Pats svarīgākais, kas būtu jāzina par kokosriekstu pienu, ir tas, ka tas pavisam noteikti nav piena produkts. Kokosriekstu pienu gatavo no kokosriekstu ūdens un sasmalcinātā mīkstuma – šo šķidrumu karsē, līdz tas kļuvis par koncentrātu, lai iegūtu pašu "pienu". Tā kā kokosriekstu piens ir augu valsts izcelsmes, tas jo īpaši noderēs tiem, kam ir alerģija pret parastajiem piena produktiem.
Kokosriekstu piens ir izteikti biezs, krēmīgs un bagātīgs garšas ziņā – lai gan tas ir saldens, to tikpat labi var izmantot kā desertos, tā pamatēdienos. Ne velti jebkurai Taizemes zupai tiek pievienots kokosriekstu piens – tas izceļ putna gaļu, jūras veltes, dārzeņus un pat asākās sastāvdaļas, piemēram, čili. Tāpat kokosriekstu piens noderēs jebkurai ķirbju vai citu dārzeņu krēmzupai, kuras recepte pieprasa saldo krējumu. Tādā veidā zupa būs mazliet vieglāka, bet garša būtiski nemainīsies.
Viena no labajām kokosriekstu piena īpašībām ir tā, ka tas nebojājas. Bundžiņa vai tetrapaka ar kokosriekstu pienu var droši stāvēt neatvērta virtuves skapītī. Ja visu negrasies izlietot uzreiz, atliks vien to ielikt ledusskapī. Kokosriekstu pienam nevajadzētu bojāties pāris nedēļas. Turklāt zupām to būs vieglāk pievienot, ja bundžiņu vai kārbiņu pirms tam pasildīsi ūdens peldē – tādā veidā kokosriekstu piens nenoslāņosies un nebūs viengabalains. Taču, ja vēlies, lai zupa būtu vēl liesāka, pievieno tikai tai to kokosriekstu piena slāni, kas atgādina ūdeni, balto un duļķaināko pataupot kūkas krēmam vai putukrējumam.
Puravu un vistas zupa ar kokosriekstu pienu
Vienkārša vistas, lēcu un puravu zupa ar kokosriekstu pienu. Biezākai konsistencei zupai pievieno arī svaigas spinātu lapiņas.
Burkānu un tomātu zupa ar kokosriekstu pienu
Saulaina rudens zupa, kas sildīs vēsākās dienās. Tasty.lv "Zupu konkursam" to iesūtījusi lasītāja Ilze Liepiņa. Viņas ģimenei tā ir iecienīta zupa visas aukstās sezonas garumā.
Ceptu burkānu zupa ar kokosriekstu pienu
Bloga absolutsed.lv autore Ilze Lipska, piedaloties BioLoģiski bio zupu izaicinājumā, izvēlējās gatavot ceptu burkānu zupu ar kokosriekstu pienu. Ja zupu gatavo tikai no burkāniem, tad tie vispirms jācep - tā zupa iegūs daudz patīkamāku garšu.
Ātrā kokosriekstu zupa ar citronzāli un mīdijām
Šī ir lieliska zupa vēsai svētdienas pēcpusdienai - eksotiska, bet tajā pašā laikā mājīgi sildoša. Un, kas pats labākais - ātri un vienkārši pagatavojama!
Ātrā tunča un turku zirņu zupa
Ar šo nedaudz austrumniecisko tunča - turku zirņu zupu pārtikas pētniece Laura Grēviņa piedalās BioLoģiskās zupas izaicinājumā. Visas zupas sastāvdaļas, izņemot laima lapas un konservēto tunci, ir bioloģiskas. Savukārt tuncis nāk no ilgtspējīgas zivjsaimniecības, nozvejots ar tradicionālām metodēm, nekaitējot citiem jūras iemītniekiem.
Vistas zupa Taizemes gaumē ar kariju, mango un koriandru
Bezgala aromātiska un sātīga zupa, kuras bagātīgo garšu buķeti maigāku padara kokosriekstu piens. Improvizē ar sastāvdaļām, jo zupa ir viegli pielāgojama teju katra ledusskapja saturam.
Tradicionālā taizemiešu zupa Tom Kha
Lai gan sastāvdaļas varētu šķist sarežģītas, tradicionālā Tom Kha zupa ir ļoti vienkārši pagatavojama. Klasiskajā variantā zupas galvenās sastāvdaļas ir kokosriekstu piens, vistas gaļa un citronzāle, ko papildina čili, galu galā veidojot brīnišķīgu dažādu garšu saspēli - pikants, sāļš, salds un skābs. Tom Kha ir laba izvēle ziemā, tai tiek piedēvētas pat ārstnieciskas īpašības, piemēram, pret saaukstēšanos. Kokosriekstu zupu ar vistu var pasniegt kā pirmo ēdienu apetītes rosināšanai vai kā pamatēdienu, ja tai pievieno nūdeles.
Ātrā nūdeļu zupa ar garnelēm
Tici vai ne, bet šo debešķīgi gardo un aromātisko zupu var pagatavot mazāk nekā pusstundas laikā.
Vistas zupa ar kokosriekstu pienu un kariju
Gardas un ātri pagatavojamas vistas zupas recepti "Tasty" izsludinātajam konkursam, kura galvenā balva ir virtuves piederumu komplekts konservēšanai, piesaka Kristīne.
Sarkanā cāļa zupa Taizemes gaumē no Džeimija Olivera recepšu krājumiem
Lai ātri pagatavotu gardu ēdienu, nevajag daudz – vien pareizi un gudri apvienotas piecas galvenās sastāvdaļas, uzskata britu pavārs Džeimijs Olivers: “Reizēm vienkāršākās lietas ir vislabākās: nevaru noticēt, ka man bija nepieciešami 20 gadi, lai saprastu, ka koncentrēšanās uz piecām galvenajām sastāvdaļām, kas apvienotas izcilās kombinācijās un papildinātas ar labu tehniku, ir patiešām aizraujoša ēst gatavošanas pieredze.”
Ķirbju krēmzupa ar kokosriekstu pienu un saulē kaltētiem tomātiem
Biezzupas izdosies pat tiem, kas brēc, ka gatavot neprot. Un nelauzīs kaulus steidzīgajiem, jo virtuvē būs jāpavada tikai pusstunda! Ja, lasot šo, saki, ka ķirbju zupas jau apnikušas, turpini vien lasīt, jo šai ir neierasta nianse - saldā krējuma vietā izmantots kokosriekstu piens!
Vistas zupa austrumu gaumē
Sildoša vistas zupa ar austrumnieku motīviem. Pagatavo drēgnākā vakarā un izbaudi!