Foto: Shutterstock

Jāatzīst, šogad ir īsta ķirbju pārpilnība. Vēl tagad pa kādam oranžam eksemplāram var sastapt virtuvē. Mēs paejam tam garām, paskatāmies un nodomājam: "Vēlāk kaut ko uztaisīšu!" Lai domas novestu pie darbiem, ir jāķeras pie lietas – decembrī joprojām ir aktuālas ķirbju ēdienu receptes.

Ķirbju krēmzupām un biezzupām ir neskaitāmas nokrāsas – ķirbim var pievienot kartupeļus, burkānus un pat ābolus, gatavajā zupā klāt piebērt grauzdiņus, bekonu un sēkliņas. Vai arī padarīt to interesantāku, piešaujot klāt drusciņu sarkano lēcu. To īsto un vienīgo ķirbju zupas recepti atrast nemaz nav tik grūti, atliek vien piemeklēt garšu kārpiņām tīkamāko.

Bez zupām, ir vērts dažādos ēdienos celt godā atšķirīgu šķirņu ķirbjus. Piemēram, krāsnī uzcept spageti ķirbi, kuru pēc tam kāri izkasīt ar dakšiņu. Parasto oranžo ķirbi var pagatavot sautējumā vai apcept cepeškrāsnī. To pašu var darīt ar sviesta jeb riekstu ķirbi.

Starp citu, vērtīgs atklājums ir ķirbju biezenis. Pasautē to kopā ar šļuku ūdens un saldām vai sāļām garšvielām, pēc tam sablendē un liec trauciņā un saldētavā glabāties. Pēcāk to varēsi izmantot kūku, saldējumu, mērču, sautējumu un citu gardumu gatavošanā, turklāt vienmēr, kad kādā receptē būs nepieciešams ķirbju biezenis, nebūs jāķeras klāt pie lielās ogas sautēšanas, blendēšanas un vēl atdzesēšanas.

Bet visjaukākais pielietojums ir mazajiem dažādu šķirņu ķirbīšiem, kurus var sapildīt ar ko vien sirds kāro. Likt tajos izgrebtos ķirbju gabaliņus, klāt pievienojot gaļu, makaronus, dārzeņus, pupiņas, garneles, lēcas, rīsus un daudz ko citu. Svētku galdam jo īpaši piestāvēs ķirbis ar dzērvenēm. Un kāpēc gan nesajaukt saldo ar sāļo, un nepamēģināt ķirbja pildījumā sabērt arī salauztas piparkūkas? Izklausās pēc šedevra!

Ķirbju un burkānu krēmzupa maizes kukulītī

Foto: Privātais arhīvs

"Ķirbju krēmzupa ir mans top rudens ēdiens, turklāt to var gatavot tik dažādās variācijās, ka tā nekad neapnīk," par savu zupu stāsta Zane. Konkursam viņa piedāvā ļoti sātīgu (tas nav pārspīlēti teikts, jo, pēc autores vārdiem, pat zupas skeptiķi bija labi paēduši) ķirbju krēmzupu, kas pasniegta kraukšķīgā maizes kukulītī, ko pēc tam gardu muti notiesāt. Starp citu, pagatavojot šo zupiņu, nebūs arī trauki jāsmērē!

Lasīt vairāk

Spageti ķirbis ar ķiplokiem

Foto: Shutterstock

Nabaidies no vārda ķirbis un izmēģini sagatavot spageti ķirbi. Kā jau nosaukums norāda, gala rezultātā tiks iegūtas samērā garas ķirbja šķiedras, kas ārēji atgādina spageti. Ķirbis ir daudz veselīgāks par miltu spageti, turklāt to tieši tāpat kā tradicionālo spageti var pasniegt kopā ar visām klasiskajām spageti mērcēm. Piedāvājam ļoti garšīgu spageti ķirbja sagatavošanas veidu ar ķiplokiem un sviestu. Šādi sagatavotu spageti ķirbi var papildināt ar jebkuru mērci vai pasniegt kā pamatēdienu.

Lasīt vairāk

Ķirbju un burkānu zupa ar kausēto sieru un ķiploku grauzdiņiem

Foto: Privātais arhīvs

Vēl vienu gardu ķirbju zupu Tasty.lv "Zupu konkursam piedāvā lasītāja Krista Dzērve, rakstot: "Lai gan neviens no mums nav zupu mīlis, un ģimenē jāpabaro trīs vīrieši, ķirbju biezzupa ir iecienīta un vismaz pāris reizes rudenī tiek celta vakariņu galdā." Šķiet, ka ķirbju zupa patiešām rudenī tiek mīlēta.

Lasīt vairāk

Pildīts ķirbis ar malto gaļu, tomātiem un sieru

Foto: Privātais arhīvs

Pavisam rudenīga un garda recepte, kurā skaisti pasniegts oranžais ķirbis – tas pildīts ar malto gaļu, tomātiem, cukīni gabaliņiem un pat sieru. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā Inese Baranovska, kura piedalās Cālis.lv un Zoombook recepšu konkursā.

Lasīt vairāk

Cepti pildītie ķirbīši ar dzērvenēm un riekstiem

Foto: Shutterstock

Atraktīvi un kārdinoši, pildīti mazie ķirbīši ar dzērvenēm un riekstiem. Pasniedz kā pamatēdienu vai kā piedevu pie gaļas ēdieniem.

Lasīt vairāk

Riekstu jeb sviesta ķirbja zupa ar tomātiem un sarkanajām lēcām

Foto: Shutterstock

Pavisam vienkārši pagatavojama fiksā zupa pusdienām. Šķīvī veselīgais un maigās garšas riekstu ķirbis mīsies ar novārītajām sarkanajām lēcām. Patīkamākai garšai pievienoti arī tomāti, aromātiskais ķiploks un nedaudz garšvielu.

Lasīt vairāk

Ķirbju krēmzupa ar žāvētu gaļu un čili

Foto: Privātais arhīvs

Šī tik rudenīgā zupa gan krāsas, gan garšas ziņā ir mūsu ģimenei īpaši iecienīta, jo gandrīz visas receptei nepieciešamās sastāvdaļas atrodamas pašu dārzā – tā par garšīgo šedevru stāsta receptes autori. Garšīgā un veselīgā zupa ir gatavotāju autordarbs no A līdz Z, un to Tasty.lv lasītājiem piedāvājam "Zupas konkursa" ietvaros.

Lasīt vairāk

Ķirbju un alus maize

Foto: Shutterstock

Mīksta maizīte brokastīm vai pēcpusdienas uzkodām. Pasniedz ar svaigu krēmsieru un kapātiem zaļumiem.

Lasīt vairāk

Ķirbju krēmzupa ar tomātiem

Foto: Shutterstock

Krēmīga un maiga ķirbju zupa, kuru īpaši gardu padara tomāti. Zupā ir vēl viena ļoti svarīga sastāvdaļa - sīpoli, kurus zupā liek samērā daudz. Kopumā sīpolu un ķirbju attiecība ir 1:2.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepts sviesta ķirbis ar ķiplokiem un salviju

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Viegls un sātīgs pamatēdiens vai piedeva pie gaļas ēdieniem - krāsnī cepts sviesta ķirbis, kuru papildina sīpolu daiviņas un ķiploka asumiņš.

Lasīt vairāk

Cepta ķirbja salāti ar rukolu un fetas sieru

Foto: Shutterstock

Vēl viena ideja, kā pagatavot ķirbi - ātri, sātīgi un veselīgi!

Lasīt vairāk

Ātrais ķirbju karijs

Foto: Shutterstock

Ķirbis kokosriekstu pienā ar pistācijām, papildināts ar aromātiskām indiešu garšvielām, patīkami pārsteigs pat tos, kuri ar šo lielo, oranžo ogu ir uz "jūs".

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!