Foto: Shutterstock
Prasmīgi pagatavotiem kārtainās mīklas našķiem ir jābūt teju mutē kūstošiem. Tu jau zini, ka, iekožoties, piemēram, spinātu pīrādziņā, vispirms sajutīsi kraukšķīgo, zeltaino garoziņu, kam sekos daudzslāņainas sviesta mīklas kārtiņas un visbeidzot – gardais, sulīgais pildījums. Ir neiespējami atteikties no kā tāda, vai ne? Bet – ko iesākt, ja stundām ilgi noņemties ar darbietilpīgo kārtainās mīklas gatavošanu tev nav ne laika, ne vēlēšanās? Izmanto teju katrā bodē nopērkamo saldēto kārtaino mīklu, jo mēs sarūpējām 15 ātri uztapināmas sāļo našķu receptes, kas noderēs arī kā garda un dūšu piesienoša nedēļas nogales ballīšu uzkoda.

Veikalā vari iegādāties divas mīklas variācijas – rauga un bezrauga kārtaino mīklu.

Daudzu iecienītās smalkmaizītes pārsvarā tiek ceptas no kārtainās rauga mīklas. Cepot izstrādājumus no šādas mīklas, tā pirms cepšanas noteikti jāuzraudzē – sagatavotie našķi 10-15 minūtes jāpatur siltā vietā vai vismaz istabas temperatūrā.

Bezrauga kārtainā mīkla būs piemērotāka ēdieniem, kur mīklai nevajadzētu būt pārāk biezai, piemēram, tartēm un nelielām uzkodām. No bezrauga mīklas gatavotie izstrādājumi ir daudzslāņaināki, vieglāki un gaisīgāki – un tieši tās ir kvalitātes, kuras vairums no mums sagaida no kārtainās mīklas. Jāņem vērā, ka ar bezrauga kārtaino mīklu jāstrādā ļoti ātri, kamēr tā vēl ir auksta, un izstrādājumi jāliek krāsnī uzreiz pēc izveidošanas. Ja mīkla kādu brīdi pastāvēs siltumā, cepoties vairs neveidosies mīklai raksturīgās, trauslās kārtiņas.

Lai garšīgas brīvdienas!

Kārtainās mīklas pīrādziņi ar siera pildījumu

Foto: Shutterstock

Ļoti ātri pagatavojami kārtainās mīklas pīrādziņi ar siera pildījumu.

Lasīt vairāk

Desiņas vai cīsiņi kārtainajā mīklā

Foto: DELFI

Ātrā uzkoda, kas jo īpaši patiks bērniem – cīsiņi mīklā. Izvēlies tādus cīsiņus vai desiņas, kas pašam garšo vislabāk. Ēd, kamēr silts!

Lasīt vairāk

Kārtainās mīklas un siera maizītes ar kaltētu tomātu pesto

Ātri pagatavojams sāļais našķis, kam būs nepieciešamas vien trīs sastāvdaļas – kārtainā mīkla, kaltētu tomātu pesto un cietais siers. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā Linda Tellgrena, bloga Lindasvirtuve.lv autore.

Lasīt vairāk

Kārtainās mīklas pīrādziņi ar cīsiņiem

Foto: Publicitātes attēls

Fiksā kārtainās mīklas pīrāgu recepte ar cīsiņiem. No dotā sastāvdaļu daudzuma sanāks astoņi prāvi pīrādziņi, ko notiesāt, kamēr vēl silti. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā "Rīgas miesnieks".

Lasīt vairāk

Kārtainās mīklas maizītes ar tomātiem, kazas sieru un baziliku

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kraukšķīgas kārtainās mīklas maizītes ar gardu kombināciju – tomātiem, kazas sieru un baziliku. Pasniedz kā uzkodu pie dzērieniem vai piedevu lapu salātiem.

Lasīt vairāk

Kārtainās mīklas smalkmaizītes ar papriku, kazas sieru un tomātiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Smalkmaizītēm ne vienmēr jābūt saldām. Šīs sirds formas sāļās maizītes piestāvēs kādai īpašai reizei. No malas skatoties pat nesaprast, ka uz garduma izlikti tomāti, konservēta paprika un ķiplociņš, bet vidū paslēpies maigs fetas siers.

Lasīt vairāk

Ātri pagatavojamas picas maizītes ar tomātiem un mocarella sieru

Foto: DELFI

Negaidītu viesu pieteikšanās vai arī pašu spontānais plāns doties pie kāda ciemos nereti ir tās labākās reizes, kad virtuvē top kāds šedevrs. Lai arī šīs vienkāršās picas maizītes nevar nodēvēt par šedevru, jo tik ''skaļš'' vārds pienāktos kaut kam grūtāk pagatavojamam, tomēr šī gatavošanas reize ar produktiem, kas bija atrodami ledusskapī, veicinājusi mani padalīties ar viegli pagatavojamo recepti, kas var noderēt arī citiem. Neviens veikalā pirktais cienasts nepārspēs pašu sarūpētos gardumus, tas nu gan ir jau sen pierādīt fakts.

Lasīt vairāk

Ātrie hačapuri

Foto: Shutterstock

Gardi un mutē kūstoši siera pīrāgi - hačapuri, kurus piedāvājam pagatavot, izmantojot saldētu kārtaino mīklu.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgie siera salmiņi

Kraukšķīgi kārtainās mīklas salmiņi ar sieru un garšvielām. Ideāla uzkoda filmu vakariem un reizēm, kad gaidāmi ciemiņi. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā Linda Tellgrena, bloga Lindasvirtuve.lv autore.

Lasīt vairāk

Sāļais 'Napoleons' ar lakšu, spinātu un svaigā siera pildījumu

Foto: DELFI

Ja esi ticis pie krietnas meža ķiploku jeb lakšu buntes un gribas pagatavot ko neredzētu, šī būs īstā recepte! Var, protams, lakšus ēst svaigus vai blenderī pagatavot lakšu pesto, taču interneta plašumi ir burvīgi, lai iedvesmotos kādai īpašai receptei. Tā tapa arī šī sāļā un pavasarīgā "torte". Pikanti svaigs zaļumu pildījums, svaigais siers, mazliet saulē kaltētu tomātu un trauslā kārtainā mīkla – to visu apvieno sāļajā "Napoleona" kūkas variācijā, un paēdusi būs visa ģimene.

Lasīt vairāk

Kārtainās mīklas pīrādziņi ar šķiņķi un sieru

Foto: Shutterstock

Ļoti vienkārši pagatavojami kārtainās mīklas pīrādziņi ar šķiņķi un sieru. Protams, ja vēlies, kārtaino mīklu vari gatavot pati, tomēr iesakām taupīt laiku un izmantot veikalos nopērkamo gatavo kārtaino mīklu.

Lasīt vairāk

Kārtainās mīklas maizītes ar ceptām baravikām un tomātiem

Foto: DELFI

Meklējot iedvesmu mežā salasītā loma izmantošanai, iesakām pagatavot šo kārumu - kārtainās mīklas maizītes, kas lieliski derēs brokastīm, ballītēm vai vieglām vakariņām pie salātiem.

Lasīt vairāk

Kārtainās mīklas pīrāgi ar biezpienu, spinātiem un riekstiem

Veikalos nopērkamā gatavā kārtainā mīkla ir glābiņš steidzīgajām vai ne tik pieredzējušajām saimniecēm - vien jāizdomā, kādus pīrāgus vai smalkmaizītes vēlies pagatavot, atlaidini saldēto mīklu un ātri pagatavo, iepriecinot sevi un ģimeni ar svaigi ceptām maizītēm brīvdienu rītā vai uzņemot negaidītus viesus. Šoreiz - kārtainās mīklas pīrāgi ar biezpienu un spinātiem, kas būs laba ideja brokastīm kādā no tām dienām, kad šķiet, ka vairs nezini, ko pagatavot.

Lasīt vairāk

Mafinu pannā cepti pīrāgi ar cīsiņiem jeb cīsiņu rozītes

Foto: Publicitātes attēls

Garšīgs našķis ar cīsiņiem – kārtainās mīklas pīrādziņi. Ap cīsiņiem apvītā siera šķēlīte patīkami kusīs mutē, bet kečups pīrādziņa pamatnē būs jauks pārsteigums ēdājiem.

Lasīt vairāk

Brie siera sainīši ar alu

Interesanta recepte ar gatavo kārtaino mīklu, kas derēs arī veģetāriešiem.

Lasīt vairāk

Sātīgs kārtainās mīklas kišs ar sieru, puraviem un olīvām

Foto: Privātais arhīvs

Cerams, ka tev saldētavā ir aizķērusies kāda kārtainās mīklas paka, jo idejas, kā to garšīgi izlietot, ir teju neizsmeļamas. Šo recepti ātri vien var pārvērst par gaļēdājiem draudzīgu, pievienojot sagrieztu šķiņķi. Ļaujies eksperimentiem!

Lasīt vairāk

Ātrās pesto maizītes ar tomātiem un cukīni

Foto: Mr. Magpie publicitātes foto

No saldētas kārtainās mīklas ātri un vienkārši pagatavojama sāļa našķa recepti iesaka vegānisko recepšu bloga "Mr. Magpie" autore Ieva.

Lasīt vairāk

Ašie pīrādziņi ar desu, sieru un marinētiem gurķīšiem

Foto: Privātais arhīvs

Gatavojoties svētkiem, darbs dzen darbu, tādēļ nereti gadās attapties, ka cienasta sarūpēšanai atlicis pavisam maz laika. Ja vairs nav laika rauga mīklas raudzēšanai, vēl viss nav zaudēts – izmantojot saldētu kārtaino mīklu, varēsi pavisam aši izcept gardus pīrādziņus ar sātīgu pildījumu. Recepti iesaka mūsu lasītāja Everita Strazdiņa.

Lasīt vairāk

Ātrās kārtainās mīklas standziņas ar sezama sēklām

Foto: Privātais arhīvs

Saldēta kārtainā mīkla ir produkts, ko leduskkapī vienmēr vajadzētu turēt pa ķērienam, lai reizēs, kad sakārojas panašķoties, pavisam ātri un vienkārši varētu izcept saldus vai sāļus gardumiņus. Kraukšķīgu kārtainās mīklas standziņu recepti iesaka Anita.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgās siera standziņas ar garšaugiem

Foto: Vida Press

Lielisks veids, kā izmantot saldētavas krājumos noglabāto kārtaino mīklu. Kaut reizi izmēģinot pagatavot siera standziņas mājās, vairs necelsies roka šo sāļo našķi pirkt veikalā, jo mājās, protams, viss izdodas garšīgāk.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!