem, selerijas kātu u.c. Tad vienkārši pievieno mazsālīta laša šķēlītes, tvaicēta vai kūpināta laša gabaliņus, vai savā sulā konservētu lasi, kam noliets liekais šķidrums.

Foto: Shutterstock

Tad atliks vien pagatavot vieglu vinegreta mērci, nelielu daudzumu eļļas sajaucot ar citrona vai laima sulu, sinepēm un kapātiem zaļumiem. Salātu mērci visvienkāršāk būs sajaukt, liekot visas sastāvdaļas burciņā un to sakratot.

Tie, kas iecienījuši sātīgākus produktu salikumus, var laša salātu pamatam izmantot vārītus rīsus, kuskusu vai, piemēram, makaronus, pievienojot tiem arī novārītas olas, sauju kaperu, olīvas, kādu marinētu gurķīti, rīvētu sieru un, protams, devīgu kārtu kvalitatīvas majonēzes vai vieglas mērces uz bezpiedevu jogurta bāzes.

Foto: Shutterstock

Lai salāti izskatītos īpaši glīti un kārdinoši, visas sastāvdaļas var ne vien sajaukt, bet stikla traukā likt kārtu pa kārtai, pa starpām pārlejot ar mērci.

Iedvesmai piedāvājam 16 laša salātu receptes, kuru pagatavošanai izmantojams gan mazsālīts, gan kūpināts, gan konservēts lasis – tev atliks vien izvēlēties sev tīkamāko garšu salikumu.

Lai labi garšo!

Kārtainie laša salāti

Kārtainie laša salāti bagātīgam aukstajam galdam.

Lasīt vairāk

Kūpināta laša salāti ar augļiem un sarkanajiem ikriem

Neparastie kūpināta laša salāti ar augļiem un sarkanajiem ikriem.

Lasīt vairāk

Avokado, laša un olas salāti

Avokado - laša un olas salāti viesībām un svētku reizēm.

Lasīt vairāk

Rīsu salāti ar lasi, gurķi un zirņiem

Gardi rīsu salāti, kam pievienots lasis, zirņi un atspirdzinošais gurķis. Maltītei mazliet pikantuma piešķirs mērce, kurā ir ne tikai laima sula, bet arī čili.

Lasīt vairāk

Cēzarsalāti ar kale kāpostu un lasi

Visātrākais un veselīgākais veids, kā maltītē iekļaut veselīgo un vērtīgo kale kāpostu, ir pagatavojot tos svaigos salātos, taču jāatceras, ka kale kāpostam ir izmantojamas tikai lapas. Šis kāposts lieliski garšos kopā ar tomātiem, lociņiem, ķiplokiem, riekstiem, baziliku, seleriju, pētersīļiem, svaigo sieru, kā arī svaigi spiestās sulās. Cēzarsalātu recepti iesaka šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Lapu salāti ar lasi, avokado un ķirbju sēkliņām

Lasis ir ideāla pusdienu vai vakariņu sastāvdaļa. To var pagatavot brīvā brīdī, dažas dienas glabāt ledusskapī un pēc vajadzības pievienot salātiem, uzskata gardēde, vairāku pavārgrāmatu un šīs receptes autore Naidžela Lāsone.

Lasīt vairāk

Kārtainie salāti 'Mimoza' ar zivju konserviem

"Mimoza" – izcili garšīgi kārtainie salāti ar lasi vai citiem zivju konserviem.

Lasīt vairāk

Pupiņu salāti ar lasi un artišokiem

Šiem salātiem tiek izmantots viegli apcepts, gandrīz jēls lasis, kurš nevainojami papildinās kraukšķīgās pākšu pupiņas. Garšas buķetes akcents ir marinētie artišoki.

Lasīt vairāk

Sātīgie grūbu salāti ar ceptu lasi, grilsieru un šampinjoniem

Kad negribas stundām ilgi pavadīt laiku maltītes gatavošanai, bet vienlaikus ar sviestmaizēm aprobežoties arī nebūtu prātīgi, pagatavo salātus, kuros dažas no sastāvdaļām aizlienētas no pamatēdieniem, līdz ar to – maltīte būs sātīgāka.

Lasīt vairāk

Krēmsiera un kūpināta laša smēriņš maizītēm

Pikants kūpināta laša un krēmsiera smēriņš, kam pievienoti mārrutki. Interesanto "pastēti" zied starp pusdienu maizītēm vai pasniedz ar uzkodām.

Lasīt vairāk

Spinātu salāti ar kūpinātu lasi un mocarellu

Spinātu salāti ar kūpinātu lasi - izsmalcinātam gardēdim.

Lasīt vairāk

Ābolu un fenheļa salāti ar kūpinātu lasi

Ļoti viegli salāti ar āboliem, Vidusjūras valstīs iecienīto fenheli un kūpināta laša gabaliņiem. Nelielu asumu salātiem piešķirs kaperi, bet svaigu aromātu – zaļumi.

Lasīt vairāk

Kārtainie suši salāti ar lasi un avokado

"Suši mūsu ģimenē ir ļoti iecienīti, tādeļ jau kādu laiku gribēju pamēģināt mājās pagatavot suši salātus. Uztaisīju, vakarā nogriežam katrs pa gabalam, ēdam, bet kaut kā nedzirdu sajūsmas saucienus. Man pašam arī liekas, ka kaut kā pietrūkst - salāti tādi pliekani, jūtos vīlies. Tad atcerējāmies par sojas mērci! Uz šķīvja malas uzlikām trauciņu, kur pamērcēt dakšiņu. Vienkārši super! Kārtējais pierādījums, kā viena sastāvdaļa var izmainīt visa ēdiena garšu!" tā pārbaudītu recepti iesaka mūsu lasītājs Uldis Grīnbergs.

Lasīt vairāk

Griķu salāti ar bietēm, kūpinātu lasi un diļļu mērci

Vasara ir īpašs laiks – tā ir iespēja svaigā gaisā būt gandrīz nepārtraukti, atpūšoties, izklaidējoties, svinot, strādājot un darot arī pavisam ikdienišķas lietas, piemēram, gatavojot un ieturot maltīti. Salātu recepti piknikam pie dabas krūts piedāvā kulinārijas blogere Betija Kalēja sadarbībā ar AS “Dobeles dzirnavnieks”.

Lasīt vairāk

Lasis baltā 'kažociņā' - sātīgi kārtainie salāti

Ierasto siļķi "kažokā" pamēģini aizstāt ar mazsālīta laša kārtojumu - viesi būs sajūsmā! Šādu variāciju baudīju zivju restorānā "Nar&Sharab", viesojoties Azerbaidžānā un gara acīm redzu, ka šie salāti var uzsākt uzvaras gājienu arī Latvijas virtuvē.

Lasīt vairāk

Kārtainie suši salāti ar mazsālītu lasi un avokado

Tie, kuriem garšo Aļaskas maki suši ar lasi, avokado un krēmsieru, novērtēs šos salātus, kas ir gluži kā iecienīto suši rullīšu lauku radinieks, jo ne vienmēr sanāk atlicināt laiku suši tīšanai!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!