Foto: Shutterstock
Vienā gabalā nošmorēta vista ir ģeniāls veids, kā garšīgi un lēti pabarot ģimeni, turklāt pāri palikušo gaļu varēsi izmantot smeķīgām brokastu sviestmaizēm, bet no kauliem – pagatavot izcili gardu buljonu. Vai tiešām vajadzīgi vēl kādi iemesli, lai tevi pārliecinātu par to, kas šodien gatavojams vakariņās?

Ja tā, tad, iespējams, vēl viens spēcīgs arguments par labu vistai ir tāds, ka tā ir pagatavojama ne vien ierastā veidā – uz cepamās plāts vai cepammaisā, bet arī dažādās citās variācijās, kas, protams, maina arī vistas gaļas garšu un pat struktūru.

Viens no garšīgākajiem veidiem, kā pagatavot vistiņu, protams, ir žāvēšana. Taisnības labad gan jāpiebilst, ka gardās sīpolotās vistiņas marināde noderēs tikai tiem, kam ir kūpinātava. Bet, protams, neesam atstājuši bešā arī pārējos – šeit uzzināsi, kā uz grila pagatavot sulīgu karsti kūpinātu vistiņu ar kadiķa dūmu smeķi.

Tie, kas neplāno doties pie dabas krūts, arī mājas apstākļos vistas cepeti var pagatavot netradicionālā veidā – katlā. Ja tevi nešķiet, ka tā varētu būt laba doma, tad jāpiebilst, ka šādi rīkoties iesaka neviens cits, kā pats Džeimijs Olivers, tādēļ izcils rezultāts noteikti būs gatantēts.

Protams, esam padomājuši arī par klasisku vērtību cienītājiem, kuri uzskata, ka īstā vieta, kur jāšmorē vista, ir tikai un vienīgi cepeškrāsns. Tomēr arī te pieļaujamas dažādas radošas atkāpes. Vistas cepetis cepeškrāsnī parasti liekams vesels, ar dažādu sastāvdaļu pildījumu un citiem labumiem iekšā. Taču saplacināta vista (angliski šo metodi sauc par "spatchcock") būs ērtāk pagatavojama, turklāt maltīte būs gatava krietni vien ātrāk. Kas jādara, lai vista skaisti noplacinātos un izskatītos pēc taureņa, uzzināsi te.

Ja tev tīk Kaukāza virtuves garšas un kādā mājas stūrī mētājas karstumizturīgs ķieģelis vai no omes mantota smaga čuguna panna, ko izmantot kā presi, vari pagatavot padomju restorānu ēdienkartes hitu – cāli "tabakā". Starp citu, ar cigaretēs tinamo tabaku šim gardajam ēdienam nav nekāda sakara. Tradicionāli cālis tika gatavots īpašā traukā ar cieši pieskrūvējamu vāku – šī uzparikte tad nu saucas "tapaka". "Tabakā" ir savdabīga oriģināla interpretācija, turklāt šim vārdam uzsvars liekams uz pēdējās zilbes.

Skaidrs, ka ne visiem ir vēlme pārbaudīt savu pacietību, cīnoties ar grilu, vistas placināšanu vai karstiem ķieģeļiem, tādēļ esam sarūpējuši arī sliņķudrošu recepti – sulīgs vistas cepetis ābolu un ķiploku mērcē, kas prasīs mazumiņu pūļu, bet priecēs ar lielisku garšu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!