Foto: Shutterstock

Augusts ir dārzeņu mēnesis. Ir jāpaspēj pagatavot visdažādākos sautējumus, sacepumus un biezeņus. Lai arī mēs esam pieraduši biezputru vārīt tikai no kartupeļiem, tie nav vienīgie dārzeņi, kas piemēroti biezenim.

Biezeni var vārīt no jebkuriem dārzeņiem, kas ir mājās. Ļoti bieži, lai iegūtu bagātīgāku konsistenci, dārzeņus jauc kopā ar kartupeļiem. Biezenim nav arī jābūt gludam kā zīdam, ļoti patīkams ir raupji saspaidīts biezenis ar izteiktiem dārzeņu gabaliņiem, kas uztverami gan vizuāli, gan uz mēles. Šāds biezenis nākamajā dienā ir arī daudz piemērotāks apcepšanai.

Izmantojot vienus un to pašus dārzeņus, var pagatavot ļoti dažādus biezeņus. Galveno garšas akcentu veido biezeņa sasaistošais produkts - piens, salds krējums, skābs krējums, sviests, ūdens, kuros vārījušies dārzeņi, kā arī garšvielas un garšaugi - mārrutki, pesto, ķiploki, sīpoli, smalcināti garšaugi ar eļļu. Ko vēl piemirsu?

Izvēlies vienu no mūsu izvēlētajām biezeņu receptēm un pagatavo gardu un krāsainu maltīti. Baudi augusta krāsas uz šķīvja!

Jēra steiks ar svaigu pesto, seleriju biezeni un ceptiem dārzeņiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sulīgs jēra steiks ar svaiga bazilika un piparmētru pesto, kuram pievienots izteiksmīgs seleriju biezenis un cepti dārzeņi. Garda un restorāna cienīga maltīte, kuru pagatavot pašam mājās un baudīt kopā ar kādu glāzi sarkanvīna.

Lasīt vairāk

Zirņu biezputra ar apceptu bekonu

Foto: Shutterstock

Zirņu biezputra bija viens no galvenajiem ēdieniem viduslaikos. Smalkos namos, to vārot, tika pievienotas dārgas un aromātiskas garšvielas: safrāns, kanēlis, muskatrieksts, ingvers un melnie pipari, tās visas samaisot kopā ar cukuru. Šādu maisījumu izmantoja gan gaļas ēdieniem, gan dārzeņiem, gan desertiem. Šoreiz cukurs pievienots biezputrai vārīšanas procesā, bet garšvielas tiek pārkaisītas, biezputru pasniedzot.

Lasīt vairāk

Kartupeļu 'kūciņas' ar sēnēm

Foto: Shutterstock

Kēksiņu formiņās var izcept kartupeļu sāļās "kūciņas", kas pildītas ar ceptām sēnēm. Ja izmanto silikona formiņas, iesaku tās lietot vai nu sāļajiem, vai saldajiem kēksiņiem, jo silikona formiņai ir tendence uzsūkt ēdiena smaržu.

Lasīt vairāk

Liellopa maltās gaļas sacepums ar kartupeļu biezputru lauku stilā

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Vienkārši un ātri pagatavojams sacepums, īpaši, ja maltās gaļas mērce un kartupeļu biezputra jau gatavas ledusskapī. Ja mērce noglabāta saldētavā, pa nakti izņem to atlaisties. Piedāvājam izmantot liellopu maltās gaļas mērci ar šampinjoniem, kuras recepti vari izlasīt šeit.

Lasīt vairāk

Lauksaimnieka kartupeļu biezputra

Foto: Shutterstock

Lauksaimnieka kartupeļu biezputra - tik garda, ka neko citu nemaz klāt nevajag!

Lasīt vairāk

Kāpostu un kartupeļu biezenis ar plaucētu olu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Vienkārša vasarīgu pusdienu maltīte. Kāpostu un kartupeļu biezeni var pasniegt ne tikai ar plaucētu olu. Tās vietā var būt arī cepta gaļa vai zivis.

Lasīt vairāk

Jauno kartupeļu biezenis ar marinētiem gurķīšiem un citiem gardumiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kurš gan negaida brīdi, kad galdā var likt jaunos kartupelīšus no pirmajām ražām. Šoreiz kartupeļu biezenis citādā, pikantākā manierē ar izteiksmīgajiem kaperiem, marinētajiem gurķīšiem un sīpoliem. Bet svaigu dvesmu maltītei piešķirs piparmētras.

Lasīt vairāk

Vienkāršais burkānu, kartupeļu un kāļu biezenis

Foto: Shutterstock

Burkānu, kartupeļu un kāļu biezenis - gan tavam mazulim, gan kā piedeva gaļas ēdieniem vai svaigiem salātiem.

Lasīt vairāk

Mencas kotletes ar zirņu biezeni un zeltainiem kartupeļu stienīšiem

Foto: Vida Press

Mencas kotletes ar kartupeļu stienīšiem ir variācija par angļu virtuves "fish and chips". Karijs klasiskajam garšu salikumam piešķir nedaudz eksotisku noti.

Lasīt vairāk

Burkānu un seleriju biezenis

Foto: Shutterstock

Burkānu un seleriju biezenis izcili papildinās sātīgus cūkgaļas, jēra gaļas vai zivju ēdienus.

Lasīt vairāk

Vistas filejas rullīši ar kartupeļu biezeni un siera mērci

Vakariņas īstiem siera faniem - kartupeļu biezenis ar sieru, vistas filejas rullīši ar sieru, un tam visam pāri - siera mērce! Ieteikums ēdienam pievienot mazāk sāli nekā parasti, jo cietais siers pats par sevi ir visai sāļš.

Lasīt vairāk

Jauno kartupeļu biezenis ar zaļumiem

Foto: Shutterstock

Vitamīniem bagātai maltītei pagatvo kartupeļu - zaļumu biezeni.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!