Foto: Shutterstock

Meksikāņu virtuve, tie ir daudz un dažādi asu un ne tik asu maltīšu nosaukumi – fahitas, enčiladas, empanjadas, tortiljas, tako, salsa, gvakamole u.t.t.. Šo eksotisko Dienvidamerikas virtuvi raksturo čili, kukurūza, tekila, liellopa un vistas gaļa, kas ievīstīta tortiljas maizes vai tako kraukšķīgajā mētelītī. Un tieši šodien, 16. septembrī, kad paši meksikāņi atzīmē neatkarības dienu, piedāvājam pavadīt vakaru karstasinīgi ugunīgās noskaņās, baudot ko meksikānisku.

Paši meksikāņi par nacionālo ēdienu uzskata moli – biezu un gardu mērci, ko pievieno gaļas ēdieniem. Mērces pamatā ir čili pipari, bet dažādās moles variācijās sastāvdaļu skaits ir no 20 līdz pat vairāk nekā 30. Slavenākā ir mole pablano, kas tiek gatavota no čili un šokolādes – neskatoties uz to, mērce nebūt nav salda, jo tumšā šokolāde nav dominējošā sastāvdaļa.

Savu artavu meksikāņu virtuvei ir devusi spāņu kolonizācija, kas meksikāņu ēdieniem pievienoja sieru, gaļu, piena produktus, kā arī cūku taukus, kurus meksikāņi iepriekš nepazina. Tā kā gatavošanas tradīcijas gadsimtu gaitā ir saplūdušas, gardos čurros cepumus, kurus ēd ar šokolādes mērci, pasniedz kā Spānijā, tā Meksikā. Enčiladas un empanjadas gatavo arī puertorikāņi, bet aso čili sautējumu iecienījuši amerikāņi, kuri daudzu gadu garumā rīko pat čili gatavošanas konkursus.

Bet tāds gardums, kā gvakamole, kas pagatavots no avokado, jau kļuvis iecienīts visā pasaulē. To bauda ne tikai tortiljās, bet arī kā našķi, iemērcot gvakamolē kukurūzas čipsu trijstūrīšus. Salsa – no dārzeņiem (pamatā tomātiem) un augļiem pagatavotā piedeva gaļai, jau sen neasociējas tikai ar slaveno deju. Vēl viens lielisks ēdiens ir alambre – grilēta liellopa gaļa ar bekonu, papriku, sīpoliem, sieru, salsu un avokado, kuru uz šķīvja pasniedz kopā ar mazajām tortiljas maizītēm. Meksikas virtuve nu dien ir bagāta – atliek tikai baudīt!

Havjērs Garsija, viens no pazīstamākajiem Latvijā dzīvojošajiem meksikāņiem, Tasty.lv pastāstīja, ka meksikāņi neatkarības dienu atzīmē ļoti plaši. Lai gan meksikāņiem katra diena ir svētki, neatkarības dienā meksikāņi pulcējas lielāko pilsētu un galvaspilsētas Mehiko laukumos. Tiek citēti slavenāko meksikāņu izteikumi, uzstājas prominentas personas un svētkus noslēdz pamatīga uguņošana.

Jautāts par to, ko meksikāņi svētkos ēd, slavenais pavārs izteicās, ka meksikāņi svētkos galdā ceļ moli – biezo, tumši brūno mērci, kuru pasniedz pie gaļas. Tās pagatavošana prasa rūpību, jo to gatavo ilgi un no daudzām jo daudzām sastāvdaļām. Garsija atklāja, ka pats, būdams tūkstošiem kilometru prom no mājām, tepat Rīgā atzīmēs neatkarības dienu kopā ar Latvijā dzīvojošajiem meksikāņiem, kad apmeklēs pieņemšanu Meksikas goda konsulātā, Rīgā.

Tako ar zivi meksikāņu gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ātrā uzkoda dienvidamerikāņu gaumē – mīklā panēta zivs trauslā tako laiviņā. Īpašu garšu maltītei piešķirs alus mīkla, kurā zivs panēta, kā arī krējuma mērce. Baudi kopā ar limonādi vai meksikāņu alu.

Lasīt vairāk

Pikantā meksikāņu uzkoda – gvakamole

Foto: Shutterstock

Gvakamoli ēd ar grauzdētu maizi vai kukurūzas čipsiem, vai kā piedevu pie tortiljas.

Lasīt vairāk

'Mole'- pikanta tumšās šokolādes mērce meksikāņu gaumē

Foto: Shutterstock

'Mole' ir Meksikas virtuvei raksturīga tumšās šokolādes mērce ar dziļu, izteiksmīgu un piesātinātu garšu, kuru vēl vairāk paspilgtina garšvielas. Šī mērce ir lielisks papildinājums gaļas, it īpaši liellopa gaļas, ēdieniem.

Lasīt vairāk

Pupiņu zupa meksikāņu gaumē

Foto: Shutterstock

Uhh, zupiņa ar pupiņām, papriku un meksikāņu garšvielām - pikanta, sātīga un sildoša!

Lasīt vairāk

Vienkārši pagatavojama tomātu biezzupa ar vistu meksikāņu gaumē

Foto: iStock

Vienkārši pagatavojama tomātu zupa ar vistu, kam vēl vairāk meksikāņu temperamenta piešķirsi, pievienojot svaigu vai kaltētu čili. Tāpat šai zupai piestāv arī dažādi svaigi zaļumi, piemēram, pētersīļi vai kinza.

Lasīt vairāk

Maltās gaļas zupa meksikāņu gaumē

Foto: Privātais arhīvs

"Šī nu ir tā zupa, kura garšojusi daudziem! Katrs, kurš izmēģinājis, slavē," piesakot recepti Tasty.lv konkursam "Meklējam februāra garšu" raksta lasītāja, kas sevi nosaukusi par Trako raganu virtuvē. Kas nav mazsvarīgi, šo zupu var ļoti ātri pagatavot - ilgākais, 40 minūtēs!

Lasīt vairāk

Meksikāņu alus kokteilis 'Mičelada'

Foto: Shutterstock

Karstasinīgs, ar pikantu "spērienu", tāds ir meksikāņu vasaras alus dzēriens "Mičelada".

Lasīt vairāk

Meksikāņu kafija - ar čili un rumu

Foto: Shutterstock

Meksikāņu stilā gatavotai kafijai tiek pievienots ne tikai čili, bet arī cukurs, kakao un kanēlis, to aromatizē ar rumu, pasniedz ar saldo krējumu un beigās grezno ar tumšās šokolādes skaidiņām. Kafija tiek ilgi vārīta, līdz čili ir atdevis savu asumu. Šāda kafija Meksikā uz karstas plīts stāv pat 3 - 4 stundas, līdz tā ir izdzerta.

Lasīt vairāk

Pildītās meksikāņu 'pankūkas' - kesediljas

Ātra un vienkārša brokastu recepte, ko piedāvā Rimi veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Veģetārais čili ar pupiņām un kukurūzu

Ziemas periodā jo īpaši cilvēkiem, kas neēd gaļu jeb veģetāriešiem, nereti ir krietni sarežģītāk izdomāt jaunas ierosmes gardām maltītēm. Veselīgas ēšanas kustības "Aikāgaršo!" šefpavārs Normunds Baranovskis piedāvā ideju maltītei bez gaļas - veģetāro čili ar pupiņām.

Lasīt vairāk

Asie tortilju rullīši ar liellopa gaļu

Nezinu, kā jums, bet man ļoti garšo tako jebkurā tā formā. Tako salāti, cepeškrāsnī cepti kartupeļi ar tako mērci... Tas ir tikai laika jautājums, līdz es izdomāšu, kā tako iekļaut arī zupās. Bet šai dienai - tako pildījums tortilju rullīšos. Nav tā, ka man negaršotu kraukšķīgie tako čipsi, tomēr ikreiz, kad tos ēdu, puse čipsu galu galā sabirst man klēpi, tādēļ nolēmu eksperimentēt ar tortiljas plāceņiem.

Lasīt vairāk

Burito ar vistu

TV šova "Mūsdienu Latvijas garša" finālists Artūrs Freibergs piedāvā šo gardo meksikāniskā ēdiena recepti - burito ar vistu.

Lasīt vairāk

Spāņu čurros cepumiņi

Foto: Shutterstock

Brīnišķīgs kārums, kuru tradicionāli pasniedz ar šokolādes mērci. Klasiskos čurros cepumus vāra eļļā, bet figūrai draudzīgāk būs, ja tos ceps cepeškrāsnī.

Lasīt vairāk

Tortilju kabatiņas ar spinātiem, dārzeņiem un pupiņām

Foto: Vida Press

Mēdz gadīties, ka pārtikas veikalā "iekrītam" uz akcijām un nopērkam kādu ēdienu, vēl nezinot, ko no tā pagatavot. Vismaz mūsu virtuvē tā mēdz iemaldīties tortiljas - meksikāņu "pankūkas", kuras pēc tam vēl labu brīdi gaida savu apēšanas reizi. Lūk, ideja, ko pildīt tortiljās, ja vēlies ko sātīgu, bet bez gaļas.

Lasīt vairāk

Burito ar cūkgaļu

Foto: Shutterstock

Burito ar cūkgaļu - kārtīgai pusdienu maltītei.

Lasīt vairāk

Veģetārais čili

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Tradicionāli čili con carne gatavo no maltās gaļas, taču nezinātāji pat nepateiks, ka šajā receptē no gaļas nav ne kripatiņas, jo tā aizstāta ar soju, tāpēc netrūkst ne sātīguma, ne arī tipiskā garšvielu pikantuma.

Lasīt vairāk

Zemeņu un halapenjo salsa

Foto: Shutterstock

Neticami saderīga savienība, smaržīga, krāsaina un spridzīga. Zemeņu salāti ar salīdzinoši maigo halapenjo un sarkanajiem sīpoliem piemēroti kā piedeva pie grilētas un ceptas gaļas, bet tos var arī pasniegt vienkārši ar grauzdētu maizīti.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!