Foto: Shutterstock
Jo vēsāks laiks, jo pamatīgāku un nopietnāku ēdienu vēlamies uz galda. Lai izdabātu šīm rudenīgajām vēlmēm, noderēs cūkgaļas, jēra un teļa gaļas kotletītes, dažādas ruletes, lēni sutināti gaļas gabaliņi krēmīgās mērcēs un, protams, cepeši ar kārdinoši karamelizētu garoziņu.

Vispopulārākā ir maigā, sulīgā cūkgaļa, lai gan kotletēm mēs visbiežāk izmantojam jauktu gaļu. Arī maigi, bet diētiskāki gaļas ēdieni būs no putnu vai truša gaļas.

Toties tiem, kam garšo piesātinātas un bagātas garšas buķetes, noteikti novērtēs liellopa un jēra gaļu, kas arī ir diētiskāki gaļas veidi nekā cūkgaļa. Turklāt liellopa un jēra gaļas cepešus var izcept salīdzinoši īsā laikā, jo atšķirībā no cūkgaļas un putnu gaļas, kurām jābūt termiski izkarsušām viscauri, tās var pasniegt gan vidēji ceptas, gan viegli ceptas.

Piedāvājam 21 ideju sātīgām un gardām gaļas maltītēm. Izvēlies sev vispiemērotāko gaļas veidu un pagatavo aromātiskas, kārdinošas vakariņas vai pusdienas.

Kijevas kotletes

Foto: Shutterstock

Kijevas kotlete jeb cepta vistas fileja, kas pildīta ar ķiploku, zaļumu sviestu un kas cepta kraukšķīgā rīvmaizes garoziņā, iemantojusi slavu visā pasaulē.

Lasīt vairāk

Sulīgs liellopa gaļas burgers ar ceptiem sīpolu gredzeniem mājas gaumē

Foto: Vida Press

Sulīga liellopa gaļas kotlete, kraukšķīga salātlapa un marinēti gurķīši, grauzdēta maizīte un pikantas sinepes - izcila kombinācija! Bruņojies ar mājās gatavotiem burgeriem, kraukšķīgiem kartupeļu frī un ceptiem sīpolu gredzeniem, sagādā piemērotu dzērienu un izbaudi vakaru, piemēram, šo piektdien skatoties, kā brašie Rīgas "Dinamo" hokejisti cīnās ar Zagrebas "Medveščak" ledus bruņiniekiem.

Lasīt vairāk

Jēra krūtiņas cepetis

Foto: Shutterstock

Lai mazinātu jēra gaļas samērā specifisko aromātu, gaļu liec bļodā, pārlej ar kefīru un atstāj uz četrām stundām. Cits variants - pirms gatavošanas iezied gaļu ar sinepēm.

Lasīt vairāk

Rozmarīnā un balzamiko etiķī marinētas cūkas filejas cepetis

Foto: Shutterstock

Pikants un aromātisks cūkgaļas filejas cepetis. Gaļa izcepsies salīdzinoši ļoti ātri, bet marinēšanai būtu nepieciešamas vismaz divas stundas.

Lasīt vairāk

Maltās gaļas ligzdiņas ar sēņu un siera pildījumu

Foto: mosfood

Reizēm gadās tādas dienas, kad nav ne spēka, ne iedvesmas radīt jaunus virtuves brīnumus. Tādās reizēs man palīdz maltā gaļa, raksta Milēdija.

Lasīt vairāk

Ceptie cepelīni ar kūpinātu cauraudzīti

Foto: Shutterstock

Variācija par mūsu kaimiņu lietuviešu tradicionālajiem cepelīniem. Kartupeļu masai pievieno biezpienu, pildījumam - kūpinātu cauraudzīti un cep tos cepeškrāsnī, lai iegūtu gardu, kraukšķīgu garoziņu. Pilnai laimei baudi ar krējumu vai speķa - sīpolu mērcīti.

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī sutināts liellopa krūšu gabals ar dārzeņiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Liellopa krūšu gabals ir jāgatavo lēnām, vidēji karstā cepeškrāsnī. Ļoti piemērots būs smags čuguna katls ar labi pieguļošu vāku, lai šķidrums cepšanās laikā neizgarotu. Ja nav šāda katla, tad dziļai cepamajai formai pārklāj foliju, kas salocīta vairākās kārtās. Ik pa laikam jāpārbauda šķidruma daudzums un, ja nepieciešams, tas jāpapildina. Šķidruma daudzumu cepšanās laika vidū ieteicams pārbaudīt arī, ja cep čuguna katlā.

Lasīt vairāk

Truša rulete ar kartupeļu biezeni un sviesta pupiņām no Raimonda Zommera

Latvieši ir ēdāju tauta, tas nevienam nav noslēpums. Latvieša dabā ir turēties pie pārbaudītām vērtībām, maksimāli izmantojot to, ko daba spēj dot tepat mājās. Šefpavārs Raimonds Zommers savā pavārgrāmatā "Zommers. Mūsdienu latviskā virtuve", kas šomēnes sasniegusi lasītājus, piedāvā jaunas idejas un iedvesmu, kā labi zināmus un tepat Latvijā augušus produktus ieviest ikdienā vienkāršā un, tajā pašā laikā, oriģinālā un neparastā veidā. Izmēģini šo recepti!

Lasīt vairāk

Tītara kotletes ar piparmētru kuskusu un gurķu mērci

Foto: Shutterstock

Pārsteidz sevi un savu ģimeni ar šo maltīti. Svaiga garšu pārbagātība, turklāt figūrai draudzīga. Un, kas labākais - virtuvē pavadīsi vien aptuveni 30 minūtes.

Lasīt vairāk

Fotorecepte: Jēra cepetis sinepju un medus marinādē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Cepetim vispiemērotākais būs muguras karbonādes gabals ar visām ribiņām. Tas ir ļoti mīksts un maigs izcirtuma gabals un būs gatavs īsā laika sprīdī. Ieteicams ribu galus attīrīt no gaļas un taukiem. Tādējādi cepeti būs vieglāk sagriezt šķēlēs un pasniegt. Jēra karbonādi, līdzīgi kā liellopa steiku, pasniedz vidēji ceptu.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgais cūkas stilbiņš

Foto: Shutterstock

Neticami gardi krāsnī cepti stilbiņi ar kraukšķīgu un kārdinošu ādiņu. Viens stilbiņš būs piemērots diviem ēdājiem.

Lasīt vairāk

Fotorecepte: Lēni gatavots cūkas pavēderes cepetis

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kas gan būtu bagātīgas vakariņas bez gaļas? Lūk, ideja nesteidzīgai, bet ļoti gardai maltītei ar cūkgaļas cepeti, kas lēni cepts, lai gaļa būtu patiesi maiga, bet ādiņa – kraukšķīga. Cepeti pasniedz kopā ar sīpoliem, kartupeļu biezeni un, ja ir luste, zaļajām pupiņām.

Lasīt vairāk

Fotorecepte: Cūkgaļas cepetis ar ābolu mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pamatīga un sātīga maltīte kārtīgiem gaļēdājiem. Rūpīgi pagatavotais cūkgaļas cepetis garšos lieliski ar ābolu mērci. Bet kraukšķīgajā cūkas ādiņā paslēptie ķiploki piešķirs patīkamu aromātu.

Lasīt vairāk

Cepta cūkgaļas krūtiņa ar karamelizētu garoziņu

Foto: Shutterstock

Smaržīgs, skaists cūkgaļas krūtiņas cepetis. To var pasniegt gan kā silto pamatēdienu, gan atdzisušu kā uzkodu. Tā kā cūkgaļas krūtiņa tiek marinēta medus marinādē, tai cepoties veidojas skaista, kraukšķīga karameļu garoziņa. Marinādē gaļa jāiztur vienu diennakti.

Lasīt vairāk

Sivēna cepetis uz iesma

Foto: Shutterstock

Cepetis uz iesma spēj kārdināt ikvienu. Fantastiskā ceptās gaļas smarža cilvēka smadzenēs sasniedz vissenākos, arhaiskākos apetīti rosinošos refleksus. Uz iesma cepts sivēns nozīmē svētkus un daudz draugu kopīgā mielastā. Piena sivēna gaļa ir ļoti maiga un garda, tādēļ vari izmantot tikai sāli un neaizrauties ar citām garšvielām, tādējādi izceļot dabīgo sivēna garšu.

Lasīt vairāk

Cūkas cepetis ar hurmu vīna mērcē

Foto: Shutterstock

Sulīgs, lēni gatavots cūkas cepetis, kam svētku garšu piesķir grilēta hurma, sīpoli un garšvielas.

Lasīt vairāk

Alū sutināts cūkas cepetis ar kraukšķīgu glazūru

Foto: Shutterstock

Cūkas cepetis ir žanra klasika, ar ko nav iespējams nošaut greizi - sulīgs, aromātisks, ar kraukšķīgi-pikantu glazūras garoziņu, tas gluži vai kūst uz mēles. Pasniedz cepeti ar svaigiem salātiem un visi būs laimīgi.

Lasīt vairāk

Sutināta liellopu gaļa 'Asiņainās Mērijas' mērcē

Foto: Shutterstock

Šī ēdiena gatavošana aizņem visu dienu, līdz ar to tas būs piemērotāks kādai mierīgai atvaļinājuma dienai, jo, kamēr ēdiens cepeškrāsnī, var apdarīt citus mājas darbus. Lai gan gatavošanas process ir ilgs, tas ir ļoti vienkāršs, jo galveno darbu padara cepeškrāsns.

Lasīt vairāk

Falšais zaķis mājas gaumē

Foto: (c) Gards, ka nenoēsties

Maltās gaļas ruleti, kas daudzās mājās tiek dēvēta par falšo zaķi, var ēst gan siltu ar piedevām, gan aukstu uz maizītes. Ja pērk nezināma sastāva iepriekš samaltu gaļu, tad nekā laba tur patiesi nevar būt. Taču, nopērkot labu gaļu un pašam samaļot, sanāk ļoti gards un veselīgs ēdiens. Recepti iesaka bloga Gards, ka nenoēsties! autore.

Lasīt vairāk

Befstroganovs

Sātīgai pusdienu vai vakariņu maltītei pagatavo befstroganovu. Pasniedz ar ceptiem kartupeļiem vai kartupeļu biezputru.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!