Foto: Shutterstock
Laiks domāt par Ziemassvētku cepeti. Varbūt šoreiz cept pīli? Kaut kas citādāks! Kraukšķīga ādiņa, sulīga, aromātiska gaļa, kuras garša marinādē kļuvusi vēl izsmalcinātāka... Pīles cepetis ir lieliska izvēle, un, zinot dažus knifiņus, tas izdosies izcils.

Kā un kur izvēlēties

Atklāti sakot, tāda viena un laba padoma, kā un kur izvēlēties labāko pīli cepetim, nav. Restorānu šefpavāriem ir savi, gadiem pārbaudīti piegādātāji. Pirkšana tieši no zemnieku saimniecības ir viens veids, bet cik no mums to paveiks? Tirgus un pat lielveikals arī ir pilnīgi sakarīgs pīles cepeša iegādes veids. Vienīgais jēdzīgais padoms, ko var dot nepieredzējušam pīles cepējam, ir: atcerēties, ka lielāks nav labāks. Ļoti liela pīle, ļoti iespējams, ir ilgi dzīvojusi pīle, cepetis būs pasauss. Visdrošāk izvēlēties 2-2,5kg smagu pīli, kas liecina, ka tā nav dzīvojusi mūžīgi.

Ar ko pildīt

Pīles cepeša pildījumam – fantāzijai vārti vaļā! Āboli, apelsīni, žāvētas plūmes, cidonijas, selerijas kāti – kura garšas nianse labāk tīk. Populāra izvēle ir apelsīni un gabalos sagriezti selerijas kāti, kas dod sulīgumu un mitrina cepeti no iekšpuses. Cits variants - āboli un cidonijas. Jebkuram pildījumam labu papildu garšu un skatu dos dzērvenes un brūklenes. Sulīgos augļus dažreiz liek pamīšus ar vārītu griķu biezputru.

Galvenais, jāatceras, ka cepeti nevar pārbāzt, turklāt sulas, kas izdalīsies, vēl vairāk palielinās apjomu. Parasti iesaka pildīt pīli 2/3 no iespējamā apjoma.

Pīles cepšana "pīlē"

Ne velti iegarenais cepamtrauks daudzās virtuvēs tiek saukts par pīli – garens čuguna, stikla vai keramikas trauks ar vāku ir ideāls veselas pīles cepšanai.

Pirms likšanas cepamtraukā pīli kārtīgi jāietauko – kārtīgi jāieziež ar olīveļļas, citronu sulas un sāls maisījumu, tam var pievienot arī medu. Zem pašas pīles, zem tās spārniem un tai virsū var salikt apelsīna ripiņas. Vāku virsū – un cepeškrāsnī iekšā!

Pīles cepšana uz pannas

Šim cepšanas veidam atslēgas vārds ir marināde. Protams, arī pildījums ir svarīgs, bet marināde, cepot pannā, padarīs pīles cepeti par īstu vakara naglu – kraukšķīgu no ārpuses, sulīgu, garšas niansēm bagātu iekšpusē.

Populāra ir apelsīnu un medus marināde. Pīli ieberž ar pipariem un sāli un tad bagātīgi svaida ar marinādi, kas pagatavota no 2 apelsīnu sulas, ēdamkarotes sinepju, vienas ēdamkarotes sojas mērces, 3 ēdamkarotēm medus. Pēc apsmērēšanas ar marinādi pīli ietin folijā un tur aukstumā vairākas stundas.

Īsta Ziemassvētku marināde sanāk no šāda maisījuma: viena apelsīna sula, viena citrona sula, šķipsna sāls, ēdamkarote eļļas, šķipsna melno piparu, šķipsna Provansas garšaugu, viena tējkarote žāvētas salvijas.

Cik ilgi cepas pīle

Pieņemts rēķināt, ka, cepot veselu pīli 180 grādu temperatūrā, uz katru kilogramu vajadzīgas apmēram 45 minūtes – vel 20 minūtes vajadzīgas pīles apbrūnināšanai.

Un atkal: mazāk ir vairāk. Pīle ir jāpieskata, ja izcepas ātrāk – ļoti labi. Galvenais – necept par ilgu, pārcepta pīle kļūs sausa.

Tauki, tauciņi

Tauki. No pīles iztecēs daudz tauku. Tos var izmantot vēlāk, piemēram, šķovējot kāpostus, bet vēl labāk – tajos var apcept kartupeļus, burkānus, rožkāpostus un citus maltītei sagatavotos dārzeņus. Gan kartupeļiem, gan dārzeņiem gan jābūt iepriekš jau nedaudz pavārītiem.

Arī pīlei ir glazūra

Pēc cepšanas mazliet atdzisušu pīli pirms pasniegšanas galdā var nosmērēt ar glazūru, kas liks tai izskatīties vēl kārdinošākai un dos arī papildu garšas nianses.

Glazūru pagatavo no viena apelsīnu sulas, divām ēdakarotēm deserta vīna un ēdamkrotes medus.

Foto: Shutterstock

"Tasty" recepšu klāstā ir vairākas tiešām lieliskas un pārbaudītas receptes un knifi, kā izcept lielisku pīles cepti, sulīgu pīles fileju un apetīlīgi pagatvot pīles krūtiņu. Iedvesmojies, plānojot svētku maltīti!

Pīles cepetis ar apelsīniem

Tikpat klasiska garšu kombinācija kā cālis ar citroniem ir arī pīle ar apelsīniem. Īsts svētku ēdiens! Šī recepte gan prasa zināmu laiku piņķerēšanās un gatavošanas, tomēr rezultāts ir tā vērts un atsver ieguldītās pūles.

Lasīt vairāk

Pīles cepetis garšvielās ar burkānu un plūmju pildījumu

Recepte, ko vari gatavot pēc veiksmīgām pīļu medībām.

Lasīt vairāk

Pīles cepetis ar alu un āboliem poļu gaumē

Īpaši mīksta un sulīga pīle poļu gaumē, pagatavota ar alu un āboliem.

Lasīt vairāk

Pīles cepetis ar apelsīnu mērci

Izcili gards svētku cepetis. Pīles gaļa ir tik mīksta un aromātiska, ka to var ēst vēl un vēl. Cepeti pasniedz ar krāsnī ceptiem kartupeļiem un citiem dārzeņiem, pāri lejot burvīgo apelsīnu mērci.

Lasīt vairāk

Pīle, zoss, tītars? Knifi sulīga un īpaši garda Ziemassvētku cepeša pagatavošanai

Ir jauki ievērot garšīgas tradīcijas, Ziemassvētkos pagatavojot sulīgu gaļas cepeti. Viss ilgais gatavošanas process, un tas, kā mājas palēnām piepilda brīnišķīgs aromāts – tā ir Ziemassvētku svinību noskaņa. Un pēc tam likt uz skaisti dekorēta svētku galda un baudīt. Šobrīd populārākie cepeši joprojām ir zoss un pīle, tāpēc "Tasty" skaidro, kā pagatavot īpaši gardu un sulīgu cepeti.

Lasīt vairāk

Pīles fileja ar rukolas salātiem, ciedru riekstiem un upeņu-apelsīnu mērci

Veselīga un garšīga maltīte svētkiem – apcepta pīles fileja ar lapu salātiem un atspirdzinošu mērcīti pa virsu. Recepti Tasty.lv iesūtījis Kārlis, kurš piedalās konkursā "Veselīgās svētku receptes".

Lasīt vairāk

Cepta pīles fileja ar jāņogu mērci

Īsts svētku ēdiens, tik ļoti gards un garšā pilnīgs. Perfekti ceptai pīles filejai, pārgriežot to uz pusēm, jābūt viegli sārtai un sulīgai.

Lasīt vairāk

Ceptas pīles kājiņas ar pupiņām un lapu kāpostiem

Restorāna cienīga maltīte, kuras pagatavošanai ieteicams gatavoties jau laikus, lai pīles kājiņas varētu kārtīgi iemarinēties. Bet rezultāts būs tā vērts – smalkas vakariņas ar kārtīgi izceptu pīles kājiņu, karstiem pupiņu salātiem un kāpostu lapām.

Lasīt vairāk

Vokpannā cepta pīle ar šitake sēnēm salātu lapu laiviņās

Malaiziešu gaumē pagatavota uzkoda, kas pasniegta ērtā formā – ledus salātu vai kāpostu lapā ievīstīta pannā apcepta pīles gaļa ar šitake sēnēm, sīpollokiem un svaigiem garšaugiem. Citādas, Āzijas garšu notis, maltītei piešķirs sojas mērce un rīsu vīns.

Lasīt vairāk

Pīles krūtiņa ar kraukšķīgiem salātiem un pikantu mērci

Īpašām vakariņām var sagatavot pīles krūtiņu ar salātiem. Šim ēdienam ir divas milzīgas priekšrocības. Tas ir ļoti gards un to var pagatavot 20 minūtēs. Var pasniegt salātus un pīli ar jebkuru mērci, kura garšo, bet receptē piedāvājam pikantu mērci, kas padarīs skaistu pavasara vakaru vēl piesātinātāku ar garšām un smaržām. Pīles krūtiņa labi saderēsies ar gaisīgo Pinot Noir sarkanvīnu, brīnišķīgi būs arī nobriedušāki, vecāki burgundieši.

Lasīt vairāk

Mālos cepta pīle

Pīle mālos - lai viesiem par ko pabrīnīties.

Lasīt vairāk

Šmorēta pīle krējuma mērcē

Šmorēta pīle - gardums pēc veiksmīgām medībām.

Lasīt vairāk

Vienkāršs veids, kā izcept cimperlīgo pīles krūtiņu, lai tā nezaudētu sulīgumu

Pīles krūtiņa ir gardēžu iecienīta delikatese, kas atrodama teju visu smalkāko restorānu ēdienkartēs. Tomēr šāds garšu baudījums nav lēts prieks, tādēļ, nevēloties pārmaksāt, ne viens vien ir mēģinājis pīles krūtiņu pagatavot mājās. Varam galvot, ka lielākajai daļai šis eksperiments ir beidzies ar totālu izgāšanos, rezultātā iegūstot sīkstu un nesakošļājamu gaļas gabalu, kas ne tuvu nelīdzinās restorānā gūtajai pieredzei. Lai nekas tamlīdzīgs vairs neatkārtotos, šoreiz atklāsim pāris vienkāršus knifus, kas jāņem vērā, gatavojot cimperlīgo pīles krūtiņu, lai gaļas šķēlītes teju vai kustu uz mēles.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!