Foto: Shutterstock
Pirmās gailenes piemājas mežā, zobu ieciršana saules sasildītā tomātā, mutē ieslidināts jāņogu ķekars – man jūlijā vienmēr ir tik daudz sajūtu un garšu, ko ķert, tvert, izbaudīt un izgaršot. Kādas ir tavējās?

Vai ir jau paspēts mieloties ar kūpošiem pašmāju jaunajiem kartupeļiem, kas devīgi aizdarīti ar sviestiņu un latviešu nacionālo zaļumu – dillēm? Un vai pieliekamajā skumstošā trīslitru burka jau "iesvētīta" ar gurķiem, upeņu lapām un sālsūdeni? Ja nē, tad nebēdā – jūlijā tam visam būs gana daudz laika, galvenais, izbaudi šo mēnesi.

"Delfi" sociālo tīklu profilu satura redaktore Andra Čudare prot iedvesmot: "Jūlija svētlaime ir basām kājām iziet dārzā, pastāvēt zem ķiršu koka un mēģināt pārspēt kauliņu tālspļaušanas rekordu. Tāpat basām kājām dārzā nošķīt diļļu zaru un apēst turpat – nemazgātu. Jūlijs noteikti nav apelsīnu un ananasu laiks, bet kabaču ripiņas, laiviņas un pankūkas, aukstā zupa un vēsa kvasa glāze."

Foto: Shutterstock

Šajā mēnesī nevar būt par daudz nedz boles, nedz plātsmaizes, kēksiņu, kūku, sorbetu, salātu ar ogām piedevās un, protams, neiztrūkstoša ir ogu konservēšana. Ziemā esam gatavi atdot daudz par svaigu ogu sauju, tāpēc jūlijā grēks neizmantot šo dabas doto iespēju. Maldīgi pieņemt, ka ogas der vien kūkām, tās lieliski sevi pierādīs dažādās gaļas marinādēs, piemēram, jāņogas vai upenes var izmantot gaļas iemarinēšanai, tāpat svaigie salāti ar zemenēm un mocarellu sader lieliski, gluži kā fetas siers ar arbūzu vai avenēm. Izaicini sevi un izmanto ogu sezonu ar pilnu krūti!

Foto: Shutterstock

Man šomēnenes noteikti ies plašumā ne vien ogošana, bet arī jau jūnijā aizsāktā "gurķošanās" un tiks izmēģināta ne viena vien recepte. Arī "tomātošanās", jo, ja kāds pajautātu, kādi ir trīs produkti (gurķi ir ārpus konkurences), kas jūlijā teju vienmēr atrodami manā iepirkumu maisiņā, tad tie ir tomāti, biezpiens un baziliks. Tomāti – dažādiem salātiem un manai mīļajai gaspačo zupai, biezpiens – vasarīgām brokastu ēdienreizēm, saldiem sacepumiem, plācenīšiem un "pončikiem" (jo ir taču jāpalutina vasaras priekus izbaudošie skolnieciņi un bērnudārznieki), baziliks – lai galva noreibtu no to traki vasarīgā aromāta.

Arī jums jūlijā novēlu nedaudz noreibt – no saules siltuma, prieka, meža smaržas, jūras vēja, labas kompānijas un garšu karuseļa!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!