Foto: Shutterstock
Ja no piepriekšējās maltītes palikusi pāri kartupeļu biezputra vai vārīti kartupeļi, tad uz vakariņām nebūs ilgi jāgaida. Pieliekot minimumu piepūles, tu jau drīz vien varēsi celt galdā tikko no pannas izceltus kartupeļu plācenīšus ar patīkami kraukšķīgām maliņām. Atliks vien izcelt no ledusskapja skābo krējumu un vakariņas gatavas!

Gatavot plācenīšus no kartupeļu biezputras ir visvienkāršākais variants – tai atliks vien pievienot pārējās receptē norādītās sastāvdaļas, visu samaisīt un ar karoti likt piciņas karstā eļļā, apcepot no abām pusēm zeltainas.

Vārītos kartupeļus pirms plācenīšu veidošanas nāksies sarīvēt uz rupjās vai smalkās rīves, tomēr arī tas būs vien pāris minūšu jautājums.

Lai plācenīšu garša ir "kartupelīgāka", daļu receptē norādīto miltu vari aizstāt ar kartupeļu cieti, bet cepamais pulveris vai soda ir brīnumpulverītis, kas gādās, lai pankūciņas ir pietiekami čaganas.

Ja kartupeļu pamatmasas nav pārāk daudz, tai vari pierīvēt kādu sulīgu svaigo dārzeni, piemēram, ķirbi, burkānu vai kabaci – rezultātā plācenīši iegūs interesantāku struktūru un skatu. Pavasarī, kad organisms ir jo īpaši izslāpis pēc vitamīniem, zaļumu nekad nevar būt par daudz – sīki sakapātus, tos pieiejauc gan plācenīšu pamatmasai, gan iemaisi pasniegšanai paredzētajā krējumā vai bezpiedevu jogurtā.

Arī tādi piena produkti kā biezpiens vai rīvēts siers tikai uzlabos plācenīšu garšu – tos vari gan iemaisīt masā, gan izmantot plācenīšu pildīšanai. Ja vien neieturi gavēni, plācenīšus var pildīt arī ar šķiņķi, desu, kapātu siļķi vai malto gaļu – garšos gluži kā leišu cepelīni, jo īpaši, ja pasniegsi tos, pārlietus ar cepta cauraudzīša un sīpolu mērci.

Lūk, "Tasty" krājumos uzietas kartupeļu plācenīšu receptes! Tev atliks vien izvēlēties viskārdinošāko.

Lai labi garšo!

Kartupeļu un ķirbju plācenīši

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojami un garšīgi kartupeļu - ķirbju plācenīši. Labi garšos gan ar skābo krējumu, gan kādu silto mērci, piemēram, šampinjonu.

Lasīt vairāk

Šodienas eksperiments ar vakardienas kartupeļu biezputru jeb Zeltaini plācenīši

Foto: DELFI

Šodienas eksperiments ar vakardienas kartupeļu biezputru izdevās vairāk kā labi – plācenīši sanāca skaisti zeltaini un īpaši kraukšķīgi, tādēļ nolēmu neturēt sveci zem pūra un padalīties ar recepti.

Lasīt vairāk

Zeltainie kartupeļu-siļķes plācenīši

Foto: Shutterstock

Kartupeļu pankūku cienītājiem tiek piedāvāts jauns pankūku veids - sātīgi kartupeļu plācenīši ar siļķi.

Lasīt vairāk

Kartupeļu plāceņi

Foto: Shutterstock

Kartupeļu plāceņi cepami uz pannas, cepeškrāsnī vai pat uz ugunskura folijā, uz grila. Garšos labi jebkurā pagatavošanas veidā.

Lasīt vairāk

Zrazi – ar šampinjoniem pildīti kartupeļu plācenīši

Foto: Shutterstock

Kartupeļu zrazi ar šampinjoniem ir tradicionāls ukraiņu virtuves ēdiens. Plācenīšus pasniedz karstus ar kausētu sviestu vai skābo krējumu.

Lasīt vairāk

Ar ziedkāpostiem un sēnēm pildīti kartupeļu plācenīši

Foto: Shutterstock

Ar ziedkāpostiem un šampinjoniem pildītas kartupeļu kotletes.

Lasīt vairāk

Kartupeļu kotletes jeb plācenīši

Foto: Shutterstock

Kartupeļu kotletes – lēti, sātīgi un gardi. Garšos lieliski kopā ar skābo krējumu un svaigajiem salātiem.

Lasīt vairāk

Saldo kartupeļu plācenīši ar jogurta mērci

Foto: DELFI

Ja pāri palicis izvārīts vai cepeškrāsnī izcepts saldais kartupelis jeb batāte, to var likt lietā plācenīšu gatavošanā. Arī no vakariņām pāri palikušie rīsi, kuskuss, bulgurs vai pat griķi noderēs plācenīšu cepšanai. Šis noteikti varētu būt ēdiens, ko viegli iemānīt arī bērniem, kas varbūt līdz šim uz saldo kartupeli negribīgi skatījušies.

Lasīt vairāk

Kartupeļu, šķiņķa un piparmētru plācenītis ar plaucētu olu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sātīgi, interesanti un visnotaļ gardi kartupeļu plācenīši, kuriem pievienots arī šķiņķis un smaržīgās piparmētru lapiņas. Siltos plācenīšus pasniedz ar plaucētu olu un holandiešu mērci. Maltīte vieglām pusdienām vai, ja sagatavota laikus, bagātīgām brokastīm.

Lasīt vairāk

Spinātu, kartupeļu un zaļo zirnīšu plācenīši

Foto: Shutterstock

Spinātu, kartupeļu un zaļo zirnīšu plācenīši jeb "hara bhara" ir ļoti populāra veģetārā uzkoda, kuras dzimtene ir Indija. Garšvielām bagātais plācenītis garšos ne tikai veģetāriešiem, turklāt Indijas rieksta pusmēness, kas rotā plācenīti, padara to ļoti dekoratīvu un piemērotu viesībām. Tiem, kuriem negaršo asi ēdieni, var dārzeņu masai nepievienot čili piparu. No dotā daudzuma iznāks astoņi plācenīši.

Lasīt vairāk

Brokastu plācenīši no kartupeļu biezeņa

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Šie kartupeļu plācenīši garšo izcili gan tāpat, gan kā piedeva ar ceptām desiņām un šampinjoniem. Ļoti sātīgas brokastis! Ja iepriekšējā vakarā gatavoji kartupeļu biezputru, pagatavo brokastis no biezeņa atlikumiem.

Lasīt vairāk

Sātīgie kartupeļu plācenīši

Foto: Privātais arhīvs

Kādu vakaru, gaidot viesus, domāju, ko pagatavot cienastam. Kāda ir mūsu ikdiena šajā sabiedrībā, kad modē ir viss veselīgais, viss izsmalcinātais, viss.. viss...? Tā vien gribas pievērst uzmanību ar vienkāršu, piezemētu, ne ūberkrutu veselīgumu, bet reālu sātīgumu! Ir vēl cilvēki, kas pieturas pie omīšu virtuves pamatprincipiem - karfelis, sviestiņš, krējumiņš un gaļa. Bez gaļas vecis nav paēdis!

Lasīt vairāk

Kartupeļu plācenīši ar desu un lociņiem

Foto: Shutterstock

Cita versija par kartupeļu plācenīšiem. Izmēģini!

Lasīt vairāk

Ķirbju un kartupeļu plācenīši

Foto: Shutterstock

Gardām brokastīm un launagam - ķirbju un kartupeļu plācenīši.

Lasīt vairāk

Kartupeļu plācenīši ar sardeli

Foto: Shutterstock

Kartupeļu plācenīši ar sardeli visgardāk pasniegti ar karstu tomātu mērci.

Lasīt vairāk

Zrazi – ar gaļu pildīti kartupeļu plācenīši ukraiņu gaumē

Foto: Shutterstock

Ar gaļu pildītus kartupeļu zrazi – ukraiņu tradicionālās virtuves ēdienu – pasniedz karstus ar kausētu sviestu vai skābu krējumu.

Lasīt vairāk

Kartupeļu biezeņa plācenīši ar ceptu šampinjonu pildījumu

Foto: Shutterstock

Kartupeļu biezeņa plācenīši ar ceptu šampinjonu pildījumu garšos gan lielajiem, gan mazajiem ēdājiem.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!