Foto: Shutterstock

Garšām bagātīgs un tāds, kas sasilda ar katru kumosu – tieši tāda maltīte ir sautējums. Bagātīgs gaļas sautējums ar krietnu tiesu dārzeņu, kādu sauju pupiņu un svaigiem zaļumiem vienā katlā būs sabalansēta maltīte, kas pavisam noteikti iekļaujas kategorijā "komforta ēdiens", un pabaros ne tikai gurkstošo vēderu, bet arī prātu.

Apņemšanās pagatavot sautējumu jau ir puse no nepieciešamā, lai maltīte izdotos. Ja vēl sagādāti visi nepieciešamie produkti – burvīgi! Tomēr neiztikt ne tikai bez receptes, bet dažām noderīgām viltībām, lai sautējums izdotos debešķīgi gards. Neatkarīgi no tā, vai gatavo sautējumu ar liellopa, vistas vai malto gaļu, vērts ieklausīties norādēs un gatavošanas tehnikās.

Sautējums tikai iegūs, ja to gatavosi nevis ar ūdeni, bet gan mājās novārītu buljonu. Protams, ūdenī izšķīdinātam buljona kubiņam nav ne vainas, bet tāds, kas stundu un vairāk novārīts no dārzeņu atgriezumiem, žāvētām ribiņām vai citām izejvielām, būs ar kreptīgāku smeķi. Universāli būs dārzeņu un vistas buljoni, kas piestāvēs jebkuram sautējuma veidam.

Lai gan sautējumus var pagatavot arī ātri, garšas ziņā vairāk iegūsi, ja dosi tam laiku – it īpaši tad, ja gatavo, piemēram, sautējumu ar liellopa gaļas gabaliņiem. Sīkstāku gaļu sutini lēnām, bez steigas, lai tie būtu maigi, nevis cieti, un katlā izdalītos gaļas sulas un kolagēns, iesaka "Taste of Home" kulināri. Turpinot par liellopa gaļas sautējumiem, izvēlies tādu gaļas griezumu, kas nav pārāk liess. Jo vairāk gaļā taukumu, jo garšīgāk.

Bagātīgai garšai gaļas sautējumā atceries – gaļu pirms likšanas kopējā katlā apbrūnina atsevišķi uz pannas. Karstā pannā apbrūnini gaļas gabaliņus vai malto gaļu, nepārblīvējot pannu. Tāpat neskopojies ar garšvielām, neaizmirstot pievienot kaltētos garšaugus, kas apcepti kopā ar sīpolu.

Sautējumam tik patīkamo tekstūru panāksi, to iebiezinot. Ja neesi sajūsmā par parasto miltu pievienošanu, pamēģini izmantot miltainākus kartupeļus vai pievienot pavisam nedaudz kartupeļu cietes sautējuma "sulām" katliņā. Šim mērķim noderēs arī tomātu pasta vai biezenī sablendēti dārzeņi (kartupelis, batāte vai kāds cits).

Neaizmirsti arī par pareizu dārzeņu pievienošanas secību – ilgāk gatavojamos sakņu dārzeņus (burkāni, kartupeļi, kāļi) katlā ber ātrāk, bet tos, kas gatavi īsākā laikā, atstāj vēlākam, lai tie neizšķīst un nekļūst ūdeņaini. Papriku, cukīni, kabačus un sēnes sautējumā ieber neilgi pirms gatavošanas beigām. Sautējumu noslēdz ar svaigiem garšaugiem, kas tam piešķirs pavisam izteiksmīgu aromātu, un pirms pasniegšanas obligāti nogaršo, lai netrūktu sāls.

Tagad atliek vien izlemt, ielūkojoties "Tasty" recepšu krātuvē, ko gatavosi – klasisku liellopa gaļas sautējumu, meksikāņu "chilli con carne" vai varbūt kādu kariju? Tev noteikti izdosies uzburt savu komforta ēdienu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!