Foto: Shutterstock
Šodien svētais Patriks un Ģertrūde, sadevušies rokās, griež danci jautras īru mūzikas pavadībā – šodien ir viņu svētki. Daba mostas, pavasaris ir gaisā, viss gatavojas plaukšanai, zaļošanai un jaunai dzīvei. Šos dubultsvētkus nedrīkst laist garām!

Īrijā svētā Patrika diena sākotnēji svinēta par godu kristietības ieviešanai zaļajā salā, bet tagad tā tiek svinēta par godu pavasarim un visam īriskajam. Un īri, tāpat kā latvieši, ir visur – svētā Patrika dienu šodien svin visā pasaulē, arī Latvijā.

Šajā dienā viss grozās ap zaļo krāsu. Baltā āboliņa zaļās lapiņas ir viens no Īrijas simboliem – senie druīdi ticēja, ka āboliņš ir svēts augs, kas spēj atvairīt ļaunumu. To nu mums visiem tagad vajag kā nekad! Zaļā krāsa ir pilna ar dzīvību, un svētā Patrika dienā tērpties zaļā vajadzētu kaut vai tikai pašaizsardzības nolūkos. Zaļā krāsa jūs padara leprikoniem neredzamus – īru folklorā tie ir tie mazie, alkatīgie neganteļi, kas krāj zeltu podiem vien un slēpj varavīksnes galā. Svētā Patrika dienā viņi staigā apkārt, kniebdami dibenos visiem, ko pamana, un pamana viņi tikai tos, kuriem nav zaļu drēbju mugurā. Zaļas zeķes, zaļa cepure – nu kaut kas zaļš šodien vajadzīgs!

Foto: Shutterstock

Ēst, dzert, dancot un līksmoties – tas šodien jādara, lai ļaunais atkāpjas un pavasara dzīvības spēki atgriežas. Kārtīgs īru sautējums ar kausiņu "ginesa" būs pašā laikā! Bet tikpat labi der arī visi citi zaļumi, sākot no salātiem, beidzot ar avokado. Viss spēkam un dzīvespriekam! Šodien arī ir īstais brīdis sākt kādu gardu un uzmundrinošu smūtiju kūri.

Foto: Shutterstock

Latvijā mēs šodien svinam Ģertrūdes dienu, un patiesībā tēma ir tā pati. Viss ir par pavasara vēsmām gaisā, dzīvības atgriešanos un dzīvesprieka atgūšanu. Pats galvenais Ģertrūdes uzdevums ir atmodināt kukaiņus, čūskas un visu dzīvo radību, lai nenoguļ Lielo dienu. Ja čūskas mājās negribas redzēt, tad šodien žagarus nest mājās nevajag, un vispār no meža neko mājās nest šodien nedrīkst. Jāizvairās no visa, kas lokans un kaut attāli atgādina čūsku. Un arī vārdā saukt šodien nevajag nevienu, ko negribas savā mājā un savām acīm redzēt. Mūsu senči čūsku šajā dienā saukuši par garo putnu, vilku – par sila Juri.

Lai čūskas acīs nerādītos, šodien braši jāēd cūkas gaļa. Stipri iedarbīgi esot, ja pirms saullēkta Ģertrūdes dienā tukšu vēderu iziet ārā un skaļi un zīmīgi saka: "Vai vilks, kā man cūkas gaļu gribas!" Šis drošais paņēmiens tā kā jau būtu nokavēts, tā nu atliek šodien kārtīgi ēst štovētus kāpostus ar gaļu, kas ir tradicionāls Ģertrūdes dienas ēdiens. Savukārt ne siļķes, ne reņģes šodien galdā neliekam – to pašu čūsku dēļ.

Foto: Shutterstock

Ģertrūdes dienas ticējumi iesaka nekādus svarīgus darbus šodien neuzsākt. Tad nu – ļaujam sev būt nesvarīgiem, ēdam, dzeram, skaitām pavasara tauriņus un skatāmies bišu izlidošanu (arī par to parūpējusies Ģertrūde!) un ceram, ka pavasaris nāks ar sauli, jaunu spēku un priecīgām ziņām! "Tasty" kolekcijā ir daudz gan svētajam Patrikam, gan Ģertūdei tīkamu recepšu – lai garšīgi un priecīgi!

Foto: Shutterstock

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!