Foto: Shutterstock
Visi pazīstam viltoto zaķi, kurš pēc zaķa nu nemaz neizskatās. Tad jau Pekinas pīli noviltot ir tīrais nieks – lai vai kā, cepetis beigās izskatīsies pēc putna tik un tā!

Pekinas pīle, protams, ir gastronomiskais mēneša putns šajā februārī. Tad nu par godu olimpiādei putna cepetis vakariņās ir tiešām lieliska ideja. No īstās Pekinas pīles pagatavošanas atsakāmies uzreiz – kāpēc, var izlasīt šajā rakstā par ķīniešu ēdieniem. Kaut ko tik sarežģītu mājās paveikt grūti, tāpēc mierīgi varam ķerties pie viltošanas. Un šajā spēlītē atļauts viss – ka tik rezultāts garšīgs!

Galu galā – tai nemaz obligāti nav jābūt pīlei, tā var būt vista vai paipala. Ikkatrs gardi izcepts putna cepetis ar kraukšķīgu, zeltaini brūnganu ādiņu šomēnes droši var tikt pasniegts galdā ar nosaukumu "Tā ir Pekinas pīle, un punkts!". Un nekādu strīdu par izcelsmi un receptūru – olimpiādes laikā nekaro!

Ko būtu vērts zināt, lai pīles cepetis izdotos lielisks?


Pirmkārt, nevajadzētu pirkt putnu, kas smagāks par 2,5 kilogramiem – milzīgas pīles ir arī dzīvojušas priekš pīles milzīgi garu mūžu, tādas cepsies mūžību un gaļa būs pasausa.

Kā jau visi sportisti un cepeši, arī pīles gaļa mīl iesildīšanos – ja tā bijusi ledusskapī, pirms cepšanas tai jāsasilst istabas temperatūrā.

Daudziem visgardākais pīles cepšanas veids liekas "pīle pīlē". Šis čuguna cepamtrauks iegarenā pīles formā ir pilnīgi neaizstājams visdažādāko cepešu un ēdienu pagatavošanai. Ja tāds nav mantots paaudžu paaudzēs, noteikti vērts iegādāties – nebūs lēts prieks, bet būs ļoti labs ieguldījums, ko turklāt varēs novēlēt testamentā nākamajām paaudzēm.

Pirms likšanas pīlē, pīles cepeti vajadzētu kārtīgi ierīvēt ar citronu sulas, olīveļļas un sāls maisījumu. Ja vēl pievienosiet tam zieķim medu, tas būs vēl soli tuvāk īstas Pekinas pīles garšai, kas vienmēr ir saldena, jo pirms cepšanas tiek apsmērēta ar iesala ekstraktam līdzīgu sīrupu.

Ja tomēr nolemts pīli cept uz pannas, tad veiksmes atslēga ir marināde, ko var iejaukt pēc garšas un patikas. Svarīgi pīli marinádē paturēt vēsumā vismaz trīs stundas un tikai tad sākt cept. Jāatceras, ka no pīles iztecēs padaudz tauku, tāpēc pannai jābūt ar paaugstām malām. Vēl svarīgi atcerēties, ka apelsīnu šķēlītes, rozmarīna zariņus un citas garšvielas uz pīles pašā cepšanas sākumā likt nav vērts – tie sadegs, nebūs ne garšas, ne skata.

Pieņemts rēķināt, ka, cepot veselu pīli 180 grādu temperatūrā, uz katru kilogramu vajadzīgas apmēram 45 minūtes – vel 20 minūtes vajadzīgas pīles apbrūnināšanai. Galvenais – necept par ilgu, pīle nekļūs mīkstāka, bet pārcepta kļūs sausa.

Kā tikt pie izcila vistas cepeša?


Cepeškrāsnī cepta vista reizēm ir pasausa. Ko darīt, lai tā būtu sulīga un vienmērīgi izcepusies?

Uz vistu attiecas tas pats nosacījums, kas uz visiem cepešiem – vispirms tai jāsasilst izstabas temperatūrā, tikai pēc tam ar to var darboties.

Šefpavāri iesaka vistu sākumā ierīvēt ar sāls un piparu maisījumu gan no ārpuses, gan no iekšpuses. Pēc tam var olīveļļā iejaukt vēlamās sausās garšvielas, pievienot nedaudz sojas un arī medu un tad ar to visu apsmērēt vistas cepeti. Labi, ja ir laiks vistu nedaudz atstāt mierā, lai visas garšas savelkas un iedarbojas.

Lai vista būtu sulīga, cepešpannā ielej glāzi ūdens vai ūdens un sausa baltvīna maisījuma. Tam lēnām izgarojot, vista iegūs papildu mitrumu cepšanas laikā Taču ik pēc 15-20 minūtēm vistas cepetis jāaplaista ar pannā esošo šķidrumu, lai vista no visām pusēm tiek mitrināta. Bieži tiek pieteikts cepšanas laikā cepeškrāsni nevirināt – bet šis noteikti nav tas gadījums. Putna cepetis ir jāpieskata, un cepeškrāsni virināt var un vajag!

Vistas cepšanas metodes ir dažādas, ļoti sulīga vista iznāk, ja izmanto ilgās cepšanas metodi zemā temperatūrā. Taču tas laikam nebūs pārāk ekonomiski. Cepot vistu 180 grādu temperatūrā pieņemts, ka 1,5 kg smagu vistu cep pusotru stundu.

Foto: Shutterstock

Lai izdodas lieliska viltotā Pekinas pīle (atcerieties, šoreiz putna nosaukumam nav nozīmes, galvenais ir rezultāts un gastronomiski olimpisks noskaņojums)! Iedvesmai – dažas lieliskas "Tasty" putnu cepešu receptes.

Fotorecepte: Pīles cepetis ar apelsīnu mērci

Izcili gards svētku cepetis. Pīles gaļa ir tik mīksta un aromātiska, ka to var ēst vēl un vēl. Cepeti pasniedz ar krāsnī ceptiem kartupeļiem un citiem dārzeņiem, pāri lejot burvīgo apelsīnu mērci.

Lasīt vairāk

Pīles cepetis ar apelsīniem

Tikpat klasiska garšu kombinācija kā cālis ar citroniem ir arī pīle ar apelsīniem. Īsts svētku ēdiens! Šī recepte gan prasa zināmu laiku piņķerēšanās un gatavošanas, tomēr rezultāts ir tā vērts un atsver ieguldītās pūles.

Lasīt vairāk

Pīles cepetis garšvielās ar burkānu un plūmju pildījumu

Recepte, ko vari gatavot pēc veiksmīgām pīļu medībām.

Lasīt vairāk

Pīles cepetis ar alu un āboliem poļu gaumē

Īpaši mīksta un sulīga pīle poļu gaumē, pagatavota ar alu un āboliem.

Lasīt vairāk

Sulīgs vistas cepetis majonēzē ar ķiplokiem

Cepeškrāsnī cepta sulīga vista majonēzes–ķiploku marinādē.

Lasīt vairāk

Vistas cepetis ar citroniem, ķiplokiem un timiānu

Gards veselas vistas cepetis, kas nav jāmarinē. Garšai pievienoti veseli ķiploki, sulīgas citrona šķēlītes un timiāns svaigumam. Vistu pirms gatavošanas papildina ar garšvielām un krāsnī iekšā.

Lasīt vairāk

Pikantais vistas cepetis - 'Tauriņvista'

Kas ir tauriņvista? Tā ir vista, kura pārgriezta pušu gar mugurkaulu un pēc tam izvērsta kā tauriņš. Cepot šādu vistu, gaļa būs ātrāk gatava, turklāt apbrūnējusi no visām pusēm. Arī pirms cepšanas šādi sagatavotu vistu ir vieglāk apstrādāt ar garšvielām un garšaugiem. Piedāvājam recepti asai, pikantai sausajai marinādei, kurā vista jānotur vismaz stundu vai to var garšvielās apvārtītu atstāt visu nakti.

Lasīt vairāk

Vista uz sāls ar ķiplokiem

Vista uz sāls ar ķiplokiem - sulīga un ļoti garšīga. Nevajag bīties, ka gaļa būs pārāk sāļa, jo sāls kalpos tikai kā vienmērīga siltuma uzturētājs. Galvenais – sāli sausu uzbērt uz sausas pannas un neliet nekādus ūdeņus vai citus šķidrumus.

Lasīt vairāk

Viltotais vistas cepetis

Pēc ilgiem laikiem man parādījās iedvesma kaut ko pagatavot virtuvē. Nolēmu, ka, sagaidot šo gadu, svētku galdam derētu vista, turklāt, lai būtu interesantāk - atkaulota un ar pildījumu. Piņķerīgais atkaulošanas darbs veicās ļoti raiti, iesaku nevienam nenobīties un kaut reizi pieķerties šai vistas "preparēšanai". Galarezultāts sanāk pārsteidzoši labs, un pats galvenais - tīrs fantāziju lidojums. Šai vistai mūsmājās bija ļoti liela piekrišana un tā pazuda diezgan īsā laika posmā.

Lasīt vairāk

Buljons no vistas cepeša

Pavasarī, kad pārmaiņus uzspīd saule un uzpūš vējš, labsajūtai un ģimenes veselības stiprināšanai var vārīt vistas buljonu. Šoreiz piedāvājam recepti buljonam, kas vārīts no vistas cepeša. Šāds buljons ir īpaši gards un aromātisks. Buljona vārīšanai var izmantot arī vistas vai jebkura cita putna kaulus pēc cepeša apēšanas. Ja buljonu vāra no cepeša, tad daļu gaļas saglabā vēlākai pasniegšanai ar buljonu, jo pārējā gaļa pēc ilgajām vārīšanas stundām būs zaudējusi garšu un derēs tikai mīļam četrkājainim.

Lasīt vairāk

Vistas cepetis ar ingveru un kariju

Viss ģeniālais ir vienkāršs! Sulīgs, nedaudz austrumnieciski pikants vistas cepetis ar ingveru, kariju un saldskābo čili.

Lasīt vairāk

Vistas cepetis pienā

"Lai arī cik dīvaini tas neizklausītos - vista pienā - ikviens to, reizi pagaršojot, iemīļos, jo piens uzbur vispasakaināko ceptas vistas garšas buķeti," tā apgalvo receptes autors Džeimijs Olivers. Un nav iemesla apšaubīt šo atraktīvo pavāru. Tātad vista pienā.

Lasīt vairāk

Veselīgais vistas cepetis ar ceptiem ķirbjiem

Gards vistas cepetis ar karstiem, krāsnī apbrūnējušiem dārzeņiem – ķirbi, papriku un puraviem. Patīkamu aromātu un garšu maltītei piešķirs ne vien citrons, bet arī salvija un timiāns.

Lasīt vairāk

Vistas cepetis ar rikotas, citronu un salami pildījumu

Gards vistas cepetis, kas pildīts ar rikotas sieru, salami un atsvaidzinošo citronu. Pasniedz ar svaigajiem salātiem un dārzeņiem.

Lasīt vairāk

Paipalu cepetis greznām svētdienas pusdienām

Dzīve ir jāsvin, un svētdienas ir kā radītas īpašai maltītei. Paipalu cepetis ir tieši tas, kas vajadzīgs, kad gribas pagatavot kaut ko mazliet ārpus ierastā un padarīt svētdienas pusdienas par dzīves svētkiem. Baiba Cīrule no paipalu fermas “Rīta putni” izstrādājusi savu paipalu cepeša recepti. Garas pusdienas ar ģimeni un draugiem pie skaisti klāta galda, garda maltīte, labs vīns – tās ir mazās dzīves baudas, un kas gan būtu dzīve bez tām?

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!