Foto: Shutterstock
Ārzemniekiem noteikti nav saprotama lielu un mazu latviešu sajūsma, uzzinot, ka galdā tiks celta bļoda ar dillēm bagātīgi pārkaisītiem tupeņiem, ko varēs aizdarīt ar krējumotu biezpienu, pilnai laimei piekožot klāt kreptīgu siļķīti. Tradicionāli šo ēdienu, kas daudziem ir tuvs teju vai gēnu līmenī, pasniedz ar sālītu siļķi, bet šoreiz rosināsim interpretēt par klasikas tēmu, ļaujoties nelielām liriskām atkāpēm.

Ja ir tikai pāris gabaliņi sālītas siļķes, bet jāpabaro lielāks ēdāju daudzums, labs veids, kā vērst situāciju par labu, neekonomējot uz garšas rēķina, ir sātīga aukstā vai siltā siļķu mērce.

Siltā siļķu mērce latgaliešu gaumē

Viens no manas latgaliešu babiņas meistarstiķiem bija garda siļķu mērcīte. Tā ir viena no manām bērnības garšām, ko nu jau esmu ielikusi arī savas ģimenes iecienītāko recepšu arhīvā. Iespējams, tas tāpēc, ka mēce ir ļoti ātri un vienkārši pagatavojama, turklāt tai nepieciešamas vien pāris pavisam vienkāršās sastāvdaļas: siļķe, sīpols un skābais krējums.

Pannā uzkarsētā sviestā vai eļļā sačurkstina sasmalcinātu sīpolu (lai tas notiktu ātrāk, pievieno šķipsnu sodas, un sīpoli sāks zeltoties kā uz burvju mājienu). Tad pannas saturam pievieno gabaliņos sagrieztu siļķi bez asakām, krējumu, kā arī, protams, sāli un piparus pēc garšas. Kad mērce "uzmet burbuli", tā ir gatava, atliek vien to pārkaisīt ar krietnu sauju kapātu diļļu un pārliet kūpošiem tupeņiem. Lai "pastieptu" siļķu mērci "garāku", vari pievienot tai arī kādu glāzi ūdens un ietumēt ar izkarsētiem miltiem.

Aukstā siļķu mērce ar sālītiem gurķiem un lociņiem

Gabaliņos sagrieztiem sālītiem vai marinētiem gurķīšiem pievienojot lociņus, svaigi maltus melnos piparus, skābo krējumu un gabaliņos sagrieztu marinētu siļķi vai pāris sasmalcinātus siļķu rolmopšus, iegūsi gardu auksto siļķu mērci. Lai mērce būtu šķidrāka un šādi varētu gardi paēdināt lielāku ļaužu pulciņu, iemaisi tajā kefīru pēc garšas.

Pielikumā izvēlējāmies vēl septiņas receptes, kā vari pagatavot siļķi, lai piešķirtu klasiskajam garšu salikumam jaunu, svaigu dvesmu.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!