Foto: Shutterstock

Tā kā Zaļā ceturtdiena ir pēdējā diena pirms garajām brīvdienām, par svētku galda kārumiem jāsāk domāt laicīgi. Uz galda pavisam noteikti jābūt olai un ēdieniem, kas apspēlē šo tematiku – mērcēm, pīrāgiem un citiem gardumiem, kas vai nu atgādina olas formu, garšo lieliski kopā ar olām, vai kuru sastāvā ir olas. Lūk, lielais Lieldienu ēdienu špikeris ar receptēm no Tasty.lv virtuālās recepšu grāmatas!

Laicīgi, vismaz dienu pirms pašām Lieldienām, vajadzētu sagatavot ne vien no slāvu virtuves nākušo biezpiena pashu, bet arī dažādas maizītes un pīrādziņus. Pashai ledusskapī jānostāv vismaz 12 stundas, bet krusta maizīšu mīklas uzrūgšana vien aizņems vismaz divas stundas, tāpēc šos darbus sāc krietni laicīgi, lai Lieldienu rītā atliktu vien sīkie gatavošanas darbiņi.

Bez galvenajiem ēdieniem, noteikti nedrīkst aizmirst arī mērces. Piemēram, mājās gatavotu majonēzi, garšaugu mērci un vienkāršo pesto. Uz galda liec svaigus un pavasarīgus salātus, kuros būtu salātlapas, redīsi, gurķi un, protams, olas. Lai atsvaidzinātu maltīti, izmanto nelielās un veselīgās paipalu oliņas.

Bet, lai būtu, ko likt uz kārā zoba bez pashas un kuliča, īstā izvēle būs nelielas kanēļmaizītes vai cepumiņi. Tie it īpaši patiks mazākajiem ēdājiem. Lai svētku galds izskatītos īpaši iespaidīgi, tortes vietā var pagatavot Lieldienu kēksu ar šokolādes vai pūdercukura glazūru.

Lai priecīgas Lieldienas!

Lieldienu krusta maizītes

Foto: Shutterstock


Lieldienās vari izcept mazās krusta maizītes. Tās sanāks pūkainas un mīkstas, un ļoti garšīgas. Nelielā rudzu miltu piedeva mazītes patīkami atšķirs no citām kūkām un smalkmaizītēm.

Lasīt vairāk

Burkānu, kanēļa un ananāsu biskvīta kūka ar siera un citronu krēmu 'Lieldienu pārsteigums'

Foto: Vida Press


Ļoti neparasta kūka Lieldienu mielastam - biskvītā paslēpušies gan burkāni, gan ananāsi, gan kanēlis, gan kokosriekstu skaidiņas un šo garšu papildina divi dažādi krēmi - Mascarpone siera krēms un citronu krēms. Garšu un aromātu pārbagātība, svinot gavēņa noslēgšanos.

Lasīt vairāk

Lieldienu pasha ar ogu mērci


Pasha ir viens no svarīgākajiem ēdieniem, ko ceļ Lieldienu galdā. Kārumu gatavo no biezpiena un saldā krējuma, kam pievieno žāvētus augļus, riekstus - atkarībā no iespējām un gaumes. Īpaša ir arī pashas forma - nošķelta piramīda, kas simbolizē Kristus kapu. Sena pareizticīgo tradīcija māca, ka Lieldienās ar pashu jācienā ikviens, kurš klauvē pie mājas durvīm, īpaši tie, kuriem dzīvē neklājas viegli.

Lasīt vairāk

Lieldienu olu 'cālīšu' un 'zaķīšu' uzkodas


"Lieldienās svētku maltītes pagatavošanā tiek iesaistīta visa ģimene. Visbiežāk gatavoju dažādas tematiskas uzkodas – zaķus, cāļus un citus. Tās ne tikai lieliski papildina svētku galdu, bet arī ikviena ēdāja sejā raisa smaidu," stāsta TV raidījumu producente Žaklīna Cinovska, piedāvājot interesantu uzkodu svētku galdam.

Lasīt vairāk

Lieldienu apaļais kēkss ar citronu garšas glazūru

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press


Gaisīgs un salds kēkss, kas būs lieliski piemērots Lieldienu svētku galdam. Izdekorē to ar skaistām šokolādes oliņām, bet uz šķīvja nosēdini dekoratīvos cālēnus.

Lasīt vairāk

Vienkāršā Lieldienu pasha

Foto: DELFI


Lieldienu pasha daudzās ģimenēs ir neatņemama svētku maltītes sastāvdaļa. Biezpiena kārums tiek papildināts ar žāvētiem augļiem, riekstiem un citiem gardumiem. Arī šajā receptē ar sastāvdaļām iespējams variēt – ja negaršo vīģes, tās var nomainīt ar aprikozēm vai sukādēm. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā Rūta Rietuma, kafejnīcas "Austra" šefpavāre.

Lasīt vairāk

Pildītas olas ar svaigiem gurķiem un mazsālītu lasi

Foto: Shutterstock


Viena no izcilākajām brokastu garšu kombinācijām ir vārīta ola, svaigs gurķis, nedaudz majonēzes un mazsālīts lasis, kam papildu svaigumu piešķir mūsu pašu brīnumgaršaugs - dilles.

Lasīt vairāk

Ar tunci un ikriem pildītas olas

Foto: mosfood


Ar tunci pildītas olas būs īsts baudījums pat tiem, kuriem ne pārāk garšo vārītas olas.

Lasīt vairāk

Pupu pītes jeb pikas ar kartupeļiem un kāpostiem

Foto: DELFI


Kas to būtu domājis, ka īsti latviskā garā – no kartupeļiem, pupām un kāpostiem, var pagatavot kreptīgu un interesantu ēdienu. Šo variāciju par klasiskajām zirņu pikām Tasty.lv lasītājiem piedāvā kafejnīcas "Austra" šefpavāre Rūta Rietuma.

Lasīt vairāk

Krāsnī ceptu ķiploku mērce jeb ajoli bez olām

Foto: DELFI


Ajoli (aioli) mērces variants bez olām, bet ar pietiekami daudz ķiplokiem un garšvielām. Ja ir vēlēšanās, to var papildināt arī ar kādu garšaugu. Ķiplokainā mērce garšos lieliski ar mīkstu maizi, vārītām olām un citām izteiktas garšas sastāvdaļām. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā kafejnīcas "Austra" šefpavāre Rūta Rietuma.

Lasīt vairāk

Svaigs bazilika pesto

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press


Klasisks bazilika pesto, kuru baudīt pavisam svaigu. Pesto būs garda piedeva pastai, tomātu krēmzupai vai, piemēram, krāsnī ceptam lasim.

Lasīt vairāk

Krusta maizītes-mafini Lieldienām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press


Krusta maizītes ir tradicionāls Lieldienu našķis, ko ēd Lielajā piektdienā. Tomēr, ēšanas paradumiem mainoties, tās pasniedz arī īpašās svētku reizēs, piemēram, Ziemassvētkos un Jaunajā gadā. Atšķirībā no citām smalkmaizītēm, to pagatavošanai izmanto gan kviešu, gan rudzu miltus. Bet maizītēm virsū tiek veidots dekoratīvs krusts, kas simbolizē Jēzus sišanu krustā.

Lasīt vairāk

Brioša maize

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press


Izcili gaisīga un sviestaina rauga mīklas maizīte –
franču brokastu klasika. Pasniedz briošu (brioche), kamēr vēl maize silta, kopā ar iecienītāko ievārījumu.

Lasīt vairāk

Vieglā Lieldienu pasha ar ananasiem


Recepte netradicionāli tradicionālām Lieldienu brokastīm - vieglā pasha ar konservētiem ananasiem. Desertu iesaka veselīga uztura speciāliste Inga Pūce un Rimi Gardēži šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Salsa verde – garšaugu un olīveļļas mērce

Foto: DELFI


Garšaugiem bagātīga zaļā mērce lieliski garšos kopā ar cieti novārītām olām un mīkstu maizīti. To var pasniegt arī ar salātiem, izmantot gaļas marinēšanai un dažādos citos veidos. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā kafejnīcas "Austra" šefpavāre Rūta Rietuma.

Lasīt vairāk

Mandeļu miltu un olīveļļas kūka

Foto: Shutterstock


Gaisīga un garda kūka, kurā nav ne kripatiņas parasto miltu. No mandeļu miltiem un olām gatavotais biskvīts būs maigs, un to varēs baudīt arī tie, kuriem ir glutēna nepanesamība.

Lasīt vairāk

Saldā pīne ar kanēli un rozīnēm

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press


Mājās cepta saldā maize ar rozīnēm, kanēli un spožu pūdercukura glazūru. Ideāli garšos pie kādas tējas tases, maizes riku apziežot ar sviestu, ievārījumu vai medu.

Lasīt vairāk

Uzticamie gaļas pīrāgi, kas izdodas vienmēr

Foto: DELFI


Šī ir uzticama rauga mīklas recepte, kura nekad nav pievīlusi, jo, pat sviestu aizstājot ar eļļu vai margarīnu, pīrāgi izdodas tikpat "pufīgi" un gardi. Nebūs brīnums, ja neilgu laiku pēc tam, kad cepiens tiks ielikts krāsnī, mājinieki, neatvairāmās smaržas pievilināti, sāks '"spietot" ap virtuves durvīm, jo, iekožoties aromātiskajā un sulīgajā gaļas pildījumā, būs skaidrs – šie ir pīrāgi ar pievienoto vērtību!

Lasīt vairāk

Pītais svētku kliņģeris

Foto: Shutterstock


Lai kliņģeris būtu pūkains un mīksts un lai ilgāk tas saglabātos svaigs, mīklu nedrīkst pārmīcīt. Jo vairāk mīkla tiks mīcīta, jo vairāk no miltiem izstrādāsies glutēns, jo cietāks un sausāks iznāks klinģeris. Piedāvājam klinģera cepšanas paņēmienu, kurā mīkla netiek mīcīta vispār. Visu darbu izdarīs raugs un laiks.

Lasīt vairāk

Maizes 'mājiņas' ar dārzeņiem Lieldienu uzkodu galdam


Interesantu uzkodu Lieldienu galdam piedāvā TV producente Žaklīna Cinovska.

Lasīt vairāk

Saldā Lieldienu maize - kuličs

Foto: mosfood


Kuličs ir īpaši pagatavota, salda Lieldienu maize, kas īpaši populāra pareizticīgo tradīcijās. Pieņemts, ka šo maizīti iesvēta Lieldienu dievkalpojumā un tad ēd, svinot Lielā gavēņa noslēgumu un Lieldienu atnākšanu.

Lasīt vairāk

Ātrās kanēļmaizītes mafinu formās

Foto: Vida Press


Viens no tiem rītiem, kad pamosties un saproti to, ka brokastīs vēlies ko saldu, precīzāk sakot, kanēļmaizītes. Ko darīt, ja rauga mīklu gatavot nav laika, spēka vai pieredzes, bet saldētavā neglabājas kārtainā mīkla? Bet varbūt plauktu dziļumā aizķēries reiz nopirkts, bet tā arī neizmantots gatavais miltu maisījums picas pagatavošanai? Izrādās, no tā var pagatavot labu labās kanēļmaizītes! Šādu ideju iesaka žurnāls "Woman's Weekly". Izmēģināsim?

Lasīt vairāk

Lieldienu kēkss ar biezpienu un šokolādes glazūru

Foto: Shutterstock


Gards biezpiena kēkss ar šokolādes glazūru Lieldienu galdam.

Lasīt vairāk

Sviesta cepumiņi ar cukura glazūru

Foto: Vida Press


Kad Lieldienu svinības tuvojas beigām, pārsteidz viesus, uzdāvinot viņiem ceļamaizi, pareizāk sakot, pašas gatavotus cepumus pavasarīgu ziediņu formā!

Lasīt vairāk

Tunča salāti ar pupiņām

Foto: mosfood


Ja ledusskapī ir konservēts tuncis un pupiņas, vakariņas gatavas piecās minūtēs!

Lasīt vairāk

Zaļie salāti ar tunci un olām

Foto: PantherMedia/Scanpix


Gardi zaļie salāti ar tunci - slaveno "Nicoise" salātu variācija.

Lasīt vairāk

Cukīni, redīsu un rukolas salāti

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press


Vienkārši, ātri pagatavojami un gardi salāti vieglām pusdienām – cukīni strēmeles ar pavasarīgajiem redīsiem un rūgteno rukolu. Salātus izkārto uz šķīvja tāpat vai sajauc visu kopā lielā bļodā, ja tāda vēlēšanās.

Lasīt vairāk

Majonēze mājas gaumē

Foto: DELFI


Ikviens, kurš ir pamēģinājis pagatavot majonēzi mājās, zina, ka gardāku pēc tam ir grūti atrast. Šo visai vienkāršo majonēzes recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā kafejnīcas "Austra" šefpavāre Rūta Rietuma.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!