Ko nogaršot Polijā: 17 receptes netālās zemes virtuves iepazīšanai
Foto: Shutterstock kolaža

Polija dažkārt tiek dēvēta par zupu zemi, un poļus droši var saukt par zupēdājiem, jo poļu ģimenēs zupa tiek ēsta gandrīz katru dienu – svētdienās pavisam noteikti, skaidroja šefpavārs Mārtiņš Sirmais raidījuma "Kulta ēdieni" sērijā, kura veltīta Polijas tradicionālās virtuves izzināšanai. Zupu poļi parasti bauda kā pirmo ēdienu, bet daudzas šajā valstī iecienītas zupas ir tik sātīgas, ka tās droši var celt galdā kā pilnvērtīgu pamatēdienu. Pārskatot "Tasty" krājumus, atradām receptes gan zupām, gan salātiem, zivīm, pelmeņiem un kūkām poļu gaumē

Saturs turpināsies pēc reklāmas
Reklāma

Izlasot šo rakstu, uzzināsi trīs tradicinālas poļu virtuves receptes no raidījuma "Īstās Latvijas saimnieces" dalībnieces Vandas Baulinas krājumiem: kā gatavojama tomātu zupa poļu gaumē jeb pomidorovka, tantes Veronikas ābolu kēkss, un to, kādu arī latviešu iecienītu ēdienu poļi dēvē par bigošu. Savukārt zemāk atradīsi 14 poļu virtuves receptes, kas tevi noteikti iedvesmos jau tuvākajā laikā iekļaut ēdienkartē svaigas vēsmas no netālās kaimiņvalsts.

Lai labi garšo!

Array ( [id] => 51770397 [title] => Fļaki – poļu tradicionālā zupa no liellopa kuņģa [is_paid] => [lastnews_mostread_disabled] => 0 [short_title] => [custom_small_title] => [lead] => Fļaki ir viena no populārākajām poļu zupām – tumīga, kreftīga, sātīga un ... gatavota no liellopa kuņģa. Kaut tas var šķist dīvaini, tomēr, ja tā padomā, mums taču nav nekādu iebildumu pret soļanku, kuras sastāvā ir liellopa vai cūkas nieres. Kā skaidro "Tasting Poland", polijā fļaki ir zināma jau kopš 14. gadsimta un iemanotojusi atpazīstamību kā viena no Polijas karaļa Vladislava II iecienītākajām maltītēm. Laiks mest pie malas aizspriedumus un izmēģināt praksē netālās kaimiņzemes kulinārā mantojuma vēsmas, kas izturējušas laika pārbaudi jau vairāku gadsimtu garumā. [url] => https://www.delfi.lv/tasty/receptes/flaki-polu-tradicionala-zupa-no-liellopa-kunga.d?id=51770397 [publish_date] => 2020-01-08 09:19:45 [picture_alt] => Fļaki – poļu tradicionālā zupa no liellopa kuņģa [targetblock_name] => [podcast_id] => [pictures] => Array ( [736x320] => https://g4.delphi.lv/images/pix/659x295/KhBvz9pl0E8/flaki-polu-zupa-51770413.jpg [768x438] => //g.delfi.lv/images/pix/768x438/u6mv7ZDFXvc/flaki-polu-zupa-51770411.jpg [418x240] => //g.delfi.lv/images/pix/418x240/e0ny7zh-RbQ/flaki-polu-zupa-51770411.jpg [360x240] => //g.delfi.lv/images/pix/360x240/4P88oGbz6mo/flaki-polu-zupa-51770405.jpg [235x160] => //g.delfi.lv/images/pix/235x160/Jv-OXIm_Esw/flaki-polu-zupa-51770409.jpg [150x150] => //g.delfi.lv/images/pix/150x150/lXlfQz-ylOc/flaki-polu-zupa-51770403.jpg ) [icons] =>
[icons_array] => Array ( ) [children] => Array ( ) )
Fļaki – poļu tradicionālā zupa no liellopa kuņģa 

Array ( [id] => 51762889 [title] => Žureks – paģiru zupa poļu gaumē [is_paid] => [lastnews_mostread_disabled] => 0 [short_title] => [custom_small_title] => [lead] => Žureks ir viena no populārākajām poļu zupām – garda un arī latviešu garšas kārpiņām tīkama. Pateicoties skābenajai garšai un tādām spēcinošām sastāvdaļām kā desiņas un vārītas olas, žureks labi palīdz atgūt spēkus pēc jestrākas svinēšanas. Galvenais šajā zupā ir ieraugs. Polijā to var nopirkt teju katrā veikalā, pildītu pudelēs un pat tetrapakās, bet ieraugs ir pavisam vienkārši pāris dienās pagatavojams arī mājas apstākļos, izmantojot rudzu miltus un rupjmaizi. [url] => https://www.delfi.lv/tasty/receptes/zureks-pagiru-zupa-polu-gaume.d?id=51762889 [publish_date] => 2020-01-02 14:35:56 [picture_alt] => Žureks – paģiru zupa poļu gaumē [targetblock_name] => [podcast_id] => [pictures] => Array ( [736x320] => https://g3.delphi.lv/images/pix/659x295/MRpZFzOZVEI/zureks-polu-zupa-51763355.jpg [768x438] => //g.delfi.lv/images/pix/768x438/n0D4XjgK2p8/zureks-polu-zupa-51763353.jpg [418x240] => //g.delfi.lv/images/pix/418x240/I8PZZw7g1pc/zureks-polu-zupa-51763353.jpg [360x240] => //g.delfi.lv/images/pix/360x240/tPUjhZvYQ1Q/zureks-polu-zupa-51763351.jpg [235x160] => //g.delfi.lv/images/pix/235x160/mZxRLzp6ItQ/zureks-polu-zupa-51763351.jpg [150x150] => //g.delfi.lv/images/pix/150x150/xvkBqG-FuTQ/zureks-polu-zupa-51763345.jpg ) [icons] =>
[icons_array] => Array ( ) [children] => Array ( ) )
Žureks – paģiru zupa poļu gaumē 

534

Array ( [id] => 51814539 [title] => Baltais borščs poļu gaumē [is_paid] => [lastnews_mostread_disabled] => 0 [short_title] => [custom_small_title] => [lead] => Baltais borščs ( Barszcz biały ) ir poļu tradicionalā zupa, ko var gatavot gan uz rudzu maizes ierauga bāzes, līdzīgi kā poļu žureku , gan arī skābā krējuma, rūgušpiena vai citu skābpiena produktu piedevu. Polijā baltais borščs ir neatņemama Lieldienu mielasta sastāvdaļa. Šai zupai ir daudz recepšu variāciju, un tās sastāvdaļu sarakstu vari pēc saviem ieskatiem papildināt arī ar kartupeļiem, skābētiem kāpostiem un sālītām, kaltētām vai marinētām sēnēm. [url] => https://www.delfi.lv/tasty/receptes/baltais-borscs-polu-gaume.d?id=51814539 [publish_date] => 2020-01-21 13:14:59 [picture_alt] => Baltais borščs poļu gaumē [targetblock_name] => [podcast_id] => [pictures] => Array ( [736x320] => https://g1.delphi.lv/images/pix/659x295/chPjd4nvgK4/baltais-borscs-polu-zupa-51814555.jpg [768x438] => //g.delfi.lv/images/pix/768x438/L2UCHBxEbM8/baltais-borscs-polu-zupa-51814553.jpg [418x240] => //g.delfi.lv/images/pix/418x240/niSEoQJBq9w/baltais-borscs-polu-zupa-51814553.jpg [360x240] => //g.delfi.lv/images/pix/360x240/yDOlI7mFLkc/baltais-borscs-polu-zupa-51814551.jpg [235x160] => //g.delfi.lv/images/pix/235x160/ev2QZIzMbM0/baltais-borscs-polu-zupa-51814551.jpg [150x150] => //g.delfi.lv/images/pix/150x150/y-BE1GrHIVM/baltais-borscs-polu-zupa-51814545.jpg ) [icons] =>
[icons_array] => Array ( ) [children] => Array ( ) )
Baltais borščs poļu gaumē 

Array ( [id] => 46526547 [title] => Grūbu salāti ar kūpinātu makreli, āboliem un zaļumiem [is_paid] => [lastnews_mostread_disabled] => 0 [short_title] => [custom_small_title] => [lead] => Klasiskas un pārbaudītas sastāvdaļas, kas savstarpēji veido neparastu un garšīgu maltīti – vārītas grūbas ar brokoļiem, makreles gabaliņiem, āboliem un zaļumiem. Recepti Tasty.lv lasītājiem laipni piedāvā poļu kulināre un grāmatas "Par āboliem" ("On Apples") autore Elīza Moravska. [url] => https://www.delfi.lv/tasty/receptes/grubu-salati-ar-kupinatu-makreli-aboliem-un-zalumiem.d?id=46526547 [publish_date] => 2015-10-01 09:51:57 [picture_alt] => Salāti ar grūbām, brokoļiem, āboliem, makreli un sīpoliem [targetblock_name] => [podcast_id] => [pictures] => Array ( [736x320] => https://g2.delphi.lv/images/pix/659x295/K3K98h_FOnw/kasza-grubas-salati-aboli-pusdienas-brokoli-veseligs-uzturs-46529279.jpg [768x438] => //g.delfi.lv/images/pix/768x438/q6rmSutKql0/kasza-grubas-salati-aboli-pusdienas-brokoli-veseligs-uzturs-46529281.jpg [418x240] => //g.delfi.lv/images/pix/418x240/2ZIC424FSdg/kasza-grubas-salati-aboli-pusdienas-brokoli-veseligs-uzturs-46529281.jpg [360x240] => //g.delfi.lv/images/pix/360x240/qupdSboXqYg/kasza-grubas-salati-aboli-pusdienas-brokoli-veseligs-uzturs-46529281.jpg [235x160] => //g.delfi.lv/images/pix/235x160/AS6A1sHa7go/kasza-grubas-salati-aboli-pusdienas-brokoli-veseligs-uzturs-46529281.jpg [150x150] => //g.delfi.lv/images/pix/150x150/uz7hWJ5bgqg/kasza-grubas-salati-aboli-pusdienas-brokoli-veseligs-uzturs-46529275.jpg ) [icons] =>
[icons_array] => Array ( ) [children] => Array ( ) )
Grūbu salāti ar kūpinātu makreli, āboliem un zaļumiem 

Array ( [id] => 46529295 [title] => Pilngraudu miltu maize ar āboliem un sidru [is_paid] => [lastnews_mostread_disabled] => 0 [short_title] => [custom_small_title] => [lead] => Viena ko klasiskās poļu maizes recepšu modernākajām variācijām. Maizes pagatavošanā bez miltiem un rauga izmantotas arī tādas slepenas sastāvdaļas kā sidrs un ābola gabaliņi. Mīklu var papildināt ar riekstiem, žāvētiem augļiem, sēkliņām un citām sastāvdaļām. Recepti piedāvā poļu kulināre un grāmatas "Par āboliem" ("On Apples") autore Elīza Moravska. [url] => https://www.delfi.lv/tasty/receptes/pilngraudu-miltu-maize-ar-aboliem-un-sidru.d?id=46529295 [publish_date] => 2015-10-07 10:12:31 [picture_alt] => Kviešu miltu maize ar āboliem un sidru [targetblock_name] => [podcast_id] => [pictures] => Array ( [736x320] => https://g3.delphi.lv/images/pix/659x295/X630jhkDRVI/maize-abols-polu-virtuve-kukulis-46529371.jpg [768x438] => //g.delfi.lv/images/pix/768x438/oc-iDsOUC7E/maize-abols-polu-virtuve-kukulis-46529373.jpg [418x240] => //g.delfi.lv/images/pix/418x240/xqAxFYMnwwM/maize-abols-polu-virtuve-kukulis-46529369.jpg [360x240] => //g.delfi.lv/images/pix/360x240/AqO-7VPqe3k/maize-abols-polu-virtuve-kukulis-46529369.jpg [235x160] => //g.delfi.lv/images/pix/235x160/AiGmSpcYiQ4/maize-abols-polu-virtuve-kukulis-46529369.jpg [150x150] => //g.delfi.lv/images/pix/150x150/xizM89_lDz0/maize-abols-polu-virtuve-kukulis-46529367.jpg ) [icons] =>
[icons_array] => Array ( ) [children] => Array ( ) )
Pilngraudu miltu maize ar āboliem un sidru 

Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

Comment Form