Foto: Shutterstock
Ar konservēta tunča gabaliņiem var gardi papildināt salātus, makaronu, rīsu un olu ēdienus, tos var bagātīgi ziest uz grauzdētas maizes šķēles. Tunča konservi noder ātrai un vieglai gatavošanai. Lai gan uztura speciālisti iesaka to lietot ar mēru – vien reizi nedēļā–, pavisam no ēdienkartes negribas un nevajag tunci izņemt, jo konservēts tuncis ir sātīgs, ar bagātīgu un izteiksmīgu garšu. "Tasty" skaidro, kādu konservēto tunci labāk iegādāties.

"Es skatītos, vai tuncis ir eļļā vai savā sulā, un ieteiktu izvēlēties otro, jo mēs taukus ikdienā uzņemam ļoti daudz," stāsta uztura speciāliste Annija Albertiņa. "Eļļa, kurā tuncis iepildīts, visdrīzāk ir saulespuķu eļļa vai kaut kāda lētāka eļļa, lai būtu lētākas izmaksas. Tuncis savā sulā nozīmē, ka tas ir ūdens un sāls." Speciāliste norāda, ka nevar viennozīmīgi pateikt, ka konservētais tuncis ir labs vai slikts. "Vispār tuncis ir labs produkts, un konservos to nopirkt ir ļoti ērti. Tikai jānolej šķidrums un liekam uz šķīvja. Tas ir bagātīgs ar olbaltumvielām, vitamīniem, kalciju, jodu, Omega-3. Ja šādi skatāmies, tad liekas, ka tuncis ir ļoti labs ēdiens. Bet nedrīkst aizmirst par piesārņojumu – dzīvsudrabs ir diezgan toksisks un iedarbojas uz mūsu nervu sistēmu, ir diezgan noturīgs organismā, uzkrājas aknās, nierēs un pēc tam var rasties šo orgānu bojājumi. Ja vidēji cilvēks sver 70 kilogramu, tad drīkst apēst vien 150 gramus tunča nedēļā. Un, atsaucoties uz raidījumu "Aizliegtais paņēmiens", kurā mērīja dzīvsudraba daudzumu dažāda veida tunča konservos, tad būtībā nekādas normas netika pārkāptas. Bet, ja ēdīsim vairāk nekā bundžiņu nedēļā, tad dzīvsudrabs tiks uzņemts par daudz." Tātad, pēc uztura speciālistes teiktā, tuncis bundžā ir labs ēdiens, ja mēs to nelietojam pārāk daudz un bieži.

Ja salīdzina tunci bundžā un svaigu tunci, tad otrais būs ar uzturvielām vērtīgāks, kamēr bundžiņā – vienkārši lietojams un lētāks. Tuncim bundžā ir dažādas cenu amplitūdas. Pēc Annijas Albertiņas domām, kritērijs varētu būt tunča šķirne, no kuras valsts tas ir un kvalitāte. "Nevar atsaukties uz visiem ražotājiem, taču es zinu, ka daudzi iepērk pusfabrikātus, jo tas ir lētāk, nekā sadalīt zivi konservā no vesela tunča." Tas, kas tuncis ir konserva formā, arī uzreiz nenozīmē sliktu, tā nebūt nav. "Bet, ja kaut kas ir konservēts, vienmēr jāskatās sāls daudzums, jo sāli nedrīkst lietot par daudz, tas būs kaitīgs organismam, mūsu sirsniņai. Veselības ministrija iesaka – ja produktā ir vairāk nekā 1,25 grami sāls uz 100 gramiem produkta, tad tas nozīmē, kas sāls ir ļoti daudz."

Tātad – varam lietot tunci ar mēru un lai izdodas garšīga maltīte!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!