Foto: Shutterstock

Lasis pavisam noteikti nav tā zivs, ko baudīt katru dienu. Bet, kad ir nolemts, ka vakariņās galdā jāliek tieši sārtā un tik garšīgā zivs, iespējas, kur izpausties, ir. Nedēļas vidus šādai mazliet izmeklētākai sastāvdaļai ir īsti piemērots, jo nedēļa ir ieskrējusies, un sevi var palutināt ar mazliet nesteidzīgāku maltīti.

Lasis brīnišķīgi garšo izcepts vesels cepeškrāsnī, sapildīts ar citroniem un garšaugiem. Īpaši sulīgam rezultātam iesakām lasi cept sāls "mētelītī" – uz cepamās pannas izber aptuveni 500 gramus sāls (var pat vairāk), pa virsu liek lasi, bet lasim pa virsu atkal ber krietnu kārtu sāls.

Bez cepeškrāsnī gatavotas zivs, lasi var izvārīt arī gardās zupās – piemēram, pagatavojot vienkāršu zupu, soļanku vai krēmzupu. Bet kūpināta laša cienītāji noteikti novērtēs plaucētās mīklas un laša uzkodu, gaisīgo laša suflē vai griķu pankūkas, kurām klāt likts lasis. Izvēlies īsto recepti un – lai garda maltīte!

Gardā laša zupa

Foto: Privātais arhīvs

Interesanta un kreptīga laša zupa, kuru "Zupu konkursam" iesūtījusi Tasty.lv lasītāja Elita Dudele. Zupu biezāku padarīs ne vien tajā esošie kartupeļi, bet arī druska rīsu, bet izteiksmīgāku garšu piešķirs klasiskā lauru lapa.

Lasīt vairāk

Kūpināta laša un diļļu suflē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Viegli pikants kūpināta laša un diļļu suflē, vienlaikus tik maigs un gaisīgs, tik atbilstošs īpašiem gadījumiem. Šo suflē cep divas reizes, tādēļ tas ir ideāli piemērots, lai to sagatavotu jau laikus un pirms pasniegšanas uzceptu otro reizi, pasniedzot karstu.

Lasīt vairāk

Penne pasta ar žāvētu lasi un krēmsiera mērci

Foto: Publicitātes foto

Piecpadsmit minūšu darbošanās pie plīts un rezultāts – garda un sātīga maltīte. Uzmanies ar sāls pievienošanu, jo kaperi un žāvētais lasis satur pietiekami daudz sāls. Recepti piedāvā bloga "Lindas Virtuve" autore Linda Tellgrena.

Lasīt vairāk

Lasis taizemiešu gaumē ar ananasu salsu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Lasis neierasti pagatavotā formā – marinēts Āzijas virtuves populārajā zivju mērcē un pēc tam viegli apcepts pannā. Īpaši eksotisku garšu maltītei piešķirs ananasu salsa, kurai pievienots sarkanais sīpols un zaļie garšaugi.

Lasīt vairāk

Kūpināta laša soļanka

Foto: Privātais arhīvs

"Kad gribas sasildīties un kārtīgi paēst, šī zupa būs tieši laikā," raksta Krista Tumova, kura Tasty.lv "Zupu konkursam" iesūtījusi ko netradicionālāku – soļanku ar lasi. Receptes autore gan norāda, ka šī zupa ir kaut kas starp soļanku un zivju zupu. Tā garšos tiem, kuriem garšo zivis un pākšaugi, kā arī sātīgas un pikantas lietas.

Lasīt vairāk

Medū glazēts lasis ar rīsiem un brokoļiem

Foto: Shutterstock

Ātri, vienkārši un garšīgi – fiksām pusdienām vai vakariņām lasis ar rīsiem un saujiņu brokoļiem būs tieši laikā. Laša fileju vēl īpašāku padara tas, ka tā ir glazēta gardā medus mērcītē.

Lasīt vairāk

Plānās griķu pankūkas ar kūpinātu lasi

Foto: Shutterstock

Ļoti gardas un veselīgas griķu pankūkas, kuras ažūras kā mežģīnes padarīs raugs. Pasniedz ar kūpinātu lasi un karoti skāba krējuma, grezno ar smalki sagrieztiem lociņiem vai dillēm.

Lasīt vairāk

Spageti ar kaltētu tomātu pesto un ceptu lasi

Foto: Publicitātes foto

Lielisku mērci pastai var pagatavot arī no kaltētiem tomātiem, kas atradīsies ikviena gardēža mājās. Pie šādi pasniegta ēdiena lieliski piestāvēs zaļie salāti, kas papildināti ar olīveļļu un svaiga citrona sulu. Recepti piedāvā bloga "Lindas Virtuve" autore Linda Tellgrena.

Lasīt vairāk

Kūpināta laša un diļļu plaucētās mīklas uzkoda

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gaisīgas un gardas plaucētās mīklas bumbiņas, kurās paslēpušies gardi kūpināta laša gabaliņi un dilles. Uzkodas pasniedz kopā ar kādu sinepju, diļļu, jogurta vai krējuma mērci.

Lasīt vairāk

Laša rullīši ar kaperiem un rukolu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Restorāna cienīga maltīte, kuru vari pagatavot mājās un būt īsts šefpavārs! Nelielās laša ruletītes noteikti izpelnīsies atzinību no ēdājiem. Bet garšas kārpiņas sajūsmā dancos, kad baudīsi lasi kopā ar kaperiem un rukolu.

Lasīt vairāk

Cepts lasis ar kraukšķīgu pesto un siera cepurīti

Foto: Shutterstock

Lasim cepoties veidosies jauka, kraukšķīga cepurīte, bet pesto aromāti un garšas sajauksies ar zivs gardajiem aromātiem.

Lasīt vairāk

Kartupeļi mundierī ar krējumu un lasi

Foto: Shutterstock

Ļoti gards veids, kā sagatavot kartupeļus. Tos var pasniegt ne tikai ar lasi. Laša vietā vari izmantot rīvētu sieru, ceptu bekonu vai arī pasniedz kartupeli ar kādiem svaigiem krējuma salātiem, piemēram gurķiem krējumā. Uzmanību! Neizmanto kartupeļus, kuriem kāds sāns ir zaļš.

Lasīt vairāk

Cepts lasis medus un sinepju marinādē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Zivju ēdienu klasika ir lasis, taču medus un sinepes noteikti nav tā populārākā kombinācija, bet, kas noteikti pelnījusi lielāku slavu. Patīkamais saldums un pikantums rada lielisku garšu buķeti, radot restorāna cienīgu maltīti, kuru var pagatavot ikviens.

Lasīt vairāk

Laša un spinātu sacepums ar kraukšķīgu kartupeļu garoziņu

Foto: Shutterstock

Brīnišķīgs vakariņu sacepums. Cienīgs, lai pasniegtu nelielās viesībās. Apakšējā kārtā laša gabaliņi pikantā sinepju mērcē, pa virsu raupji saspaidīta kartupeļu biezputra, kas sajaukta ar spinātiem un sakultām olām. Cepoties, veidosies atraktīva un ļoti garšīga sacepuma virsējā kārta. Vēl apetelīgākam izskatam, pa virsu uzkaisi siera skaidiņas, kas kūstot greznos sacepumu. Ja vēlies, vari sacepumu cept vairākās mazās panniņās nevis vienā lielā.

Lasīt vairāk

Spinātu salāti ar kūpinātu lasi un mocarellu

Foto: Shutterstock

Spinātu salāti ar kūpinātu lasi - izsmalcinātam gardēdim.

Lasīt vairāk

Dārzeņu salāti ar turku zirņiem un kūpinātu lasi

Foto: (c) Gards, ka nenoēsties

Šie ātrie, svaigie un veselīgie dārzeņu salāti ir nobaudīšanas vērti.Sastāvdaļu attiecības nepavisam nav būtiskas. Ja gribi zaļākus, svaigākus salātus, pievieno vairāk dārzeņu, savukārt, ja prasās ko nedaudz sātīgāku - pievieno lielāku daudzumu turku zirņu. Lasi var aizstāt, piemēram, ar grilētu vistas fileju, kādu no mīkstajiem sieriem vai arī neko - jo arī tāpat šie salāti, ko iesaka kulinārijas bloga "Gards ka nenoēsties!" autore, būs gana gardi.

Lasīt vairāk

Laša krēmzupa ar kausēto sieru

Foto: Shutterstock

Laša krēmzupa ar kausēto sieru - kaloriju neskaitītājiem.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!