Foto: Shutterstock
Vasarīgās dienās, kad saulīte lutina visas dienas garumā, nudien nav vēlmes ilgi kavēties pie plīts, lai tapinātu vakariņas. Laika taupīšanas nolūkos noderēs ierosmes kraukšķīgu salātu variācijām, kas remdēs izsalkumu dienā, kad sātīgus ēdienus nemaz negribas.

Ar lapu salātu gatavošanu nekad nevar nošaut greizi. Pamatā izmanto labi daudz dažādas salātlapas, un tad zaļumu tiesu papildini ar apceptu gaļu, tunci, dažādiem dārzeņiem, sieru, jūras veltēm vai ko citu. Dārzeņus var izmantot svaigus, grilētus vai pat marinētus – labi garšos visos variantos.

Lielu lomu garšas labvēlībā spēlē mērce, un šajā gadījumā, kad pamatā ir labi daudz svaigo lapu, jāizmanto mērces uz eļļas bāzes. Tā var būt medus, sinepju mērce, pesto aizdars vai balzamiko mērce. Mērču pagatavošanas knifus vari apgūt šeit, taču arī bagātīgi apslacīti ar olīveļļu, kāda citrusa sulu un garšvielām, salāti būs gatavi tūlītējai baudīšanai. Atceries, ka jebkuru salātu mērci ieteicams iemaisīt svaigajos salātos īsi pirms pasniegšanas, citādi salātlapas saplaks un zaudēs kraukšķīgumu.

Lapu salāti ar tunci, tomātiem un fetas sieru

Foto: Shutterstock

Zibenīgi pagatavojami, veselīgi un sātīgi salāti, kuros vari izmantot no vakariņām pāri palikušos vārītos rīsus. Nebūs jānopūlas arī ar mērces gatavošanu, atliks vien pārslacīt visas sastāvdaļas ar citronu sulu un gardie salāti būs gatavi.

Lasīt vairāk

Svaigie salāti ar vistu, vīnogām un eļļas–sinepju mērci

Foto: DELFI

Vien pusstundas laikā pagatavojami gardi, svaigi un veselīgi salāti, kas papildināti ar sulīgu vistiņu, vīnogām un grauzdētām saulespuķu sēkliņām. Īsti piemēroti gan ikdienas maltītei, gan svētku galdam.

Lasīt vairāk

Izsmalcinātie garneļu salāti ar citronu kuskusu, rukolu un ķirštomātiem

Foto: DELFI

Izsmalcināti salāti, kuros savijas dažādas garšas un tekstūras. Rukolas un ķirštomātu svaigums mijas ar graudaino citronu kuskusu un sulīgām, pikantām tīģergarnelēm. Kā punktiņš uz "i" ir pētersīļu zaļumi, citrons un košās granātābolu sēkliņas, kas padara šos salātus par īstu svētku galda rotu.

Lasīt vairāk

Lapu salāti ar lasi, avokado un ķirbju sēkliņām

Foto: Publicitātes attēls

Lasis ir ideāla pusdienu vai vakariņu sastāvdaļa. To var pagatavot brīvā brīdī, dažas dienas glabāt ledusskapī un pēc vajadzības pievienot salātiem, uzskata gardēde, vairāku pavārgrāmatu un šīs receptes autore Naidžela Lāsone.

Lasīt vairāk

Kūpinātas vistas salāti ar spinātiem, bumbieri un zilo sieru

Foto: Shutterstock

Kūpinātas vistas salāti ar spinātiem, bumbieri un zilo sieru – īstam garšu baudījumam.

Lasīt vairāk

Zaļie salāti ar sarkanajām pupiņām, tunci un sezama sēklām

Foto: Publicitātes foto

Padariet krāsainu savu pusdienu šķīvi! Nav svarīgi, vai gatavojaties pusdienot mājās, vai steigšus uzkost darbā, krāsu bagātība šķīvī garantēs plašu noderīgo uzturvielu spektru, ko var uzņemt ar pārtiku. Receptē viskošāko krāsu pārstāvošās sarkanās pupiņas ne tikai apgādās jūs ar olbaltumvielām, bet tās ir arī antioksidantu un minerālvielu avots.

Lasīt vairāk

Svaigie salāti ar turku zirņiem un citrusu pesto no Endija Vīnerta

Foto: Publicitātes attēls

"Zaļie salāti ir izcila izvēle, ja arī rudenī, kad lielākā daļa dārzeņu jau beiguši ražot, un ir sākusies graudaugu un sakņu sezona, vēlaties turpināt baudīt ko vieglu un veselīgu, izmantojot sezonalitātes priekšrocības. Lai arī uzturvielām bagāti, tie ir svaigi, tāpēc pēc maltītes nepārņems smaguma sajūta. Turklāt tos var ļoti viegli un ātri pagatavot," stāsta restorāna "Zoltners" šefpavārs Endijs Vīnerts. Par godu restorāna pirmajai dzimšanas dienai, viņš piedāvā salātu recepti arī "Tasty" lasītājiem.

Lasīt vairāk

Romiešu salāti ar rīsu nūdelēm un vistas gaļu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ideālie pusdienu salāti, kurus pagatavot ņemšanai līdzi uz darbu vai ātrai maltītei. Pats patīkamākais – tajos var izmantot iepriekšējā vakarā pagatavoto vistas fileju, ceptu vai vārītu. Bet pievienotie dārzeņi, sezama sēkliņas un piparmētru lapiņas patīkami atsvaidzinās maltīti.

Lasīt vairāk

Svaigie salāti ar vistu un ķiršiem

Foto: Shutterstock

Svaigi, mazliet grēcīgi, bet vasarai tieši laikā – lapu salāti ar apceptu vistas fileju un svaigiem, sulīgiem ķiršiem. Saldais mutē mīsies ar sāļo, bet sinepju mērcīte piešķirs patīkamu sīkstumu.

Lasīt vairāk

Cēzara salāti ar bekonu

Foto: Shutterstock

Gardie Cēzara salāti ar mazu sātīguma devu grēkotājiem – bekona gabaliņiem. Pagatavo mērci pats, tad zināsi, ka tā būs patiešām garda!

Lasīt vairāk

Lapu salāti ar ceptām sardīnēm un 'Vierge' mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Nedaudz apceptas sardīņu filejas un salātlapas, kas papildinātas ar "vierge" mērci, būs garda un viegla maltīte pusdienām. "Sauce vierge" jeb jaunavu mērce, ir radīta Francijā – to gatavo no tomātiem, olīveļļas, bazilika un koriandra sēklām. Bez bazilika tai mēdz pievienot arī pētersīļus un citus zaļumus.

Lasīt vairāk

Svaigie salāti ar apelsīniem, valriekstiem un zilo sieru

Foto: Shutterstock

Svaigu lapu salāti no kresēm un rukolas, kam pievienoti saldie apelsīni, zilais siers un valrieksti. Ne vien garšīgi, bet arī figūrai draudzīgi!

Lasīt vairāk

Siltie lapu salāti ar vistas krūtiņu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Vienkārši, garšīgi un veselīgi siltie lapu salāti ar sulīgiem vistas krūtiņas gabaliņiem. Patīkamu garšu gaļai piešķirs krēmsiers, kas paslēpts zem vistas krūtiņu ādas.

Lasīt vairāk

Zaļie salāti ar grilētu sieru un melno olīvu tapenādi

Ļaujies gardēža eksperimentiem un izmēģini salātus ar melno olīvu tapenādi - mērci, kuru gatavo no olīvām, ķiplokiem, bazilika un anšoviem.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!