Ko ēdīsim oktobrī? 31 recepte katrai veļu mēneša dienai
Foto: Toa Heftiba / cc

Klāt ir oktobris, kurš allaž mūs priecē ar skaistajām dabas krāsām un maigo rudens laiku, kas tā vien vilina iet laukā no mājas un izbaudīt krāšņo lapkriti. Šis ir brīnišķīgs laiks, lai izstaigātu Latvijas dabas takas, dotos rudenīgā piknikā vai vienkārši parkā pasēdētu uz soliņa un izbaudītu pēcpusdienas sauli. Lielisks brīdis palutināt sevi, ģimeni un draugus ar pašrocīgi pagatavotu piknika groza saturu, kā arī iespēja izmēģināt dažas jaunas sviestmaižu receptes.

close-ad
Saturs turpināsies pēc reklāmas
Reklāma

Tiem, kam īpašumā ir savs dārzs, oktobrī joprojām darba pilnas rokas, tāpēc vērts padomāt par sātīgām un ātri pagatavojamām maltītēm, jo darbošanās svaigā gaisā rosina apetīti. Ja laikapstākļi lutina, tad oktobrī vēl joprojām var uzrīkot dārza svētkus vai arī aicināt uz talku draugus, piedāvājot pamieloties ar uz grila vai ugunskurā gatavotu maltīti. Šeit noderēs gan grilēta gaļa un dārzeņi, gan uz ugunskura vārīta sātīga zupa, gan ugunskurā cepti kartupeļi.

Kartupelis, buļba, tupenis, rācenis, kā tik visādi netiek saukts šis miltainais bumbulis, kuru latvietis uzskata par otro maizi. Un pamatoti! Jo grūti būtu atrast latviešu virtuvē otru tik plaši izmantotu produktu. Neticami, bet šis kultūraugs nieka 250 gadu laikā no eksotiska, uzmanīgi nogaršota svešzemju brīnuma ir kļuvis par galda karali, kuru pazīst ikvienā mājā. Teju katra saimniece, "pamodināta nakts vidū", var nosaukt vismaz 10 kartupeļu ēdienu receptes, sākot no vienkārši vārītiem kartupeļiem, beidzot ar cepelīniem un kartupeļu pīrāgiem, pa starpai noteikti iekļaujot kartupeļu pankūkas un krāsnī ceptus tupeņus.

Neaizmirsīsim arī par svētkiem! Oktobrī svētku dienu nav daudz – 1. oktobrī tiek godināti skolotāji un seniori, savukārt 15. oktobris ir Valsts valodas diena. Šie svētki latviešu tautai tika dāvāti pavisam nesen, pirms diviem gadiem, tāpēc šo svētku svinēšanas tradīcijas vēl ir "bērna autiņos", bet "Tasty" zina, ka svētki jāsvin garšīgi! Vai tie būtu tradicionālie latviešu ēdieni, vai kāds simbolisks gardums, kuru celt galdā šajā svētku reizē, vai svinēt šos svētkus nenododoties kulinārajām ēverģēlībām, vien ar lepnumu priecājoties par to, ka mums ir sava valoda, kuru lolot un godināt – tas jāizlemj jums pašiem, bet mēs varam piedāvāt kādu ideju svētku galdam.

Kad kartupeļi, burkāni un kāposti sāk pamest rudenīgo skatuvi, uz tās lēni, bet cienīgi uztraušas resnulis ķirbis. Sevišķi aktuāls šī dārzeņa uznāciens ir oktobra beigās, visu svēto dienas priekšvakarā, kad tiek svinēts Helovīns. Tieši izgrebts ķirbis, kurā ievietota degoša svece, ir tradicionāls Helovīna simbols.

Saturs turpināsies pēc reklāmas
Reklāma

Tiek pieņemts, ka mirdzošajam ķirbim piemīt spēja aizbaidīt ļaunos garus. Vēl jāpiebilst, ka tieši Helovīnam raksturīgie rotājumi pie namdurvīm ir zīme, ka šajā mājā tiek gaidīti saldumus mīlošie spoki, raganas un citi mošķi. "Tasty" oktobra recepšu izlasē esam iekļāvuši idejas ķirbja garšīgai apēšanai, lai neviens dārzenis nebūtu cietis veltīgi.

Seko Tasty arī Instagram profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.