Foto: Shutterstock

Miķeļdienas tirdziņi bērnudārzos un skolās ir skaista tradīcija, kas iemāca bērndārzniekiem un skolniekiem ne tikai, kā tirgoties, bet arī darboties virtuvē. Meklējot idejas bērnu tirdziņiem, ne tikai atlasījām interesantas receptes no Tasty.lv krājumiem, bet arī ielūkojāmies, ko Cālis.lv forumā iesaka pašas mammas, kuras nereti ir tās īstās kārumu gatavotājas.

"Mēs pagājušā gadā ar meitu taisījām šokolādes-cepumu bumbiņas – aizgāja uz urrā, recepti nezinu, sadrupina cepumus, samaisa ar kausētu sviestu un šokolādi, tad veido bumbiņas un apviļā krāsainās skaidiņās/drupinātos riekstos/cepumu drupatās/kokosriekstu skaidiņās. Ar puiku cepām mafinus – tie tik labi neaizgāja, laikam bērniem labāk patīk kaut ko mazāku (lētāku) pirkt."

"Mums pagājušā gadā uz urrā aizgāja uz kociņiem sasprausti maršmelovi, kas iemērkti šokolādē un pārkaisīti ar spīdumiņiem (..). Izķēra pāris minūtēs."

Mammas iesaka arī pagatavot klasiskās "cepumu desas" – saldo bruneti un saldo blondīni. Ieguvēji būs arī tie, kuri Miķeļdienas tirdziņam negatavos neko saldu, bet piedāvās mājās gatavotu limonādi, iepriekš gan sarūpējot arī glāzītes, lai tirgošanās norisinātos veiksmīgi. Tikpat laba tirgošanās būs, ja sagatavotas tiks sāļās uzkodas – maizītes, kanapē ar gurķīšiem un gaļu.

Protams, garām nenošaut arī ar pietiekami košiem gardumiem, tāpēc noteikti var pagatavot smilšu cepumus ar kādu košu glazūru, virtuļus un mājās vārītu zefīru. Jāatceras vien par to, ka bērni grib visu un uzreiz, tāpēc tirgotajiem kārumiem vēlams būt ērti paņemamiem, nelieliem un pamanāmi noformētiem.

Šokolādes kūciņas uz kociņa jeb 'cake pops'

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pavisam jautrs veids, kā pasniegt individuālas šokolādes kūku porcijas – šokolādes kūkas bumbiņas liek uz kociņiem, un apviļā izkausētā šokolādē. Lielisks variants, kā atsvaidzināt svinību galdu, piedāvājot ko nedaudz atšķirīgu.

Lasīt vairāk

Košie smilšu mīklas zvaigžņu cepumi ar cukura glazūru

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pavisam viegli pagatavojami sviesta mīklas cepumi, kuru pagatavošanā noteikti iesaisti arī bērnus. Cepumus rotā ar paša pagatavotu cukura mastiku. Košie cepumi būs īsts gardums un bērnu ballītes ēdiens.

Lasīt vairāk

Cepumu 'Sēnītes' vai 'Vāverītes' mīkla

Foto: Shutterstock

Gardās "Sēnītes" vai "Vāverītes" ir cepumi, kurus ar sentimentu atceramies vēl no pavisam agras bērnības. Jau tolaik tiem bija īpaša vērtība, jo ne visām saimniecēm mājās bija smagā sēnīšu vai vāverīšu cepamforma - īpašs veidojums, ar kuru vajadzēja rīkoties ļoti uzmanīgi, jo cepumi tika gatavoti nevis cepeškrāsnī, bet uz gāzes plīts riņķa. Šo bērnības garšu atmiņā iespējams atsaukt arī tagad - ja paveicies kādā krāmu tirdziņā vai vecmāmiņas pieliekamajā uziet cepamformu! Recepte no portāla "Cālis.lv" virtuves foruma krājumiem.

Lasīt vairāk

Saldie 'Žagariņi'

Foto: Shutterstock

Saldie "Žagariņi" - bērnu īpaši iecienītie cepumi.

Lasīt vairāk

Mājās gatavoti cepumi ar ievārījuma pildījumu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Brīvdienu projekts virtuvē – gardi sviesta mīklas cepumiņi, kas pildīti ar smaržīgu ogu vai augļu ievārījumu. Izvēlies tādu , kas pagatavots vēl šovasar, piemēram, kazeņu, ķiršu, zemeņu vai aveņu, un cepumi sanāks vēl jo garšīgāki.

Lasīt vairāk

Spāņu čurros cepumiņi

Foto: Shutterstock

Brīnišķīgs kārums, kuru tradicionāli pasniedz ar šokolādes mērci. Klasiskos čurros cepumus vāra eļļā, bet figūrai draudzīgāk būs, ja tos ceps cepeškrāsnī.

Lasīt vairāk

Klasiskie franču cepumi – meringi

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Viena no olbaltumu cepumu klasiskākajām receptēm - meringi, kuri ir pamats ne tikai pavlovas kūkām, bet arī var tikt izmantoti kā lielisks kūkas rotājums, ja tos cep pavisam nelielus. Un nevajag baidīties no ilgā gatavošanas laika, jo kad tie ir gatavi, tie ir neticami gardi!

Lasīt vairāk

Spirdzīgie citronu un greipfrūta mafini ar magoņu sēkliņām un pūdercukura glazūru

Foto: DELFI

Saulainais laiks tā vien sauc pēc kā garšīga, vislabāk jau tāda, ko var paņemt līdzi. Tāpēc ir vērts pagatavot gaisīgus citrusaugļu mafinus, kuru kraukšķīgumā paspilgtinās magoņu sēkliņas. Citronu skābumiņš kēksiņu mīklā kontrastēs ar saldo pūdercukura glazūru.

Lasīt vairāk

Apelsīnu un dateļu mafini

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gardi paniņu un brūnā cukura mīklas mafini, kuriem spirgtumu piedod svaigā apelsīnu sula. Kraukšķīgumam mīklai pievienoti valrieksti, bet saldumam – dateles. Tam visam pa virsu garda pūdercukura un svaigā siera glazūra.

Lasīt vairāk

Brūkleņu plātsmaize ar mandeļu skaidiņām

Foto: Shutterstock

Īsti rudenīgs gardums – plātsmaize ar svaigajām brūklenēm un cukurotām mandeļu skaidiņām pa virsu. Mīklai pievienotais kanēlis piešķirs patīkamu aromātu. Baudīt kopā ar kādu krūzi siltas tējas.

Lasīt vairāk

Peperoni un čili plātsmaize ar kazas sieru

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Silta, sātīga, nedaudz asa un pat sāļa – plātsmaize no kārtainās mīklas, kurai pa virsu izklāts gards čili džems, tomātu šķēlītes, peperoni ripiņas un kazas siers. Sastāvdaļas šo kulināro brīnumu stipri pietuvina picai, taču dēvēsim to par sāļo kūku.

Lasīt vairāk

Saldā šokolādes 'desa'

Foto: Shutterstock

Saldā šokolādes "desa" jeb "Melnā "kaka"", nosaukums, ko šim portāla "Cālis.lv" lietotājas, receptes autores "rose" mājās iecienītajam našķim neparastā izskata dēļ piešķīruši mazie kārumnieki, ir rulete, kura lieliski garšo no rīta kopā ar kafiju vai tēju.

Lasīt vairāk

Īpašās brokastu vai ballītes sviestmaizes

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sviestmaizes īpašām brīvdienu brokastīm, vai kādai tematiskai ballītei, kad jāpabaro daudz mazu, izvēlīgu ēdāju, kuri neļaujas eksperimentiem. Vienkāršās sastāvdaļas – maize, kečups, šķiņķis, svaigais siers un tomātiņi pasniegti pavisam skaisti. Pluss – nav tik piņķerīgi, kā griežot citas formas sviestmaizes.

Lasīt vairāk

Mājās gatavota ingvera limonāde

Foto: Shutterstock

Atspirdzinoša, turklāt ļoti veselīga ingvera limonādes recepte.

Lasīt vairāk

Bērnības magoņmaizītes ar šokolādes glazūru

Foto: (c) Gards, ka nenoēsties

Lai gan mūsdienās veikalā ir nopērkams gandrīz vai pilnīgi viss, reizēm ļoti sakārojas tieši mājās ceptas smalkmaizītes ar bērnības garšu. Savu versiju par daudzu iecienītajām magoņmaizītēm piedāvā kulinārijas bloga Gards, ka nenoēsties! autore.

Lasīt vairāk

Riekstu maisījuma pralinē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gardums, kas izkusīs mutē! Pralinē našķus vari ēst gluži kā cepumus, vai dekorēt ar tiem kūkas vai tartes.

Lasīt vairāk

Mājās gatavoti vaniļas zefīri jeb 'maršmelovi'

Foto: Shutterstock

Kas to būtu domājis, ka saldo, ķepīgo un mutē kūstošo zefīru var tik vienkārši pagatavot mājās. Pagatavošanai gan nepieciešamas pāris stundas, bet zinot, ka sastāvā būs tikai pašu liktas lietas, tas ir tā vērts!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!