Foto: Shutterstock
Lai atvieglotu saviem lasītājiem Ziemassvētku maltīšu gatavošanu un izvēli, ko gatavot, piedāvājam klasisku svētku maltītes ēdienkarti ar receptēm, kuras tev tikai atliks realizēt. Izvēlies to ēdienkarti, kas tev vislabāk patīk, iegādājies nepieciešamos produktus un gatavo gardas svētku pusdienas.
Viesu sagaidīšanas dzēriens:
Dzērveņu kokteilis 'Puansetija'
vai
Ziemassvētku karstvīns ar mandelēm un rozīnēm
Starteris:
Plānās griķu pankūkas ar kūpinātu lasi
vai
Melno plūmju un bekona tīstoklīši
Pamatēdiens:
Jēra gaļas karbonādes ar sviesta ķirbi, valriekstiem un salviju
vai
Cūkgaļas cepetis kraukšķīgā apelsīnu glazūrā
vai
Tradicionālais zoss cepetis mūsdienīgā izpildījumā
Piedevas pamatēdienam:
Divas reizes cepti kartupeļi
vai
Siltie kāpostu salāti
vai
Apelsīnu sulā štovēti kāposti
Deserts:
Rīsu krēms ar smiltsērkšķu putām
vai
Mazās siera kūciņas ar piparkūkām un dzērvenēm

Dzērveņu kokteilis 'Puansetija'

Foto: Shutterstock

Ziemassvētku kokteilis, draugu sagaidīšanas dzēriens, kuru pasniegt atnākušajiem viesiem. Un ballīte var sākties.

Lasīt vairāk

Ziemassvētku karstvīns ar mandelēm un rozīnēm

Foto: Shutterstock

Zviedrijā karstvīnu jauc ar aromatizētu degvīnu un pasniedz ar mandelēm un rozīnēm. Lai īpašās karstvīna Ziemassvētku garšas būtu intensīvas un aromāti uzplauktu, degvīna maisījumam ar garšvielām vajadzētu nostāvēties vismaz 24 stundas.

Lasīt vairāk

Plānās griķu pankūkas ar kūpinātu lasi

Foto: Shutterstock

Ļoti gardas un veselīgas griķu pankūkas, kuras ažūras kā mežģīnes padarīs raugs. Pasniedz ar kūpinātu lasi un karoti skāba krējuma, grezno ar smalki sagrieztiem lociņiem vai dillēm.

Lasīt vairāk

Melno plūmju un bekona tīstoklīši

Foto: Shutterstock

Melnās plūmes satītas bekonā un krāsnī kraukšķīgi apceptas ir perfektas, nelielas startera uzkodiņas, kuru pagatavošanai būs vajadzīgas tikai divas sastāvdaļas. No dotā daudzuma sanāks 27 tīstoklīši.

Lasīt vairāk

Jēra gaļas karbonādes ar sviesta ķirbi, valriekstiem un salviju

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ja nu virtuvē vai kādā tumšākā stūrītī vēl atrodams kāds gardais sviesta ķirbis, liec to lietā! Pagatavo gardas pusdienas vai vakariņas saviem mīļajiem, liekot galdā gardas jēra karbonādītes ar kauliņu, kuras paspilgtinās krāsnī cepts ķirbis ar sīpoliem un valriekstiem.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas cepetis kraukšķīgā apelsīnu glazūrā

Foto: Shutterstock

Svētku cepetis - šķiņķis ar rombveidā sagrieztu ādiņu uz galda izskatīsies īpaši kārdinoši. Šis šķiņķa cepetis izdosies ļoti sulīgs un maigs, jo vispirms tas jāvāra ūdenī, bet beigās jācep cepeškrāsnī, un tieši tas piešķir patīkami kraukšķīgo garoziņu.

Lasīt vairāk

Tradicionālais zoss cepetis mūsdienīgā izpildījumā

Foto: Shutterstock

"Mūsdienās svētku galdus bieži vien klāj ne tikai tradicionāli ēdieni, bet arī no citām kultūrām aizgūti gardumi, kā arī eksotiski augļi. Manuprāt, biežāk vajadzētu gatavot tradicionālos svētku ēdienus, turklāt senās receptes iespējams uzlabot, pamēģinot dažādus līdz šim nerealizētus garšu salikumus. Piemēram, lai piešķirtu Mārtiņzosij mūsdienīgu garšu, to var pirms cepšanas iemarinēt vieglā ananāsu marinādē," stāsta "Lido" šefpavāre Ilga Joma, piedāvājot tradicionālu latviešu svētku recepti mūsdienīgā izpildījumā.

Lasīt vairāk

Divas reizes cepti kartupeļi

Foto: Shutterstock

Ļoti gards un kārdinošs veids, kā īpašās vakariņās pasniegt kartupeļus. Šim kartupeļu gatavošanas veidam vispiemērotākie būs īsi un apaļi kartupeļi, nevis gari un plāni.

Lasīt vairāk

Siltie kāpostu salāti

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Brīnišķīgi salāti, kas papildinās gaļas ēdienus vai zivi, kā arī rīsus vai mundierī ceptrus kartupeļus. Bet tikpat labi šie salāti var būt kā pamatēdiens - pievieno grauzdētus pekanriekstus vai valriekstus, plānās šķēlītēs sagrieztu ābolu vai bumbieri, vai sieru, vai plānas vistas filejas šķēlītes. Izbaudi!

Lasīt vairāk

Apelsīnu sulā štovēti kāposti

Apelsīnu sulā štovēti kāposti - gan svētku galdam, gan ikdienas maltītei. Šis ēdiens piemērots arī cukura diabēta slimniekiem.

Lasīt vairāk

Rīsu krēms ar smiltsērkšķu putām

Foto: Shutterstock

Gardais un maigais rīsu krēms ar saulaino smiltsērkšķu mērci neatstās vienaldzīgu nevienu kārumnieku. Rīsus ieteicams izvārīt iepriekšējā dienā, lai krēma gatavošanas dienā tie būtu pilnībā atdzisuši.

Lasīt vairāk

Mazās siera kūciņas ar piparkūkām un dzērvenēm

Foto: Shutterstock

Burvīgas, mazas ziemas siera kūciņas ar karamelizētām dzērvenēm un tik piemērotu Ziemassvētkiem piparkūku pamatnīti. No dotā daudzuma sanāks 14-16 kūciņas.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!