Foto: Shutterstock
Neatstāj visus gatavošanas darbus uz svētku dienām. Šo un to vari pagatavot jau šajās dienās. Tu joprojām vari paspēt izcept kēksus, kuriem nepieciešams laiks nobriešanai. Tu vari izvārīt dzērveņu mērci cepetim vai arī pagatavot kādu citu augļu un ogu čatniju. Turklāt mērce garšos daudz labāk, ja tai būs bijis dots laiks nedaudz pastāvēt un tās garšām - sadraudzēties.

Tu vari gatavot jau dažādas kārumu dāvaniņas - izcept sviesta cepumiņus, kas ļoti labi saglabājas saldētavā līdz svētkiem, un izvārīt dzintarainu apelsīnu ievārījumu, to pildot glītās, mazās burciņās, vai ugunīgi sarkano čili ievārījumu, kas tik lieliski sader ar Ziemassvētku sarkano dekoru noskaņu.

Un, protams, tava ģimene novērtēs, ja šajā laikā ik pa brīdim izcepsi piparkūkas, kuru smarža ir tik jauks Ziemassvētku tuvošanās vēstnesis. Vakarā, kad dienas darbi pabeigti, saraksti un izplāno Ziemassvētku galda ēdienkarti. Pārdomā, ar ko cienāsi savus mīļos un kādus pārsteigumus tu vari pagatavot draugiem mazās dāvaniņās.

Vaniļas cepumi pēc 19. gadsimta receptes

Foto: Shutterstock

Trausli, smaržīgi un ļoti garšīgi. Ar bieza ievārījuma palīdzību salipina kopā divus cepumus, veidojot nelielu kūciņu. Svarīgi cepumus necept pārāk ilgi, tiem ir jābūt gaišiem.

Lasīt vairāk

Vienkāršas piparkūkas ātrai cepšanai

Foto: Shutterstock

Šīs nu ir tā piparkūku mīkla, kuras pagatavošana prasīs pavisam īsu laika sprīdi un nebūs pat jāatdzesē ledusskapī. Rezultātā sanāks garšīgi piparkūkcepumi, ko ātri apēst kopā ar karstu tējas krūzi vai karstvīnu.

Lasīt vairāk

Sviesta cepumi ar šokolādes glazūru un valriekstu pusītēm

Foto: Shutterstock

Gardie smilšu mīklas cepumiņi ar tumšās šokolādes glazūru un valriekstu pusītēm greznos ikvienu svētku galdu. Tos var arī iesaiņot mazās paciņās un pasniegt draugiem dāvanā.

Lasīt vairāk

Dzērveņu un ābolu mērce cepetim

Foto: Shutterstock

Burvīga dzērveņu un ābolu mērce, ko pasniegt ar cepešiem. Šādu mērci var laicīgi sagatavot, iepildīt nelielās, glītās burciņās un pasniegt draugiem kā Ziemassvētku dāvaniņu.

Lasīt vairāk

Tradicionālais angļu Ziemassvētku augļu kēkss

Foto: Shutterstock

Tradicionālo angļu Ziemassvētku kēksu var cept dažas dienas vai pat mēnesi pirms likšanas galdā. Savlaicīgās cepšanas iemesls ir Ziemassvētku kēksa nobriedināšana un piesūcināšana ar nelielu brendija piedevu. Pat tad, ja izvēlas bezalkoholisko kēksa versiju, to arī cep laicīgi, jo pašam gatavošanas procesam nepieciešams laiks, kā arī kēkss lieliski glabājas un dod iespēju saimniecei sagatavoties svētkiem bez steigas.

Lasīt vairāk

Dzērvenes pūdercukurā

Foto: Shutterstock

Lielisks veids kā saglabāt ilgākam laikam dzērvenes, kuras var ēst kā konfektes, greznot ar tām kūkas vai iesaiņot tās jaukā dāvaniņā.

Lasīt vairāk

Apelsīnu mērce

Apelsīnu mērce ar koriandru, ingveru un apelsīnu liķieri. Lieliski garšos gan pie cepeša un sieriem, gan pie krēmveida desertiem.

Lasīt vairāk

Tradicionālā vācu biezpiena štolle

Foto: Shutterstock

Tradicionāls vācu Ziemassvētku gardums, kas jācep ļoti laicīgi, lai līdz svētkiem štolle paspētu nobriest. No dotā produktu daudzuma iznāks viens kukulītis.

Lasīt vairāk

Ķirbju mango čatnijs ar rozā pipariem un baziliku

Foto: Shutterstock

Attīstoties ēst gatavošanas kultūrai Latvijā, arī tradicionālajā virtuvē ienāk jaunas dvesmas. Pareizi kombinējot jau pazīstamus produktus, iespējams iegūt jaunas garšu nianses. "Ķirbis ir piemērots produkts dažādiem ēdienu eksperimentiem, jo izceļas ne tikai ar uzturvērtību, bet arī neitrālo garšu un zeltaini dzelteno krāsu, tādēļ pareiza tā izmantošana ēst gatavošanā spēj ēdienam piedot neaizmirstamu garšu un vizuālo baudījumu," stāsta "Lido" šefpavāre Ilga Joma, iesakot no ķirbja pagatavot svaigu, garšīgu, pikantu mērci - čatniju, kuru ieteicams ēst pie putnu gaļas ēdieniem un sieriem.

Lasīt vairāk

Košie smilšu mīklas zvaigžņu cepumi ar cukura glazūru

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pavisam viegli pagatavojami sviesta mīklas cepumi, kuru pagatavošanā noteikti iesaisti arī bērnus. Cepumus rotā ar paša pagatavotu cukura mastiku. Košie cepumi būs īsts gardums un bērnu ballītes ēdiens.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgās svētku piparkūkas

Foto: Vida Press

Gardas piparkūkas ar pipariņu, kuras noderēs gan likšanai uz kārā zoba, gan svētku eglītes dekorēšanai.

Lasīt vairāk

Cietās piparkūkas ar kanēli

Ziemssvētki klāt, jācep gardas piparkūkas ar kanēli!

Lasīt vairāk

Rudzu miltu piparkūkas

Foto: Shutterstock

Nedaudz citādākas piparkūkas, kuras gatavo no rudzu miltiem.

Lasīt vairāk

Lazdu riekstu un medus konfektes

Foto: Shutterstock

Medus konfektes ar lazdu riekstiem un žāvētām dzērvenēm iepriecinās ikvienu kārumnieku. Tās noderēs, klājot galdu arī latviskā stilā.

Lasīt vairāk

Ķirbju - apelsīnu ievārījums

Foto: Shutterstock

Ļoti gards un vienkārši pagatavojams ķirbju - apelsīnu ievārījums.

Lasīt vairāk

Čili ievārījums

Foto: Shutterstock

Čili ievārījums jeb saldskabā čili mērce būs neaizstājama, pasniedzot grilētas vai ceptas garneles, kā arī tā lieliski saderēsies ar citām eļļā ceptām uzkodām Āzijas gaumē. Ievārījumam ir skaista, ugunīga krāsa. Nelielas burciņas ar šādu ievārījumu var kļūt par ļoti jauku dāvaniņu draugiem.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!