Foto: Shutterstock

Svētku galds, mums latviešiem, bez kartupeļiem ir grūti iedomājams. Reizēm ir tik grūti izšķirties, vai galdā celt vārītus, sausi nosusinātus, ar dillītēm apkaisītus kartupeļus, vai sakult gaisīgu un krēmīgu biezputru, vai kartupeļus cept zeltaini kraukšķīgus, tik ļoti gardus un grēcīgi vilinošus.

Visbiežāk mēs svētkos izvēlamies ceptus kartupelīšus, un tad saimniecei atkal ir, ko padomāt, jo ceptie kartupeļi var būt tik pārsteidzoši dažādi. Var cept mazus, apaļus bumbulīšus, kraukšķīgus vēdeklīšus, smaržīgas daiviņas un šķēlītes, var kartupeļus jaukt ar sieru, krējumu, zaļumiem un cept burvīgus sacepumus.

Ja Ziemassvētkos tavās mājās ciemosies lielāks viesu pulks, izvēlies recepti, kurā kartupeļu gatavošanu vari sadalīt, daļu darba paveicot jau iepriekšējā dienā. Tādējādi svētku dienā, kad visi sēdīsies pie galda, tu bezspēkā nekritīsi no kājām nost.

Piedāvājam 11 burvīgas kartupeļu receptes, kas piemērotas svētku brīdim pasniegšanai ar gardu cepeti vai kraukšķīgu karbonādes šķēli.

Kraukšķīgā kartupeļu kūka

Foto: Shutterstock

Ļoti kārdinošs veids, kā svētku reizei sagatavot kartupeļus pasniegšanai kopā ar kādu cepeti vai zivi.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgais kartupeļu sacepums

Plānās cepto kartupeļu šķēlītes būs lieliska piedeva dažādiem gaļas vai zivju ēdieniem - tiem, kuriem patīk kreptīgākas maltītes. Tajā pašā laikā sacepums ir tik sātīgs, ka to var ēst arī kā pamatēdienu - ar skābo krējumu un svaigiem dārzeņiem.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepti kartupeļi bez taukvielām

Foto: Shutterstock

Kartupeļus, izmantojot olbaltumu, var izcept gandrīz bez taukvielām. Eļļu izmanto tikai tik daudz, lai ietaukotu pannu un lai kartupeļi nepieliptu pie tās.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepti kartupeļu vēdekļi ar bekonu

Ārkārtīgi labas un gardas vakariņas - krāsnī cepti kartupeļi ar bekonu, ķimenēm un sieru. Iesaku visiem, kam gribas lēti, labi un sātīgi paēst. Ij acij tīkami, ij vēderam labi!

Lasīt vairāk

Lauksaimnieka kartupeļu biezputra

Foto: Shutterstock

Lauksaimnieka kartupeļu biezputra - tik garda, ka neko citu nemaz klāt nevajag!

Lasīt vairāk

Krāsnī cepta kartupeļu un krēmsiera biezputra

Foto: Shutterstock

Bagātīga, krēmīga biezputra, kuru cep cepeškrāsnī un iegūst kārdinošu, zeltainu garoziņu. Ļoti ērts veids, kā sagatavot kartupeļu biezputru viesībām. Laicīgi izvāra kartupeļu biezputru (var pat vārīt iepriekšējā dienā), to vēl karstu pilda sacepuma traukā un noglabā līdz cepšanas brīdim.

Lasīt vairāk

Divas reizes cepti kartupeļi

Foto: Shutterstock

Ļoti gards un kārdinošs veids, kā īpašās vakariņās pasniegt kartupeļus. Šim kartupeļu gatavošanas veidam vispiemērotākie būs īsi un apaļi kartupeļi, nevis gari un plāni.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepti kartupeļi ar papriku

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Krāsnī cepti kartupeļi ir ne tikai ļoti garšīgi un rada svētku sajūtu. Tādus ir ļoti viegli gatavot, jo nav jāstāv pie plīts, kamēr kartupeļi cepeškrāsnī. Vari izvēlēties, vai cepsi kartupeļus ar asumiņu, tiem uzberot čili vai kajennas piparus, vai bez asuma, pārberot tikai skaisto, sarkano saldās paprikas pulveri. Šādi cepti kartupeļi ir ļoti krāsaini un apetelīgi, un, protams, ļoti garšīgi. Tos var pasniegt ar dažādiem gaļas ēdieniem un salātiem. Mēs piedāvājam pasniegt ar tauriņvistu un sarkano kāpostu karija salātiem.

Lasīt vairāk

Izcila ceptu rozmarīna kartupeļu recepte

Foto: Shutterstock

Izcilais virtuves meistars, britu šefpavārs Džeimijs Olivers savā raidījumu sērijā "Džeimija Olivera Ziemassvētki" rāda, kā mierīgi un bez steigas pagatavot dažādus izcili gardus svētku cienastus. Viens no Džeimija noslēpumiem ir - ja proti perfekti pagatavot ceptus kartupeļus, tu jau esi puceļā līdz izcilam Ziemassvētku cienastam.

Lasīt vairāk

Krāsnī ceptas kartupeļu šķēlītes ar sieru un timiānu

Vienkāršs, bet gards kartupeļu sacepums - kā piedeva pamatēdienam. Ja pievienosi vairāk saldā krējuma un siera, kā arī pienu, iegūsi Francijā iecienīto kartupeļu "gratin" - sātīgu pamatēdienu!

Lasīt vairāk

Kartupeļu sacepums ar ķiplokiem un ciedru riekstiem

Foto: Shutterstock

Smaržīgs un kārdinošs kartupeļu sacepums jeb plācenis, kuru cep krāsnī, izmantojot ar ķiplokiem aromatizētu olīveļļu. Neikdienišķu akcentu piešķirs kraukšķīgums no ciedru riekstiem.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!