Karstasinīgā eksotika – 17 ēdieni par godu Meksikas neatkarības dienai
Foto: Shutterstock

Meksikāņu virtuve, tie ir daudz un dažādi asu un ne tik asu maltīšu nosaukumi – fahitas, enčiladas, empanjadas, tortiljas, tako, salsa, gvakamole u.t.t.. Šo eksotisko Dienvidamerikas virtuvi raksturo čili, kukurūza, tekila, liellopa un vistas gaļa, kas ievīstīta tortiljas maizes vai tako kraukšķīgajā mētelītī. Un tieši šodien, 16. septembrī, kad paši meksikāņi atzīmē neatkarības dienu, piedāvājam pavadīt vakaru karstasinīgi ugunīgās noskaņās, baudot ko meksikānisku.

Paši meksikāņi par nacionālo ēdienu uzskata moli – biezu un gardu mērci, ko pievieno gaļas ēdieniem. Mērces pamatā ir čili pipari, bet dažādās moles variācijās sastāvdaļu skaits ir no 20 līdz pat vairāk nekā 30. Slavenākā ir mole pablano, kas tiek gatavota no čili un šokolādes – neskatoties uz to, mērce nebūt nav salda, jo tumšā šokolāde nav dominējošā sastāvdaļa.

Savu artavu meksikāņu virtuvei ir devusi spāņu kolonizācija, kas meksikāņu ēdieniem pievienoja sieru, gaļu, piena produktus, kā arī cūku taukus, kurus meksikāņi iepriekš nepazina. Tā kā gatavošanas tradīcijas gadsimtu gaitā ir saplūdušas, gardos čurros cepumus, kurus ēd ar šokolādes mērci, pasniedz kā Spānijā, tā Meksikā. Enčiladas un empanjadas gatavo arī puertorikāņi, bet aso čili sautējumu iecienījuši amerikāņi, kuri daudzu gadu garumā rīko pat čili gatavošanas konkursus.

Bet tāds gardums, kā gvakamole, kas pagatavots no avokado, jau kļuvis iecienīts visā pasaulē. To bauda ne tikai tortiljās, bet arī kā našķi, iemērcot gvakamolē kukurūzas čipsu trijstūrīšus. Salsa – no dārzeņiem (pamatā tomātiem) un augļiem pagatavotā piedeva gaļai, jau sen neasociējas tikai ar slaveno deju. Vēl viens lielisks ēdiens ir alambre – grilēta liellopa gaļa ar bekonu, papriku, sīpoliem, sieru, salsu un avokado, kuru uz šķīvja pasniedz kopā ar mazajām tortiljas maizītēm. Meksikas virtuve nu dien ir bagāta – atliek tikai baudīt!

Havjērs Garsija, viens no pazīstamākajiem Latvijā dzīvojošajiem meksikāņiem, Tasty.lv pastāstīja, ka meksikāņi neatkarības dienu atzīmē ļoti plaši. Lai gan meksikāņiem katra diena ir svētki, neatkarības dienā meksikāņi pulcējas lielāko pilsētu un galvaspilsētas Mehiko laukumos. Tiek citēti slavenāko meksikāņu izteikumi, uzstājas prominentas personas un svētkus noslēdz pamatīga uguņošana.

Jautāts par to, ko meksikāņi svētkos ēd, slavenais pavārs izteicās, ka meksikāņi svētkos galdā ceļ moli – biezo, tumši brūno mērci, kuru pasniedz pie gaļas. Tās pagatavošana prasa rūpību, jo to gatavo ilgi un no daudzām jo daudzām sastāvdaļām. Garsija atklāja, ka pats, būdams tūkstošiem kilometru prom no mājām, tepat Rīgā atzīmēs neatkarības dienu kopā ar Latvijā dzīvojošajiem meksikāņiem, kad apmeklēs pieņemšanu Meksikas goda konsulātā, Rīgā.

Source

Tasty
Pamanījāt kļūdu?
Iezīmējiet tekstu un nospiediet Ctrl + Enter!

Stingri aizliegts DELFI publicētos materiālus izmantot citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar DELFI publicētajiem materiāliem bez rakstiskas DELFI atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, DELFI ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.

Comment Form