Ēdienu gatavošana kopā ar mazajiem rakariem ir lielisks veids, kā bērnus iesaistīt mājsaimniecības pienākumos. Piedalīšanās ēdienu pagatavošanā bērnā radīs atbildības sajūtu, tā viņu sajūsminās un aizraus, kā arī ļaus izveidot ciešāku saikni ar tevi, mazinās stresu un, protams, pacels pašpārliecības līmeni jaunos augstumos, jo būs taču lepnums par labi padarītu darbu, proti, par izdevušos maltīti.

Ja runa ir par bērniem virtuvē, mums tev ir ieteikums: vienmēr saki "jā", kad viņi piedāvā palīdzēt ēdienu gatavošanā vai arī paši ir atraduši kādu recepti un lūdz tev palīdzību. Tas, protams, nenozīmē, ka mēs aicinām gatavot katru maltīti kopā ar bērniem, bet, kad viņi ir ieinteresēti, iespēja jāizmanto. Protams, ēdienu gatavošana kopā ar bērniem dažkārt nozīmē, ka vakariņas vai pusdienas pasniegsiet 10, 15, pat 20 minūtes vēlāk. Bet tas nekas!

Protams, ir svarīgi sākt ar to, ka ir jāizvēlas vecumam atbilstošas receptes un jānosaka tādi virtuves uzdevumi, kas ir droši bērnam. Piemēram, ļoti mazi bērni var palīdzēt, mazgājot dārzeņus, maisot sastāvdaļas, izspiežot figūriņas ar cepumu formiņām, arī iesmērējot pannu ar sviestu, savukārt jau vecāki bērni var veikt sarežģītākus darbus – nomizot, sasmalcināt, cept, arī svērt produktus virtuves svariņos, ieliet šķidrumus no pudeles krūzē vai katliņā. "Mammu, tu teici 200 gramus, vai ne?" bērns jautā, iegrūzdams mutē dažas šokolādes skaidiņas. Vai nav jauki?

Foto: Shutterstock

Piemēram, pankūku gatavošana kopā ar četrus gadus vai pat sešus gadus vecu bērnu var būt pat ļoti netīrs, bet reizē ļoti noderīgs pasākums. Gatavojot kopā ar bērniem, tu ne tikai viņiem iemāci daudz jaunu zināšanu par pārtikas produktiem, bet arī iemāci pamata matemātikas zināšanas, prasmi darīt vairākus uzdevumus uzreiz un plānot savu laiku. Turklāt, ja mājās ir izvēlīgs ēdājs, tad darbošanās virtuvē palīdzēs nogaršot aizvien jaunus ēdienus. Tas pat ir pierādīts, ka bērni daudz biežāk izvēlas ēst kaut ko, ko viņi paši ir pagatavojuši vai palīdzējuši pagatavot. Viss, kas nepieciešams, ir nedaudz pacietības no pieaugušo puses, uzraudzība un, protams, pareizais aprīkojums.

Ieteikums no "Tasty.lv": pirmo reizi sākot gatavot kopā ar bērnu, svarīgi ir izvēlēties ļoti vienkāršu recepti. Recepti, kuru nav iespējams sabojāt, bet, ja tomēr tas izdodas, tad galu galā, lai to ir ļoti viegli uzlabot! Pats svarīgākais ir vienkārši paļauties. Iemācīties atteikties no cerībām uz perfektu rezultātu, cerībām, ka nekas netiks izliets, sabojāts, saplēsts... Vienkārši izbaudīt dāvanu būt kopā ar saviem bērniem!

Foto: Shutterstock

Ļaujot viņiem iesaistīties virtuves darbos, bērni iemācīsies apgūt dažas pamata prasmes, līdz būs tik zinoši un patstāvīgi, ka dos savu ieguldījumu iknedēļas ēdienreižu tapšanā. Iespējams, pat pārsteigs visu ģimeni! Šajās brīvdienās izmēģini kādu no mūsu vienkāršajām receptēm, kura, cerams, gan sanāks, gan garšos lieliski!

Ideālie mac n cheese jeb makaroni ar sieru

Kam gan negaršo makaroni ar sieru? Vai varbūt precīzāk – siers ar makaroniem?! Tieši tā, šī recepte ir radīta tiem, kas nespēj turēties pretī staipīga un krēmīga siera vilinājumam. Amerikāņu klasika - Mac n Cheese – neatstāj vienaldzīgu.

Lasīt vairāk

Kēksiņi, ko spēs pagatavot jebkurš, arī bērni

Šī recepte ir īsts atradums visiem, kuri ātri grib tikt pie kāruma. Tā ir izcila iesācējiem, jo šo recepti spēs pagatavot pat bērni!

Lasīt vairāk

Fiksās banānu pankūkas brīvdienām

Pavisam vienkārši pagatavojamas pankūkas tikai no trim sastāvdaļām – banāna, kviešu miltiem un olas. Norādītās sastāvdaļas būs tieši trim lielām pankūkām brokastīm vienai personai.

Lasīt vairāk

Banānu mafini: našķis bez sviesta, cukura un miltiem

Vai iespējams pagatavot saldu kārumu bez miltiem, olām, cukura un sviesta? Jā! Vai tas vispār garšo labi? Absolūti! Nezinātājs pat nepateiks, ka šajā našķī nav nevienas no ierastajām kūku sastāvdaļām.

Lasīt vairāk

Pufīgi kēksiņi ar želejkonfektēm bērnu iepriecināšanai

Klāt svētdiena, un ir īstais laiks palutināt ģimeni ar kādu kārumu. Turklāt kēksiņu gatavošana neprasa daudz laika, un pildījumam tu vari izmantot gardumus, kas atrodami mājās – šokolādi, želejkonfektes, marmelādi, riekstus, magones un dažādas garšu esences. Recepti iesaka gardēde Kristīne Henzele.

Lasīt vairāk

Vafeles ar iebiezināto pienu

Plānās vafeles ar iebiezināto pienu ir debešķīgs gardums, kas garšos gan lieliem, gan maziem ēdājiem. Vafeļu recepti iesaka Lilita Krastiņa.

Lasīt vairāk

Cepumu kūka ar biezpiena krēmu un marmelādes gabaliņiem

Cepumu kūka viennozīmīgi ir viena no manām bērnības garšām. Gardais biezpiena krēmiņš, cepumi un marmelāde rada garšu buķeti, kura burtiski kūst uz mēles, bet, notiesājot vienu gabaliņu, roka jau steidz ķert pēc nākamā.

Lasīt vairāk

Gatavo kopā ar bērniem: vasarīgais dārzeņu gruboto

Vasarīga dārzeņu gruboto recepti, ko Jāņu galdam visjautrāk būs gatavot kopā ar bērniem, iesaka bloga "Upene.lv" autore Annija Mihelsone un "Dobeles dzirnavnieks".

Lasīt vairāk

Ātrie biezpiena plācenīši jeb 'sirņiki'

Ātri pagatavojami biezpiena plācenīši jeb "sirņiki", ko vislabāk baudīt ar karoti skāba krējuma. Izmantojot tikai pāris katrā virtuvē atrodamas sastāvdaļas, drīz vien varēsi baudīt gardum gardas vakariņas.

Lasīt vairāk

Vieglie augļu salāti

Vieglie augļu salāti - iecienīti jebkurā pasākumā.

Lasīt vairāk

Desmit minūšu pica uz tortiljas plāksnes

Saldētava ir labākais draugs tiem, kas iepērkas reti un dod priekšroku ātram virtuves apmeklējumam. Tādēļ izsalkuma brīdī atliek vien izņemt no saldētavas vienu tortiljas plāksni, iemest cepeškrāsnī, lai atkūst un tikmēr sagriezt sastāvdaļas, ko kārtot virsū.

Lasīt vairāk

Rudenīgais melleņu un granātābolu smūtijs

Pagatavo kokteili un padari tā baudīšanu par romantisku vakara cēlienu kopā ar mīļoto un koķetām sarunām pie kokteiļa glāzes. Gardo recepti iesaka "Andalūzijas suns" bārmenis Gļebs Fonarjovs.

Lasīt vairāk

Kēksiņi ar šokolādes gabaliņiem

Kad gribas kaut ko saldu darba nedēļas vidū, kēksiņi ir īstā lieta, kas jācep. Vienkārša recepte, vienmēr lielisks rezultāts. Kēksiņi ir lieta, kas sanāk vienmēr un pāri nepaliek nekad. Lai dzīvo kēksiņi!

Lasīt vairāk

Ziemīgie kēksiņi ar piparkūku krēmu

Ja mājās vēl palikušas piparkūkas, lūk, ideja, kā tās likt lietā. Šo kēksiņu gardais noslēpums ir krēmā, kas veidots no piparkūkām, krēmsiera, saldā krējuma un pūdercukura. Kēksiņu labo garšu veido arī žāvētās dzērvenes un mandeles, kuru garšu nianses draudzīgi saspēlējas. Recepti iesaka ēdienu bloga "ir.bene" autore Karlīna Latsone.

Lasīt vairāk

Saldā desa kā kūka

Ir ēdieni, kas tiek nodoti no paaudzes, paaudzē, un katri nākamie receptes gatavotāji ievieš savas korekcijas un uzlabojumus. Šo našķi mēs pazīstam kā saldo desu. Tā bijusi gan teicams ciemkukulis, gan groziņvakara zvaigzne klases vakaros. Un tā ir labs treniņlaukums mazajiem pavāriem. Šī recepte ir millenium paaudzes izpildījums un pārsteigums X paaudzes mammai.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgie auzu pārslu cepumi

Ja kārojas ko garšīgu un mājās iekrājušās auzu pārslas, pagatavo cepumus! Vai vēl labāk – iedod šo recepti bērniem un lai cep viņi! Papildini ar sēkliņām, šokolādi, sukādēm, riekstiem – vienkāršs un gards našķis!

Lasīt vairāk

Ātrā rīta olu 'pica'

Ja svētdienas rītā ir vēlēšanās apēst picu, nav jāzvana kurjeram – to var ātri un vienkārši pagatavot no olām! Recepti iesaka LAPNA projekta "Olas ir spēks!" speciālisti.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!