Foto: Shutterstock
Dienās, kad lidlauks pārāk tāls, slinkums izdomāt ko jaunu un negribas arī diži tērēties, gardi un sātīgi paēst vajag tik un tā. Desa vienmēr izglābusi pasauli, izglābs arī šoreiz – un variantu ir daudz!

Desa bieži tiek nepelnīti aizvainota – tāda un šitāda un gaļas tur necik, rasols ar desu vispār apgrēcība... Tīrā cimperlēšanās! Mūsu laikos var izmeklēt augstvērtīgu mantu, kas vairāk nekā 90 procentus sastāva no gaļas, piemēram, dažādi cīsiņi un desiņas bērniem. Kas ir tas pārējais? Viss kaut kas – tieši tas, kāpēc desu var saukt par desu, nevis dabīgā apvalkā iestumtu gaļas gabalu!

Čirozo desiņas, mednieku desiņas, asinsdesas, bāvāriešu desiņas; desas ar sieru, ar olīvām, ar kaperiem, aknu desa – un vēl un vēl, un vēl. Kādas tik tās desas un desiņas nav! Gan smalkas ārzemnieces, gan pašmāju darinājumi. Katrai sava garša, savs labākais pagatavošanas veids – no vārītas līdz ceptai, un kuru desiņu gan nevar likt zupā, zirņu biezputrā vai sacepumā! Kur tad vēl salāti, rasoli, brokastu omletes un picas! Un desmaizes – nu kas var būt gardāks par mīkstu baltmaizi ar pirmšķirīgas desas šķēli! Tiesa – labas desas arī labi maksā. Taču kārtīgs pavārs arī no viduvējas desas spēj pagatavot gardu maltīti.

Protams, no lētā gala desām nekādus lielus brīnumus, lasot sastāvu, nevar gaidīt. Tomēr jāatzīst, ka dažreiz arī lētāka desa, ja vien nav galīgs brāķis, ēdienā labi piesien dūšu, dod vajadzīgo smeķi un asumiņu. Biezputra kļūst kreptīgāka, sautētie kāposti taisni vai atdzīvojas, dārzeņu zupa jautri uzburbuļo, kad ēdienam klāt pieber apceptas desu ripiņas. Ātri, gardi un vienkārši. Nav ko sarežģīt!

Iedvesmai – gardas desiņu receptes no "Tasty" kolekcijas un stāstiņš no 1929. gadā izdotajām "Latvju tautas anekdotēm": "Reiz divi plostnieki nebīši vairāk dienu ēduši. Viens plostnieks stāstīš: "Vai tu atminies, kā mēs toreiz Rīgā ēdām desas ar kāpostiem un dzērām alu?" Otram plostniekam tecēšas siekalas, un tas sacīš: "Stāsti vēlreiz!""

Sildošā spāņu zemnieku zupa ar tomātiem un čorizo

Foto: DELFI

Aukstā ziemas dienā nekas nevarēs tik labi sasildīt sirdi un dvēseli kā siltā un pikantā čorizo zupa kopā ar glāzi spāņu vīna, stāsta labas garšas pazinējs Andrejs Tihomirovs, iesakot ļoti vienkāršu un ātri pagatavojamu zupu, kuras vēsture sākas ap 16. gadsimtu un par tās garšu varam pateikties spāņu konkistadoriem, kas Spānijā ieveda papriku un čili.

Lasīt vairāk

Tikai 4 sastāvdaļas: svaigu burkānu salāti ar desu un konservētu kukurūzu

Foto: Shutterstock

Sulīgi, gardi un ātri pagatavojami salāti no tikai četrām sastāvdaļām. Īsts glābiņš reizēs, kad pie durvīm negaidīti klauvē viesi.

Lasīt vairāk

Ašie pīrādziņi ar desu, sieru un marinētiem gurķīšiem

Foto: Privātais arhīvs

Gatavojoties svētkiem, darbs dzen darbu, tādēļ nereti gadās attapties, ka cienasta sarūpēšanai atlicis pavisam maz laika. Ja vairs nav laika rauga mīklas raudzēšanai, vēl viss nav zaudēts – izmantojot saldētu kārtaino mīklu, varēsi pavisam aši izcept gardus pīrādziņus ar sātīgu pildījumu. Recepti iesaka mūsu lasītāja Everita Strazdiņa.

Lasīt vairāk

Pikantās siera karstmaizes ar desu un marinētiem gurķīšiem

Foto: Privātais arhīvs

"Šīs ir mūsu mājās iecienītās karstmaizes, kas garšo visiem," tā pārbaudītu recepti iesaka mūsu lasītāja Everita Strazdiņa.

Lasīt vairāk

Sātīgā seleriju zupa ar desiņām

Foto: Shutterstock

Sātīga un viekārši pagatavojama seleriju zupa ar apceptām desiņām.

Lasīt vairāk

Sātīgā fritata ar divu veidu sieriem un desām

"Grila skola" šoreiz māca, kā uz grila pagatavot fritatu jeb bagātīgu omleti ar divu veidu sieriem un desas sķēlītēm.

Lasīt vairāk

Video: Brokastu sacepums ar mednieku desiņām

Štengrāks ēdiens tām brokastu reizēm, kad gribas ko pamatīgu un daudz gaļas.

Lasīt vairāk

Spēcinošs sacepums ar sieru, olām un divu veidu desiņām

Šoreiz "Grila skola" stāsta, kā pagatavot īsteni dūšu piesienošas brokastis – ar sieru, kartupeļiem, olām un divu veidu desiņām. Ja brokastu laiks jau garām, tad šis spēkavīru ēdienkartes cienīgais un ātri pagatavojamais ēdiens noderēs arī pusdienu vai vakariņu reizei.

Lasīt vairāk

Pica ar puķkāpostiem un fetas sieru

Garda un vienkārša pica ar ziedkāpostiem jeb puķkāpostiem, fetas sieru un mednieku desiņām. Svaigākam aromātam picu pēc izcepšanas dekorē ar bazilika lapiņām. Recepti piedāvā Laura Grēviņa, bloga "Viensplusviens.lv" autore.

Lasīt vairāk

Kūpinātu desiņu zupa ar grūbām

Foto: Shutterstock

Sātīga ziemas zupa aizņemtām dienām, jo tās pagatavošana prasīs vien pusstundu laika.

Lasīt vairāk

Lielais pīrāgs ar štovētiem kāpostiem un mednieku desiņām

Foto: Shutterstock

Vienkārši gatavojams, sātīgs un ekonomisks. Ir tikai nepieciešami jau gatavi štovētie kāposti, mednieku desiņas, un kārtainā vai rauga mīkla. Ja vēlies, trauslo pīrāga mīklu var pagatavot mājās, lūk, recepte.

Lasīt vairāk

Sātīgs kukulītis ar vistas gaļas un čorizo desas pildījumu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sātīgs un gards gaišas mīklas pīrāgs, kas pildīts ar vistas filejas gabaliņiem un čorizo desu. Īpašu aromātu pildījumam piešķirs pierīvētā citrona miziņa. Bet kukulīti vieglāk sagriezt palīdzēs gaļas buljona želeja, kas paslēpusies pildījumā.

Lasīt vairāk

Sacepums ar konservētiem tomātiem, maizi un čorizo desu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sulīgi tomāti, kreptīgā čorizo desa un barojošās baltmaizes šķēlītes – viss vienā karstā un sildošā sacepumā. Maltīti iesakām baudīt rudenīgās pusdienās vai vakariņās, klāt baudot kādu labi atdzesēta vīna glāzi.

Lasīt vairāk

Feidžoada - melno pupu sautējums brazīliešu gaumē

Foto: Shutterstock

Brazīlijas nacionālajam ēdienam feidžoadai ir daudzas un dažādas versijas, kā jau tas raksturīgs ļoti populāriem nacionāliem ēdieniem. Tomēr tas gandrīz vienmēr tiek gatavots no melnajām pupām un trejādām gaļām - svaigas gaļas, kūpinātas gaļas un sālītas gaļas.

Lasīt vairāk

Gardā siera desas zupa

Foto: Shutterstock

Gardā siera desas zupa - pagatavot pratīs pat bērni. Un siera desa šai sātīgajai zupiņai piešķirs patīkamu kūpinājuma noti.

Lasīt vairāk

Desas salāti ar marinētiem gurķiem un sieru

Foto: Shutterstock

Desas - gurķu salāti ar marinētiem gurķiem un sieru. Pasniedz tos ar majonēzi un tomātu mērci.

Lasīt vairāk

Sirsnīgās brokastis ar garajiem cīsiņiem un ceptām olām

Foto: Privātais arhīvs

Brīvākam rītam, kad vēlies īpaši pārsteigt vai iepriecināt bērnus un mīļoto - sirds formā cepta ola ar cīsiņiem.

Lasīt vairāk

Filo mīklas pīrāgs ar kūpinātu desu, cieto sieru un svaigiem dārzeņiem

Kārtainās mīklas pīrāgs ar kūpinātu desu, cukīni un cieto sieru "Džiugas". Šo recepti radījis spāņu virtuves virtuozs Marks Audiberts.

Lasīt vairāk

Pica pannā - labs variants tiem, kam nav cepeškrāsns.

Foto: Shutterstock

Pica pannā!

Lasīt vairāk

Rasoļņiks ar kūpinātu desu

Foto: Shutterstock

Sātīgas pusdienu maltītes rasoļņiks ar kūpinātu desu.

Lasīt vairāk

'Slinkie' makaroni ar desu

Foto: Shutterstock

Makaroni ar desu - slinkā recepte, kad nekā nav mājās, neko negribas gatavot, bet vīrietis prasa ēst.

Lasīt vairāk

Rasols ar doktordesu

Foto: Shutterstock

Viesību galdu klasika jau neskaitāmus gadus.

Lasīt vairāk

Kārtainie salāti ar desu, kūpinātu sieru un dārzeņiem

Foto: Shutterstock

Tik gardi, ka pāri nepaliks.

Lasīt vairāk

Rosols, rasola nabaga radinieks

Foto: DELFI

Cīņas par vārda "rasols" pareizrakstību sen jau beigušās. Ra-sols. Lai nu būtu! Bet par rasola pareizāko un garšīgāko recepti diskusijas nebeigsies nekad. Un to es vēl tā maigi pateicu, jo diskusijas par pareizajām rasola sastāvdaļām var pārvērsties par viedokļu sadursmēm un principu cīņām ļoti ātri. Rasola jautājumos vienaldzīgo nav!

Lasīt vairāk

Kartupeļu plācenīši ar desu un lociņiem

Foto: Shutterstock

Cita versija par kartupeļu plācenīšiem. Izmēģini!

Lasīt vairāk

Lazanja ar desu

Foto: Shutterstock

Lazanja ar desu pa vienkāršai modei.

Lasīt vairāk

Aukstā zupa ar desu un marinētām bietēm

Foto: DELFI

Vienkārši pagatavojama marinētu biešu aukstā zupa ar kefīru.

Lasīt vairāk

Ātrā Savojas kāpostu zupa spāņu gaumē ar čorizo desu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Zupa, kurā šoreiz izcelsies nevis pievienotās garšvielas, bet gan pašas sastāvdaļas – Savojas kāposts, kartupeļi, sīpoli un kreptīgās čorizo desas šķēlītes. Ja nu bez sāls un pipariem absolūti nevar iztikt, tad zupai pievieno drusciņu garšvielu.

Lasīt vairāk

Marutas soļanka jeb 'sūp solānž' ar vīnu un seriālu

Foto: DELFI

Ir cilvēki, kuriem piemīt gan gatavošanas, gan rakstniecības talants. Tas, kā viņi apraksta receptes, ielīksmo un liek sajūsmināties, un, kas svarīgi, recepte pati par sevi ir lieliska, viss sanāk, un rezultāts ir tikpat garšīgs, cik pati recepte.
Kad Maruta Funta uz savas "Facebok" sienas uzraksta kādu recepti, draugi zina: šis atkal būs viens no lieliskajiem Marutas stāstiem, un arī recepte būs tāda, kas oblitāti jāizmēģina. Lūk, Marutas soļankas jeb "sūp solānž" (izruna tik franciska, cik nu var nofeikot to franču valodu) recepte ar pagatavošanu soli pa solim.

Lasīt vairāk

Šķelto zirņu zupa ar apceptām mednieku desiņām

Gardas zirņu zupas recepti, kurai īpaši kārdinošu garšu un sātīgumu piešķir apceptas mednieku desiņas, iesaka "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.

Lasīt vairāk

Lauku omlete ar putraimdesu

Foto: Publicitātes foto

Lauku omlete ir viena no manām mīļākajām omletēm. Kad priekšā gara darba diena, ārā darot lauku darbus, te ir viss, kas vajadzīgs, – laba asinsdesa, garšaugi, un viss. Tik vien, bet tāda bauda, tādas garšas, tādas atmiņas!

Lasīt vairāk

Video: Tortilju vīstoklīši – ātrie pīrādziņi ar ceptām desiņām

Kādā virtuves plauktā pa ķērienam allaž vajadzētu turēt paku ar tortilju plāceņiem, tad izsalkumu varēsi remdēt pavisam ātri: apcep desiņas, pievieno konservētas pupiņas un, papildinot ar sieru, satin vīstoklītī. Vienkārši un garšīgi!

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī cepti kartupeļi pikantā marinādē ar kraukšķīgām mednieku desiņām

Foto: DELFI

Zeltaini kartupelīši un kraukšķīgas mednieku desiņas – smaržos visa māja un ģimene būs sajūsmā! Turklāt nenāksies pat īpaši nopūlēties virtuvē.

Lasīt vairāk

Video: 'Grila skolas' hotdogi ar cāļa desiņām

Dārza ballītē visi būs sajūsmā par pašgatavotiem hotdogiem, bet, vai zini, kā padarīt tos vēl garšīgākus? Pildi desiņas ar sieru, aptin ar bekona šķēlēm un liec uz grila. Kā visu soli pa solim paveikt, demonstrē ''Grila skola''.

Lasīt vairāk

Desiņas vai cīsiņi kārtainajā mīklā

Foto: DELFI

Ātrā uzkoda, kas jo īpaši patiks bērniem – cīsiņi mīklā. Izvēlies tādus cīsiņus vai desiņas, kas pašam garšo vislabāk. Ēd, kamēr silts!

Lasīt vairāk

Mazās desiņu un sinepju maizītes no alus mīklas

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pikanta uzkoda, ko baudīt arī ar kādu stiprāku dzērienu – desiņu maizītes no alus un sinepju mīklas. Pasniedz ar tomātu mērci neilgi pēc izņemšanas no krāsns.

Lasīt vairāk

Lēcu sautējums ar ķirbi un desiņām

Lasīt vairāk

Ceptas desiņas ar seleriju un pastinaku biezeni

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Tik daudz labu lietu vienā gardā maltītē – biezenis, kas pagatavots no pastinakiem un selerijām un pasniegts kopā ar cepeškrāsnī apceptām desiņām. Tam visam klāt sutināti sarkanie kāposti ar sīpoliem, brokoļiem un vienkāršu mērcīti.

Lasīt vairāk

Pilngraudu fusilli ar pikantām desiņām, sēnēm ar pētersīļu pesto

Foto: Publicitātes foto

Ja ēd veselīgi un ikdienas maltītes gatavo, domājot par pilnvērtīgām uzturvielām, pilngraudu pasta noteikti ir jāiekļauj ēdienkartē. Tā “draudzējas” ar garšaugiem un aromātiskām piedevām. Ziemā pētersīlis ir pieejamākais garšaugs. Izrādās, ka gardu pesto var pagatavot arī no tā. Mērce lieliski papildinās pilngraudu fusilli. To pasniedz kopā ar pikantām desiņām un sēnēm pēc izvēles – vari izmantot gan gailenes, gan baravikas, gan šampinjonus. Recepti piedāvā bloga "Lindas Virtuve" autore Linda Tellgrena.

Lasīt vairāk

Desiņu un pupiņu sacepums

Foto: Shutterstock

Ļoti vienkāršs un gards vakariņu ēdiens, kuru pēc darba var ātri sacept, ja tik dārzeņi tiks pietiekami smalki sagriezti.

Lasīt vairāk

Ņoki jeb kartupeļu klimpiņas ar sēņu un desiņu mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ņoki (gnocchi) ir klasisks itāliešu ēdiens, kuru var vienkārši pagatavot pats no vārītiem kartupeļiem, miltiem un olām. Bet, ja nav laika, var pirkt lielveikalos saldēto produktu vitrīnās atrodamos un pasniegt ar jebkuru mērci pēc izvēles. Šajā reizē piedāvājam pagatavot krēmīgu sēņu un desiņu mērci.

Lasīt vairāk

Gardās čorizo desiņas sidra mērcē

Foto: Shutterstock

Vēlies nobaudīt ko spānisku vai meksikānisku? Izmēģini šo ātro uzkodas jeb tapas recepti, ko iesaka vīna un tapu bara "D'vine" pavāri Līga Podkaļuka un Viktors Manuels Barahass Garsija. Čorizo desiņas, kuras iekļautas receptē, iespējams iegādāties jebkurā Latvijas lielveikalā.

Lasīt vairāk

Makaroni ar mednieku desiņām un sieru

Foto: Shutterstock

Vienkārša un sātīga maltīte - makaroni ar mednieku desiņām un sieru.

Lasīt vairāk

Cīsiņu 'astoņkāji'

Foto: Shutterstock

Kad galā pasniegti "astoņkāji", tad bērni pie galda ir klāt bez saukšanas.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!