Foto: Shutterstock
Tradicionāli otrdiena pirms Lielā gavēņa dažādās valstīs mītošiem kristiešiem bija pēdējā diena, kad bez sirdsapziņas pārmetumiem drīkst pamieloties ar ko gardāku. Šogad zīmīgā diena svinama 25. februārī. Francijā tā dēvēta par "Mardi gras" jeb "Trekno otrdienu", bet Anglijā – par "Pankūku otrdienu". Lai gavēnī sevi lieki nekārdinātu, pankūku cepšanai tika izmantoti visi mājās atrodamie "aizliegtie" produkti. Lieliska ideja, vai ne?

Pankūkas šajā dienā atļauts baudīt kaut visās trīs ēdienreizēs – saldas, ar gardu ievārījumu brokastīs, ar sieru, malto gaļu vai biezpienu pildītas pankūkas pusdienās, kā arī kraukšķīgi debešķīgas kartupeļu pankūkas vakariņās. Bet, pirms ķeries pie miltu pakas un lielās bļodas, uzzini, iedvesmojies un uzzini, kādas ir pankūku ēšanas tradīcijas citviet pasaulē!

Foto: Shutterstock

Austrieši bauda īstas ķeizarpankūkas (kaiserschmarrn), kuras gatavo pa visu pannu, bet pēc tam sagriež nelielākos gabaliņos. Austrieši pankūkām liek klāt rozīnes, bet pasniedz ar konservētiem āboliem un pūdercukuru.

Amerikāņi un kanādieši iecienījuši īpaši pufīgas pankūkas, kuru gatavošanā izmanto paniņas un cepamo pulveri, kas ir to gaisīguma noslēpums. Gatavās pankūkas krauj augstos torņos, pa virsu liekot sviesta kubiņu vai bekona kraukšķus un aplejot ar saldu kļavu sīrupu.

Foto: Shutterstock

Francūžiem raksturīgas ļoti plānās pankūkas krepes, kuras esam aizguvuši arī mēs paši. Francūži plānās pankūkas pilda ar visdažādākajiem pildījumiem – sākot ar šokolādes krēmu vai džemu un beidzot ar kausēto sieru un zaļumiem, kā arī sautētiem dārzeņiem.

Ungāri, līdzīgi francūžiem, gatavo nelielas plānās pankūkas, kuras pēc tam pilda ar ievārījumu un svaigo sieru, un vēlreiz gatavo, cepot cepeškrāsnī, lai gardais pildījums izkustu.

Krievi arī gatavo lielas plānās pankūkas no olām, miltiem, piena un cukura vai sāls. Viņu iecienītākās piedevas tradicionālajām bliņām – ikri, skābais krējums, kartupeļu pildījums, gaļas, zivju pildījums. Saldās pankūkas tiek ēstas ar medu.

Foto: Shutterstock

Visinteresantākie pankūku izvēlē varētu būt japāņi, kuri pankūkas gatavo no miltiem, olām, buljona, svaiga kāposta un jūras veltēm, piemēram, garnelēm. Visu sajauc vienā mīklā, cep uz pannas un pasniedz kopā ar sakapātiem sīpollokiem, majonēzi un citām mērcēm.

Bet zviedri ēd kartupeļu pankūkas, kuru mīklas pagatavošanai izmanto kartupeļus, kas samīcīti biezenī, nedaudz piena, miltus, olu dzeltenumus un saputotus olu baltumus. Svarīgi ir pankūku mīklu iecilāt saputotajos olu baltumos – tas ir zviedru noslēpums, kā panākt to, lai kartupeļu pankūkas būtu īpaši gaisīgas.

Tagad, kad esat iekārdināti, izvēlieties kādu saldo vai sāļo pankūku recepti no "Tasty" kolekcijas un, marš uz virtuvi!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!