Kefīrs beidzies? 23 idejas, kā tikt pie aukstās zupas tik un tā
Foto: Shutterstock

Maza mēroga nacionālā drāma: kefīrs beidzies. Arī paniņas un rūgušpiens. Bet, ja cilvēkam gribas auksto zupu, tad viņam tā jādabū. Ir varianti, kā auksto zupu pagatavot bez kefīra spāņu, grieķu, slāvu vai itāļu stilā!

close-ad
Saturs turpināsies pēc reklāmas
Reklāma

Galu galā, kurš teicis, ka aukstajai zupai jābūt tikai visu toņu rozā vai baltai ar zaļiem diļļu raibumiņiem? Ir arī aukstās zupas dažnedažādās zaļās un sarkanās nokrāsās, sākot no maigām un atspirdzinošām, beidzot ar pikantām un uzmundrinošām. Un visas – aukstas!

Dienvidzemēs dzīvojošie aukstās zupas mākslu izkopuši gadsimtiem ilgi. Taču arī paši šajās karstajās vasarās esam sākuši piešauties dažādām kefīra krīzēm un eksperimenta kārtībā radījuši visādus lieliskus “bezrecepšu” variantus.

Dienvidzeme Latvija

Jogurts, tomāti, ūdens – tās ir galvenās substances, ar kurām auksto zupu gatavo dienvidos. Šķiet, ka Latvija vasarās oficiāli kļuvusi par dienvidzemi, tā kā – laiks paplašināt auksto zupu gatavošanas gastronomiskos apvāršņus! Vērts pavērot, kā to dara citi dienvidnieki.

Grieķu jogurts ir jaunais kefīrs

Ne velti grieķi uzskata, ka izdomājuši jogurtu – viņi to arī lieliski pieprot likt lietā. Aukstās zupas ar grieķu jogurtu Grieķijas vasarās ir populārs ēdiens, un sastāvdaļas ir visdažādākās – gurķi, cukini, ķiploki, avokado, ko vien sirds vēlas. Grieķu jogurts var izglābt ikvienu aukstās zupas kārotāju arī Latvijā!

Kefīrs beidzies? 23 idejas, kā tikt pie aukstās zupas tik un tā
Foto: Shutterstock

Itāļi atvēsinās eleganti

Skaidrs, ka itāļi prot atvēsināties eleganti – tāpēc jau viņi ir itāļi. Baltvīns ar ledu olīvkoku paēnā, gelato kādu slavenu drupu fonā – faktiski, tas laikam ir pirmais, kas nāk prātā, domājot par itāliskiem atvēsinājumiem. Kaut arī aukstās zupas itāļu slavenāko nacionālo ēdienu Olimpā, šķiet, nav iekļuvušas, taču itāļi tās gatavo gan, un arī viņi atzīst jogurtu par labu esam – zemāk atradīsi auksto zupu uz jogurta bāzes itāļu stilā. Ar šļuku olīveļļas - kā nu bez tās.

Slāvu kvass un slāvu zupa

Aukstā zupa ar kvasu vai alu šķiet tāds mazliet aizdomīgs salikums, īpaši, ja kefīra receptē nav vispār. Bet slāvu stila aukstajās zupās ir arī šāda sadaļa: okroškas. Runā, ka cilvēku, kurš pamēģinājis okrošku ar kvasu, vairs nespēj satraukt kefīra neesamība veikalā – ka tik kvass būtu!

Trīs lietas, kas spāņiem skapītī stāv

Latviešiem skapīti, kā zināms, stāv asaras, dziesmas un alus, bet spāņiem vismaz vasaras sezonā tie ir tomāti, ķiploks un ledus – aptuveni tāda varētu būt spāņu slavenās aukstās zupas gaspačo īsā versija. Pilnajā klasiskā gaspačo receptē atradīsiet tomātus, gurķus, sīpolus, papriku, ķiplokus, olīveļļu, sāli, baltvīna etiķi, ūdeni un ne pirmā svaiguma maizi. Taču arī spāņu stila aukstās zupas ļaujas dažādām variācijām – un visas ir gardas un spirdzinošas, dažām pat piemīts mazs pātagas efektiņš, jo pikantie garšu salikumi arī lieliski uzmundrina.

Visgrūtākais gaspačo pagatavošanā – un šķiet, ka auksto zupu gatavošanā vispār – ir sagaidīt, kad tā ledusskapī atdziest un garšas savelkas. Lai pasteidzinātu gaspačo baudīšanu, spāņi to pasniedz ar ledus gabaliņiem, kas zupu padara vēl lieliskāku. Var iet vēl tālāk un pasniegt zupu ne tikai ar ledu, bet, salietu trauciņos, uz ledus kā tādas smalkas austeres. Bet kas gan ir austeres! Aukstā zupa – lūk, tā ir manta!

Kefīrs beidzies? 23 idejas, kā tikt pie aukstās zupas tik un tā
Foto: Shutterstock

Dalāmies ar “Tastu” bezkefīra auksto zupu vēsākajām un gardākajām receptēm – lai gardi un atvēsinoši!

Seko Tasty arī Instagram profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!

Tags

Aukstā zupa Karstuma vilnis Itāļu virtuve Spānijas virtuve Grieķijas virtuve Aukstās zupas
0
Grieķu jogurts
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

Comment Form