Foto: Shutterstock
Nē, nudien, īpaši aveņu laikā ir grūti saprast, kāpēc tieši ķirsis iekarojis vietu uz tortes gan kulinārijā, gan slavenajā teicienā. Ķirsis, protams, nav slikta oga, skaistulis un pavedinātājs, taču avene to noteikti izkonkurē savā smalkumā un dižciltībā. Ķirsis ir vienkāršs puisis – paturi to rumā, iegremdē šokolādē, un lieta darīta: gatavs iekarot jebkuras tortes virsotnes! Bet avene...

Avenē ir kaut kas no pasakas: šodien ieliec kabatā dārgakmeņus, nākamajā rītā attopies, ka kabatā sausas lapas vien. Hahā – vai ar zaļganzilu pelējuma vilniņu apaugušas avenes! Burvestība? Tas tev par sodu, ka nolaidi acis – avenes neuzmanību nepiedod.

Avenes tiešām ir ļoti prasīgas, lai neteiktu – cimperlīgas: šā tā viņas nesalasīsi, šā tā neglabāsi, un arī dienām ilgi neviena avene tevi negaidīs. Avenes nepiedod ne kavēšanos, ne pārlieku lielu dedzību un steigu. Ar tām nudien jāapietas saudzīgi, kā ar baltiem cimdiem rokās: jānovāc ne par agru, ne par vēlu, jāglabā ar īpašu uzmanību un tikai īsu brīdi.

Bet uzmanība aveņu galmā vienmēr atmaksājas un tiek novērtēta. Nu kur vēl smalkāka, maigāka, delikātāka oga par aveni! Maigs, samtains, saldeni veldzējošs sulīgums katrā ogā... Trauslums, tvirtums un daiļums!

Foto: Shutterstock

Šobrīd ir īstais laiks pievērsties aveņu kūkām un desertiem. Protams, arī aveņu ieziemošana ir ļoti aktuāla, bet par to parunāsim citreiz. Vispirms jāpanašķējas, un aveņu laika gardumi ir kaut kas tāds, ko nudien nevajadzētu laist garām. Avenes ir burvīgas, sākot no ātrajiem desmit minūšu ievārījumiem tūlītējai apēšanai (pankūkas ar aveņu zapti, nu traks var palikt, cik tas ir garšīgi, kurš tad var sagaidīt ziemu, lai drīkstētu taisītu vaļā zaptes burku!), turpinot ar kēksiņiem, groziņiem, tartēm un tortēm, un nobeidzot ar dažādiem desertiem, kuros avenes var triumfēt visā savā sulīgajā dailē.

Ne jau vienmēr jārūpējas par avenes perfektās formas saglabāšanu. Reizēm gribas tieši otrādi – huligāniski samest tās avenes mīklā, pa kādai mellenei piemetot klāt, un tad gaidīt pie cepeškrāsns kā Latgales keramiķis gaida pie cepļa: kas nu iznāks ārā, kādus brīnumus būs sastrādājusi glazūra. Ar aveņu kēksiem, mafiniem un tamlīdzīgiem gardumiem tas pats: nekad nevar zināt, kādi būs tie aveņu pleķi – kēksa šķēlē vai plātsmaizes gabalā tās bieži izskatās kā uzsprāgušas planētas! – bet skaidrs, ka tā vienmēr būs māksla un garšas baudījums, uzkožot pašķīdušo aveni. Un, lai nu kas tas arī būtu, vienmēr jau var nobērt svaigas avenes blakus. Nu, vai uzstutēt virsū, iepriekš parūpējoties par baltu glazūru, kas vēl vairāk izcels sārtās ogas.

Foto: Shutterstock

Tortes, tartes un groziņi – tas jau cits stāsts: lai kāds būtu pildījums – un aveņu nots gan gaisīgā krēmā, gan šokolādīgā maisījumā ir pat vēlama! – avenēm rotājumā jābūt perfektām, kā tikko no krūma nākušām. Ja vēl pāri pārpeld liegs pūdercukura mākonis, skats ir neprātīgi kārdinošs. Un kādēļ gan lai pretotos avenes vilinājumam groziņā ar saldi krēmīgu pildījumu... Vai avenei, kura, pašapzinīgi kvēlojot, rotā šokolādes ruleti vai torti... Avenes ar šokolādi rotaļājas saldi un izsmalcināti, te nav nekādu ķiršu ātro triku – plunkš! Un šokolādes vannā iekšā! Te viss notiek daudz smalkāk, aveni šokolādē jūs neredzēsiet, bet, kad avene pieskaras šokolādei ar savu samtaino muti, notikt var pilnīgi viss...

Foto: Shutterstock

Ak, un vēl jau ir tādi kulinārijas brīnumi, kur avenes izspēlē visas savas kārtis, vienā desertā spējot gan izšķīst, gan saplūst ar krēmu, gan izskatīties arī nevainojami neskartas un elegantas. Piemēram, kaut kas tik debešķīgs kā aveņu tiramisu. Tur avenes deserta pagrabstāvos izšķīst zem cepumiem, sulīgi savijoties ar balto krēmu bez kautrības un klīrēšanās, bet burvīgā deserta virskārtā tās ir atkal nevainojami svaigas un perfektas, un princesīgi šķīstas.

Foto: Shutterstock

Arī dažnedažādos kārtojumos, kur grauzdēta rupjmaize, grauzdētas auzu pārslas vai mērcētas čia sēklas tēlo otrā plāna lomas un notur visu to saldi izlaidīgo krēma un aveņu trakumu kopā, avenēm ir iespēja būt gan sašķaidītām, gan savārītām ievārījumā, gan samaisītām ar krēmu vai jogurtu, vai vienalga, ko – un beigās tās atkal parādās virspusē nevainojami perfektā formā un izskatā. Kā jau princesēm klājas! Avenes ikvienu vasaras desertu padara izsmalcinātu, gandrīz vai tā kā prasās atšaut mazo pirkstiņu, tādu baudot.

Foto: Shutterstock

Lai grēcīgi salds un sulīgs aveņu laiks! "Tasty" kolekcijā ir daudz ideju vasarīgiem kulināriem vilinājumiem, sākot no plātsmaizēm, beidzot ar debešķīgām aveņu kūkām un krēmīgiem desertiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!