Foto: Shutterstock kolāža
"Eklērs" – šis vārds skan tik saldi un aicinoši, gaidāmās garšu baudas priekšnojautās neviļus piepildot muti ar siekalām. Tulkojumā no franču valodas "éclair" nozīmē "zibens". Nav īsti zināms, kā radies šo leģendāro kūciņu nosaukums: vieni apgalvo - tas tādēļ, ka eklēri pazūd no galda zibens ātrumā, citi smīn, ka nosaukums ilustrē tempu, kādā pieaug kaislīgu eklēru cienītāju apģērba izmērs. Viens gan ir skaidrs - no gaisīgajiem, ar krēmu, ogām un citiem labumiem pildītajiem eklēriem nav iespējams atteikties, un nevajag – it īpaši svētdienā, jo tā ir diena, ko vajag izbaudīt no visas sirds.

Eklērus, līdzīgi kā vēja kūkas, gatavo no plaucētās mīklas, bet tos var nekļūdīgi atpazīt pēc garenās, izstieptās formas. Tradicionāli eklēri tiek pildīti ar dažāda veida saldajiem pildījumiem, izdaiļoti ar kārdinošām glazūrām un, lai baudu padarītu vēl grēcīgāku, nobeigumā šie konditorejas šedevri tiek pārkaisīti ar drupinātiem riekstiem, šokolādes skaidiņām, vafeļu drumstalām u.c.

Eklēri ar zemenēm un pistācijām

Foto: Shutterstock

Eklēri ar zemenēm un pistācijām - lai gardēži novērtē.

Lasīt vairāk

Ekleri ar marcipāna krēmu

Foto: Shutterstock

Īpašais viesību kārums - ekleri ar marcipāna krēmu.

Lasīt vairāk

Eklēri ar šokolādes krēmu, glazūru un ogām

Foto: Publicitātes foto

Gardie plaucētās mīklas kārumi, kas tiek pildīti ar bagātīgu sviesta krēmu un apklāti ar šokolādes glazūru, nāk no Francijas. Eklērus iecienījuši kā pieaugušie, tā bērni, tādēļ šī deserta pagatavošana un baudīšana pēc vakariņām palutinās ikvienu saldummīli. Klasiskajiem eklēriem ir šokolādes un vaniļas garša, tomēr populāras kļūst arī citas garšu variācijas – tumšās šokolādes vietā izmanto balto, bet krēma pildījumos sastopamas arī ogu, augļu un riekstu garšas."Rimi" gardēde Liene Zemīte iesaka pārbaudītu recepti.

Lasīt vairāk

Eklēri ar biezpiena krēmu

Foto: Shutterstock

Eklēri ar gaisīgu biezpiena krēmu - gards jo gards kārums.

Lasīt vairāk

Ekleri ar vārīto krēmu un šokolādes glazūru

Foto: Shutterstock

Ekleri ar vārīto krēmu un šokolādes glazūru garšos gan lielajiem gan mazajiem gardēžiem.

Lasīt vairāk

Vaniļas eklēri ar dažādām glazūrām

Foto: Privātais arhīvs

Vaniļas eklēru pamatrecepri iesaka "Hanna Anna" kūku feja Dace Minikoviča, bet "Tasty.lv" piedāvā izmēģināt dažādas garšu variācijas kārdinošām glazūrām.

Lasīt vairāk

Foto recepte: Eklēri ar biezpiena krēmu

Foto: Privātais arhīvs

Vienurīt pamodos ar skaidru domu - gribu eklērus. Pašceptus. Taču te bija viena neliela problēma. Man mājās nebija konditorejas šprice, jo iepriekšējā reizē es sabeidzu šprici un arī pašus eklērus. Iedvesmojoši vai ne? Bet nolēmu noriskēt. Uz akciju nopirku vienreizlietojamās konditorejas tūtas. Tā teikt - kas būs, būs. Un kā testētājus, pieaicināju draugu ģimeni. Galarezultāts pazuda nepilnās piecās minūtēs... laikam bija garšīgi!

Lasīt vairāk

Eklēri ar šokolādes - kafijas krēmu

Foto: Shutterstock

Eklēri ar šokolādes - kafijas krēmu - gardums pie tējas vai kafijas.

Lasīt vairāk

Eklēri ar putukrējuma - ogu krēmu

Foto: Shutterstock

Eklēri ar putukrējuma - ogu krēmu derēs jebkuri ballītei vai svinībām.

Lasīt vairāk

Šokolādes eklēri

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Visgrēcīgākais no visiem gardumiem un franču konditoru klasika – plaucētās mīklas eklēri ar vārītā krēma pildījumu un šokolādes glazūru. Glazūrai īpašu spīdumu piešķirs želatīns, bet pildījumam patīkamu garšu un smaržu – vaniļa. Baudīt ar mēru!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!