Foto: Shutterstock

Pēc brīvdienām laukos vai gājiena uz tirgu nu ledusskapī stāv prāva bunte ar skābenēm un nezini, ko ar tām iesākt? Bez raizēm – skābeno lapiņu ražu var garšīgi pagatavot zupās, salātos, mērcēs, kā arī noglabāt ziemai.

Svaigās skābenes garšos lieliski kā siltajās zupās, tā aukstajās zupās. Kreptīga skābeņu zupa sanāks, ja katlā bērsi grūbas un pievienosi gaļu. Ja gribas ko vieglāku, tad pagatavo silto skābeņu zupu ar vēl vienu sezonas garšīgo nezāli – nātrēm. Interesantu garšu cienītājiem patiks skābeņu un avokado krēmzupa, bet auksto zupu sezonā portāls "Tasty" iesaka nobaudīt skābeņu zupu ar marinētām bietēm vai biešu lapām.

Ja zupas absolūti nesaista, tad skābenes var izmantot arī citos ēdienos. Piemēram, pagatavojot laša vai plekstes fileju ar skābeņu mērci. No skābenēm sanāks arī gardi salāti, tāpēc pievieno tās svaigajiem salātiem vai jauno kartupelīšu salātiem.

Bet, ja skābeņu ir dikti daudz, tās vari pietaupīt ziemai. Sasaldē tās tāpat vai ar sāli, un kad vien būs vēlēšanās, atliks vien izņemt no saldētavas un pievienot zupas katlā.

Saldētas skābenes zupai

Foto: Shutterstock

Vasaras garšai ziemā – sasaldētas skābenes.

Lasīt vairāk

Aukstā skābeņu zupa ar zirnīšiem un marinētām bietēm

Foto: DELFI

Tuvojoties svētkiem, jaunu garšu meklējumos mūsu ceļš aizveda līdz restorānam "Bibliotēka Nr.1" un šīs vietas šefpavāram Mārim Jansonam, kurš nu "Tasty.lv" lasītājiem piedāvā atspirdzinošu auksto zupu ar svaigām skābenēm un kefīru. Aukstās zupas pamatu sagatavo atsevišķi no piedevām, abas daļas sajaucot pirms pasniegšanas. Ja marinētas bietes būs jau gatavas, zupu varēs pagatavot ļoti ātri.

Lasīt vairāk

Cepts lasis skābeņu mērcē

Foto: Shutterstock

Skābeņu mērce nevainojami saderas ar ceptu lasi, bet tu vari cept arī āti, mencu vai buti. Pasniedzot ēdienu, lej šķīvī mērci, kurā ieguldi cepto laša gabalu, uzkaisi dažas svaigas skābenes, diļļu zaļumiņus.

Lasīt vairāk

Cepta plekste ar skābeņu mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Šķīvī nedaudz atmiņu no vasaras – garda zivs fileja, kas pasniegta ar sviestā ceptiem zirnīšiem un skābenēm. Tā kā skābenes ir dārza ilgdzīvotājas, vēl šur tur tās var saplūkt arī rudenī.

Lasīt vairāk

Skābeņu - gaļas zupa ar grūbām

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojama skābeņu - gaļas zupa ar grūbām. Īsta pavasara zupa, ar tik gardajām jaunajām skābenēm. Tiem, kas neēd gaļu, skābeņu zupu var vārīt dārzeņu buljonā.

Lasīt vairāk

Skābeņu un jauno kartupelīšu salāti ar jogurta mērci

Foto: Shutterstock

No skābenēm var izvārīt ne tikai zupu. Sajaucot jaunos kartupeļus, tvaicētus zirnīšus un skābeņu lapas, tu iegūsi atsvaidzinošus, pavasarīgus salātus, kas nevainojami saderēs ar gardo jogurta mērci. Izmanto nelielas vai vidēji lielas jaunās lapiņas.

Lasīt vairāk

Skābeņu – avokado krēmzupa

Iepriekšējā Berga Bazāra tirgū, ļaujoties jūsmai par pavasara zaļumiem, manā iepirkumu grozā nonāca skābenes. Nav zināms gan, kādiem nolūkiem – jo klasiskās skābeņu zupas vārīšanai esmu par slinku, bet svaigas skābenes nav mana iecienītākā salātu sastāvdaļa. Tā nu pēc nedēļām divām, veicot ledusskapja revīziju, nācās secināt, ka krājumā ir krietni pavītušas skābenes. Ko darīt? Ārā mest nevar – dabai un makam nedraudzīgi. Iepazīstoties ar mājās pieejamajām sastāvdaļām, tapa skābeņu – avokado krēmzupa.

Lasīt vairāk

Karsētas skābenes ziemai bez sāls

Foto: Shutterstock

Karsētas skābenes ziemai bez sāls - lai var tapināt gardu zupu, kad vien to iekārosiet.

Lasīt vairāk

Skābeņu - nātru zupa

Foto: Shutterstock

Skābeņu - nātru zupa vieglai vasaras maltītei.

Lasīt vairāk

Fiksā skābeņu un spinātu krēmzupa

Foto: Shutterstock

Vienkārša, ātra un pavasarim ļoti atbilstoša krēmzupa no skābenēm un spinātiem. Zupu var ēst gan siltu, gan aukstu.

Lasīt vairāk

Aukstā skābeņu zupa

Foto: Shutterstock

Karstas dienas pusdienām - aukstā skābeņu zupa.

Lasīt vairāk

Ātrā skābeņu zupa

Foto: Shutterstock

Ātrā skābeņu zupa - 15 minūtes un ceļama galdā.

Lasīt vairāk

Azerbaidžāņu plovs ar govurmu vai sebzi mērci

Foto: Publicitātes foto

Šis nav parasts plovs, pie kāda mēs visi esam pieraduši. Šo plovu gatavo citādāk. Vispirms īpaši sagatavo rīsus, bet pēc tam - pārējās ēdiena sastāvdaļas, kas ir kā piedeva ēdiena karalim - plovam. Kā gatavot īstu azerbaidžāņu plovu, "Tasty.lv" stāsta restorāna "Baku" šefpavārs Čeļabi Pašajevs.

Lasīt vairāk

Skābeņu - nātru zupa bez gaļas

Foto: Shutterstock

Skābeņu - nātru zupa būs sātīgs ēdiens, ko baudīt vakariņās vai pusdienās un šī zupa ir piemērota arī veģetāriešiem, jo ir bez gaļas.

Lasīt vairāk

Skābeņu - biešu lapu aukstā zupa

Foto: Shutterstock

Skābeņu - biešu lapu aukstā zupa spirdzinājums karstai vasaras dienai.

Lasīt vairāk

Skābeņu un spinātu zupa ar miežu putraimiem

Foto: Shutterstock

Skābeņu un spinātu zupa ar miežu putraimiem pavasarīgai maltītei.

Lasīt vairāk

Ātrā skābeņu zupa

Foto: Shutterstock

Ātrā skābeņu zupa, kura pagatavojama 15 minūtēs.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!