Polija dažkārt tiek dēvēta par zupu zemi, un poļus droši var saukt par zupēdājiem, jo poļu ģimenēs zupa tiek ēsta gandrīz katru dienu – svētdienās pavisam noteikti, skaidroja šefpavārs Mārtiņš Sirmais raidījuma "Kulta ēdieni" sērijā, kura veltīta Polijas tradicionālās virtuves izzināšanai. Zupu poļi parasti bauda kā pirmo ēdienu, bet daudzas šajā valstī iecienītas zupas ir tik sātīgas, ka tās droši var celt galdā kā pilnvērtīgu pamatēdienu. Pārskatot "Tasty" krājumus, atradām receptes gan zupām, gan salātiem, zivīm, pelmeņiem un kūkām poļu gaumē

Izlasot šo rakstu, uzzināsi trīs tradicinālas poļu virtuves receptes no raidījuma "Īstās Latvijas saimnieces" dalībnieces Vandas Baulinas krājumiem: kā gatavojama tomātu zupa poļu gaumē jeb pomidorovka, tantes Veronikas ābolu kēkss, un to, kādu arī latviešu iecienītu ēdienu poļi dēvē par bigošu. Savukārt zemāk atradīsi 14 poļu virtuves receptes, kas tevi noteikti iedvesmos jau tuvākajā laikā iekļaut ēdienkartē svaigas vēsmas no netālās kaimiņvalsts.

Lai labi garšo!

Fļaki – poļu tradicionālā zupa no liellopa kuņģa

Foto: Shutterstock

Fļaki ir viena no populārākajām poļu zupām – tumīga, kreftīga, sātīga un ... gatavota no liellopa kuņģa. Kaut tas var šķist dīvaini, tomēr, ja tā padomā, mums taču nav nekādu iebildumu pret soļanku, kuras sastāvā ir liellopa vai cūkas nieres. Kā skaidro "Tasting Poland", polijā fļaki ir zināma jau kopš 14. gadsimta un iemanotojusi atpazīstamību kā viena no Polijas karaļa Vladislava II iecienītākajām maltītēm. Laiks mest pie malas aizspriedumus un izmēģināt praksē netālās kaimiņzemes kulinārā mantojuma vēsmas, kas izturējušas laika pārbaudi jau vairāku gadsimtu garumā.

Lasīt vairāk

Klasiskā poļu kūka 'Karpatka'

Foto: Shutterstock

Poļu iecienītā kūka "Karpatka" ieguvusi savu nosaukumu, pateicoties izskatam – nevienmērīgie plaucētās mīklas pauguri, kas apbērti ar pūdercukuru, līdzinās Karpatu kalnu sniegotajām virsotnēm. Ja tev garšo eklēri ar vārītā krēma pildījumu, tad šī grēcīgi gardā kūka pavisam noteikti būs tavā gaumē.

Lasīt vairāk

Bezgaļas rasols poļu gaumē – 'Salatka Jarzynowa '

Foto: Shutterstock

Šos poļu tradicionālos salātus var dēvēt par rasolu bez gaļas, jo vārītā selerijas un pētersīļa sakne piešķir sātīgajiem salātiem ļoti bagātīgu, gaļīgu garšu, kā arī pikantumu, tādēļ var iztikt bez sīpolu pievienošanas.

Lasīt vairāk

Karpa poļu gaumē – ar alu, vīnu un piparkūkām

Poļiem karpa ir īsts Ziemassvētku un Jaunā gada cienasta ēdiens. Tradicionāli svētkos galā tiek celti 12 ēdieni, turklāt neviens no tiem nav gaļa - tā nu ir pieņemts! Pamatēdienā teju obligāta ir īpaši pagatavota karpa, jo šo zivi uzskata par ģimenes laimes un labklājības simbolu!

Lasīt vairāk

Baltais borščs poļu gaumē

Foto: Shutterstock

Baltais borščs (Barszcz biały) ir poļu tradicionalā zupa, ko var gatavot gan uz rudzu maizes ierauga bāzes, līdzīgi kā poļu žureku, gan arī skābā krējuma, rūgušpiena vai citu skābpiena produktu piedevu. Polijā baltais borščs ir neatņemama Lieldienu mielasta sastāvdaļa. Šai zupai ir daudz recepšu variāciju, un tās sastāvdaļu sarakstu vari pēc saviem ieskatiem papildināt arī ar kartupeļiem, skābētiem kāpostiem un sālītām, kaltētām vai marinētām sēnēm.

Lasīt vairāk

Pierogi jeb poļu pelmeņi ar skābētiem kāpostiem un sēnēm

Foto: Shutterstock

Pelmeņus gatavot mājās ir diezgan piņķerīgs un laikietilpīgs process, īpaši, ja nav speciālās pelmeņu formas, tomēr garša atsver visu! Šai reizei - poļu tradicionālie pierogi - pelmeņi ar kāpostiem un sēnēm!

Lasīt vairāk

Pienā mērcēta siļķe ar ābolu salātiem

Vakariņu starts – siļķes uzkoda, kurai klāt gardi ābolu salātiņi. Ieturēta klasiskās poļu nacionālās virtuves vērtībās, turklāt receptē āboli celti pavisam jaunā, garšīgākā gaismā. Recepti piedāvā poļu kulināre un grāmatas "Par āboliem" ("On Apples") autore Elīza Moravska.

Lasīt vairāk

Grūbu salāti ar kūpinātu makreli, āboliem un zaļumiem

Klasiskas un pārbaudītas sastāvdaļas, kas savstarpēji veido neparastu un garšīgu maltīti – vārītas grūbas ar brokoļiem, makreles gabaliņiem, āboliem un zaļumiem. Recepti Tasty.lv lasītājiem laipni piedāvā poļu kulināre un grāmatas "Par āboliem" ("On Apples") autore Elīza Moravska.

Lasīt vairāk

Pīles cepetis ar alu un āboliem poļu gaumē

Foto: Shutterstock

Īpaši mīksta un sulīga pīle poļu gaumē, pagatavota ar alu un āboliem.

Lasīt vairāk

Pilngraudu miltu maize ar āboliem un sidru

Viena ko klasiskās poļu maizes recepšu modernākajām variācijām. Maizes pagatavošanā bez miltiem un rauga izmantotas arī tādas slepenas sastāvdaļas kā sidrs un ābola gabaliņi. Mīklu var papildināt ar riekstiem, žāvētiem augļiem, sēkliņām un citām sastāvdaļām. Recepti piedāvā poļu kulināre un grāmatas "Par āboliem" ("On Apples") autore Elīza Moravska.

Lasīt vairāk

Poļu gulašzupa

Foto: Shutterstock

Pārsteidz tuviniekus ar jaunu, netradicionālu ēdienu - poļu gulašzupu.

Lasīt vairāk

Bigošs jeb sautēti kāposti poļu gaumē

Foto: Shutterstock

Bigošs jeb sautēti kāposti ar bagātīgu gaļas piedevu, kas papildināti ar āboliem un sālītiem gurķiem, ir ziemas sezonai īsti atbilstošs, sātīgs poļu tradicionālās virtuves ēdiens, kas būs tīkams arī latvisku garšu cienītājiem.

Lasīt vairāk

Krupņiks – grūbu zupa ar gaļu un sēnēm poļu gaumē

Foto: Shutterstock

Krupņiks ("krupnik") ir tradicionāla poļu zupa. Garda, sātīga un bieza – tā ir īsts ziemas komforta ēdiens. Šo zupu gatavo uz gaļas buljona bāzes, pievienojot sviestā apceptus dārzeņus, svaigas vai kaltētas sēnes un saujiņu grūbu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!