Karstākā diena Latvijā: vietējo tomātu triumfs un aukstās zupas renesanse
Foto: Mārtiņš Purviņš, DELFI

Kad pats Toms Bricis pasludina vēsturiski karstāko dienu Latvijā, ir skaidrs: situsi Latvijas tomātu triumfa stunda. Kāds sakars termometriem ar tomātiem? Vistiešākais! Latvijas tomāti šobrīd ir pilnbriedā un nav šobrīd lieliskāka dārzeņa, lai pagatavotu izcilu auksto zupu, kuru vēl lieliskāku var padarīt tikai ledus gabaliņi: gaspačo. Vārdu sakot, ja mājās ir tomāti un ledus, mēs esam glābti. Slava Latvijas tomātiem!

close-ad
Saturs turpināsies pēc reklāmas
Reklāma

Protams, protams, auksto zupu pirmais vilnis mums jau bija, un liekas – viss tika izmēģināts, bietes, kefīrs, gurķi, itin viss! Izstrēbām visu veikalu visu kefīru līdz pēdējai lāsītei! Bet pašu tomāti gan vēl nebija ienākušies, tāpēc tagad, kad vietējie tomāti ir pašā pilnbriedā un vēl vairāk, var teikt, ka līdz ar aukstās zupas renesansi beidzot sākusies īstā gaspačo sezona.


No tomātiem, protams, var pagatavot visdažādākā veida šķidrumus – arī tos, ar salmiņu sūcamos. Bet – Asiņainā Mērija, ne par tevi šis stāsts, ne par tevi. Ar iekāri skatoties uz tomātiem, mēs domājam tikai par patīkamu vēsumu, nevis šņabja piešprici tomātam. Šajā karstumā? Aizmirsti, Mērij, un gaidi aukstuma vilni! Šajā vilnī, kas mums te ir, mums vajadzīgs tikai gaspačo! Nu, un vēl, protams, tomātu un gurķu salāti, tos var piegriezt pilnu bļodu un turēt ledusskapī – kā pabāz galvu, tā aprij kādu karoti aukstu un dievīgi gardu salātu tajā izcilajā krējuma mērcītē, kas sniedz spēkus dzīvot tālāk. Bet šoreiz arī par nacionālajiem salātiņiem nav stāsts – šoreiz mūsu varonis un glābējs ir Latvijas tomātu gaspačo!

Karstākā diena Latvijā: vietējo tomātu triumfs un aukstās zupas renesanse
Foto: Shutterstock
Nav nekā labāka, kā elles karstumā uzēst ko ellīgi gardu un atvēsinošu. Sākumā kļūst tīri karsti no visiem tiem čili un ķiplokiem, bet pēc tam tik patīkams vēsumiņš...


Gaspačo saprot, kas par lietu: galu galā tas radies ne tādā vien karstumiņā, kāds mums te šobrīd valda. Šī Andalūzijas kulta zupa ir radusies milzu svelmē, cilvēkiem smagi strādājot olīvu birzīs, kad ēšanai nebija nekādu dižo produktu pie rokas un pusdienlaiks darba līgumā arī vēl nebija noteikts pieklājīgā garumā. Vārdu sakot, laika bija maz, karsti bija ellīgi, un ēst gribējās, ka traks! Lūk, tādos apstākļos radās tomātu zupa gaspačo, un tāda tā ir vēl šobaltdien: pagatavojama zibenīgā ātrumā, gana sātīga un tīkami atvēsinoša.

Karstākā diena Latvijā: vietējo tomātu triumfs un aukstās zupas renesanse
Foto: Shutterstock
Andalūzijas zemnieki, gaspačo izgudrotāji, droši vien nevarēja iedomāties, ka šo vienkāršo kā tomāts un dzīve zupu var servēt arī stikla glāzēs. Bet var! Kad lauku šarms un bļodas apnikušas, var pasniegt gaspačo smalkāk, un tad tā jau ir īsta ballīte, vēl tikai kāds gaspačo tosts vajadzīgs! Piemēram: es paceļu šo gaspačo glāzi par... par vēsāku laiku un kādu lietutiņu arīdzan!


Klasiskas gaspačo receptes sastāvdaļas ir tomāti, gurķi, sīpoli, paprika, ķiploki, olīveļļa, sāls, baltvīna etiķis, ūdens un ne pirmā svaiguma maize. Taču gaspačo var būt dažnedažādi, galvenais – jābūt aukstam un ar asumiņu. Par to aukstumu runājot – pēc pagatavošanas zupa jāieliek ledusskapī, bet var procesu arī paātrināt: kad zupa šķiet jau daudzmaz vēsa, tajā var iebērt ledus gabaliņus. Tad gan vairs nevar kavēties, jāķeras klāt. Lai vēsi, gardi un uzmundrinoši!

Karstākā diena Latvijā: vietējo tomātu triumfs un aukstās zupas renesanse
Foto: Shutterstock
Seko Tasty arī Instagram profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!

Tags

Aukstā zupa Vasaras maltīte Vasaras ēdienkarte
0
Tomāti
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

Comment Form