Foto: Shutterstock
Garie ziemas vakari ir laiks, ko daudzi īsina ar filmām, grāmatām vai aizraujošām galda spēlēm. Šādu nodarbju neatņemama sastāvdaļa ir ātrās uzkodas. Protams, var izlīdzēties ar veikalā pirktu popkornu vai siera cepumiem, bet viena no gardākajām, lētākajām un vienkāršākajām uzkodām, ko vari ātri pagatavot mājās, ir maizes grauzdiņi. Lasot tālāk uzzināsi, kā tos pagatavot veselīgāk, kādās mērces un piedevas piestāv grauzdiņiem un kā tos gatavo Itālijā.

Ķiploku grauzdiņi

Ķiploku grauzdiņus vari pagatavot ne vien no "ķieģelīša" vai rupjmaizes, kā tas ierasts, bet arī no citām maizēm.

Lai šī gardā uzkoda būtu veselīgāka, gatavo grauzdiņus cepeškrāsnī un eļļu izmanto tikai to
pārsmērēšanai. Grauzdiņu garša un kraukšķīgums nezaudēs ne nieka, bet uzņemto kaloriju skaits gan krietni saruks.

Tradicionālā ķiploka vietā vēl siltu grauzdiņu ieziešanai vari izmantot arī pesto, smalki sarīvētu cieto sieru vai sasmalcinātus saulē kaltētus tomātus.

Pie vienkāršajiem maizes grauzdiņiem labi garšos ne tikai visiem labi zināmā majonēzes-krējuma vai siera mērce, bet arī no Grieķijas atceļojusī atsvaidzinošā tzatziki mērcē vai meksikāņu gvakamole.

Krostini un brusketas

Par krostini Itālijā tiek dēvēti neliela izmēra grauzdiņi, kas parasti tiek gatavoti no bagetes šķēlītēm. Tie tiek apgrauzdēti un pasniegti ar sieru, dārzeņiem, rikotu, mērcēm un dažādām citām piedevām.

Brusketas nosaukums cēlies no itāļu vārda "bruscare", kas nozīmē "cepts virs oglēm" un šo vārdu parasti attiecina uz pašu maizi, nevis uz tās piedevām. Brusketas šķēlēs, salīdzinot ar krostini, ir lielākas pēc izmēra. Parasti tās pēc grilēšanas tiek pārslacītas ar olīveļļu un tad ieziestas ar
ķiploku. Visbiežākā brusketas piedeva ir tomāti un baziliks, bet tiek izmantota arī gaļa un dažādi citi dārzeņi.

Mājās gatavoti ķiploku grauzdiņi

Foto: Shutterstock

Grauzdiņi ar ķiplokiem - ātri "pazūd" jebkādā tusiņā.

Lasīt vairāk

Pikantā meksikāņu uzkoda - gvakamole

Foto: Shutterstock

Gvakamoli ēd ar grauzdētu maizi vai kukurūzas čipsiem, vai kā piedevu pie tortiljas.

Lasīt vairāk

Crostini pamatrecepte

Foto: PantherMedia/Scanpix

Crostini pamatrecepte - turpinājums pēc katra iecerēm un vēlmēm.

Lasīt vairāk

Brušeta ar tunci, papriku un pētersīļiem

Foto: mosfood

Brušetas jeb bruchettas ir tradicionāla itāļu uzkoda. No parastas sviestmaizes brušetu atšķir tas, ka maizes šķēles vispirms tiek apgrauzdētas - pannā bez taukvielām, uz grila vai restēm. Visbiežāk brušetu gatavošanai izmanto čabatu jeb ciabatta maizi, bet tikpat labi to var gatavot no bagetes.

Lasīt vairāk

Sēklu maizes ķiploku grauzdiņi

Izmēģināšanas vērta recepte, kas pilnīgi noteikti ierindosies ballītes iecienītāko uzkodu topa augšgalā.

Lasīt vairāk

Tzatziki mērce

Foto: PantherMedia/Scanpix

Tzatziki - garda mērce grauzdiņiem, čipsiem vai dārzeņiem.

Lasīt vairāk

Tunča crostini

Foto: PantherMedia/Scanpix

Tunča crostini - īpaši garda uzkoda.

Lasīt vairāk

Krējuma - zaļumu mērce dārzeņiem, grauzdiņiem un čipsiem

Foto: Shutterstock

Krējuma - zaļumu mērce gardam aizdaram dārzeņiem, čipsiem un grauzdiņiem.

Lasīt vairāk

Baklažānu un tomātu crostini

Foto: PantherMedia/Scanpix

Baklažānu un tomātu crostini - burvīga uzkoda ikdienā vai svētkiem.

Lasīt vairāk

Uzkodu grauzdiņi ar lēcu biezeni

No lēcām parasti gatavojam zupu vai biezeni, šoreiz gribēju kaut tādu, ko varētu ēst kā humosu ar grauzdiņiem, un kas lieliski derētu kā gaumīga uzkoda, kad jāsagaida viesi. Kas, izrādās, daudzi pirmo reizi dzird vārdu "lēcas". Tiešām? Es vēl saprotu - kvinoja... To vēl "Rimi", šķiet, nevar atrast, bet lēcas taču ir katrā veikalā! Ja ēdat pupiņas un zirņus, tad jums garšos arī lēcas.

Lasīt vairāk

Vistu aknu pastētes uzkodu maizītes jeb 'crostini'

Foto: Shutterstock

Crostino ir tipiska itāļu uzkoda, ko gatavo no nelielas grauzdētas maizes šķēles (parasti - ciabatai) ar dažādām piedevām - šķiņki, pastēti, pesto, tomātiem u.t.t.

Lasīt vairāk

Šķelto zirņu humuss ar ķiploku grauzdiņiem

Foto: J.Roze

Finansiāli izdevīga un ļoti garšīga uzkoda, kurai ir tendence zibenīgi nozust no šķīvja. Un, starp citu, tā lieliski sader ar alu, tādēļ patiks futbola un hokeja faniem. Garantējam, ka nākamreiz nāksies gatavot lielāku daudzumu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!