Foto: Shutterstock
Ir svētdienas gandrīz pusdienlaiks jeb brīdis, kad ļaudis galvaspilsētā mostas brančam, bet tie, kuriem patīk savas mājas virtuves omulība, plāno, kā garšīgi sasildīt punci. Varbūt uzcept kādu kanēļmaizīšu pannu, biezpiena bulciņu vai citu glutēna bagātu kārumu. Vislabāk, ja to var izdarīt ātri, tāpēc šoreiz ļaujies saldētas kārtainās mīklas paciņas ērtumam, kuru atliks tikai nedaudz izrullēt, ieklāt tajā pildījumu, lai pēc 20 minūtēm izņemtu no krāsns karsti kūpošu smalkmaizīti.

Pirms ķerties pie darba – mīklu obligāti atkausē


Ja nu brīnumainā kārtā saldētas kārtainās mīklas paciņu rokās turi pirmo reizi, vērts zināt, ka saldētās mīklas plātnes pirms izmantošanas ir jāatlaidina. Noteikti nemēģini atdalīt sasalušās plātnes, vienkārši noliec paciņu istabas temperatūrā 40–60 minūtes vai dažas stundas paturi ledusskapī. Mēģinot gatavot ar mīklu, kas vēl sasalusi, tā nepadosies veidošanai un izrullēšanai, bet vienkārši salūzīs.

Atlaidinātās mīklas plātnes izmanto pa vienai, pārējās lieki nesildot virtuvē. Ar pilnībā sasilušu mīklu būs otrs grāvis apgrūtināti strādāt, jo mīkla pārlieku staipīsies. Tāpēc, aktīvi pildot smalkmaizītes, vēl nevajadzīgās kārtainās mīklas plātnes atpūtini ledusskapī, ieteikts vietnē "All Recipes".

Rullē ar mīlestību un nepārpildi bulciņu "vēderus"


Lai izvairītos no tā, ka mīkla pēkšņi izrullēta par plānu un pildījums krīt ārā, dari to nepiespiesti, bez liela spēka. Gludākam procesam darba virsmu apkaisi ar miltiem, cukuru (ja gatavo saldās maizītes) vai smalki sarīvētu cieto sieru (sāļajām maizītēm). Ja procesa laikā gadās mīklu saplēst, neuztraucies – samitrini pirkstus ar ūdeni un aizlipini radušos caurumu.

Kas attiecas uz kārtainās mīklas maizīšu pildījumu, atceries mērenību – ja pildījuma būs daudz un maizīti tā jau grūti aizvērt, cepšanas laikā tas tikai uzkarsīs un nepagatavosies krāsnī vienmērīgi.

Ko pildīt kārtainās mīklas loksnēs?


Te nu jāvaicā, kas katram iekritis sirdī un ko kārojas visvairāk. Visvienkāršākie un muļķudrošie pildījumi ir ievārījums, sarīvēts siers vai šokolādes krēms. Radošākie var izpausties ar dažādu augļu un ogu variantiem – gabaliņos sagriezt ābolus, bumbierus, kādu svaigu plūmi. Lai maizīšu pildījums nebūtu pārāk sauss, augļus un ogas pirms likšanas mīklas mētelītī apkaisa ar nelielu daudzumu cukura, lai izdalītos to sulas.

Improvizētāji kārtainās mīklas loksnēs ieliks teju jebko, taču, ja bail nošaut greizi, vienmēr var uzticēties pārbaudītām garšu kombinācijām. Piemēram, āboliem ar cukuru un kanēli, banāniem ar šokolādes krēmu, sulīgiem bumbieriem ar medu, riekstiem un, piemēram, kamambēru. Vēl vienkāršāk pagatavot būs kārtainās mīklas standziņas vai saldās austiņas – mīklu atliks vien sagriezt strēmelēs vai ielocīt kārtu kārtās, pirms tam kārtīgi apbārstot ar cukuru. Zemāk atradīsi 14 pārbaudītas, garšīgas un pietiekami vienkāršas receptes no "Tasty" pavārgrāmatas, lai iepriecinātu mājiniekus ar ko garšīgu un paša pagatavotu – lai izdodas!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!